Gość 03.10.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Nie bój się - jestem z tych raczej cierpliwych - powtarzam raczej.... Sebo8877 no .... baaa to ja bardzo przepraszam ze tego "dekoratora" ....wiecej sie to nie powtórzy ... jeszcze raz przepraszam .... bardzo ... jonasz - zakładam ze deski miałeś gr 32 ... szerokie na 14 cm a słupki 7 x 7 cm przy takim założeniu tartak sprzedał Ci ok 0,35 m3 drzewa po 540 zł/m3 i to nie jest wygórowana cena ... oczywiscie lepiej sie opłaca drzewo kupic w kolcu i zlecic przetracie ... a hasła takie ...boje sie jeszcze nie raz usłyszysz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 03.10.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 przyjąłem wymiary minimalne dopuszczone przez geodetę, tj grubość deski 2,5 cm szerokość 10 cm. Słupki 6 x 6 cm. Czy to coś zmienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 zmienia ...ceneto jest ok 0,2 m3 po 540 = 108 PLN ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 03.10.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 a ja byłem właśnie w (bardzo)pobliskim tartaku bo trzeba mi na czwartek deski do wytyczenia fundamentów: 4 szt x 3 metry 4 szt x 1,5 m 6 szt x 1 m albo bardziej jednolicie: 8 szt x 3 m 2 szt x 2 m a do tego słupki lub stemple do wbijania/zakopywania: 8 szt x 1,3 m 4 szt x 1,6 m 4 szt x 1,9 m 8 szt x 2,2 m Oczywiście może też być bardziej jednolicie np. 12 x 1,6 m 12 x 2,2 m Właściciel tartaku był łaskaw wycenić na łączną kwotę 174 zł, zaznaczając że tak w ogóle to mu się i tak nie opłaca. I co wy na to ? Kup sobie od razu ze 4m3 desek do szalowania fundamentów to Ci facet z tartaku dorzuci jeszcze te kilka słupków i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 przyjąłem wymiary minimalne dopuszczone przez geodetę, tj grubość deski 2,5 cm szerokość 10 cm. Słupki 6 x 6 cm. Czy to coś zmienia ? Jonasz tartak w Rudnej Małej u Czarnika - bez faktury powinienes dostać kubik za 460 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 04.10.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Sebastian! Ty tu nie kituj o deskach tylko pisz jak ścianki wam wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Nie bój się - jestem z tych raczej cierpliwych - powtarzam raczej.... Sebo8877 no .... baaa to ja bardzo przepraszam ze tego "dekoratora" ....wiecej sie to nie powtórzy ... jeszcze raz przepraszam .... bardzo ... Brzoza Mysmy się chyba nie zrozumieli - ty mnie przyajcielu nie przepraszaj- bo nie ma za co. Moja żona bawi sie w dekoratora - czym znacznie uprzyksza mi życie - tak samo jak ten Twój uprzykrzał Tobie. Tak więc dekorator rzecz wg mnie zbedan bo ten to osobnik wprowadza jeno zamęt w spokojen budowanie A dzikisłoń - pojętnym uczniem okazał się Zalążki ścianek dzialowych ma - pierwszą warstwę - gdzieniegdzie drugą Teraz Pokierowany radami byragdzisty kryzysa -kontunuje dzieło sam. Jak wiecie jestem po architekturze - jak wczoraj zobaczyłem projekt to przez 12 h szukałem rąk bo mi odpadły Połowy wymiarów trzebabyło sie domyślić a co tam daliśmy radę. Wczoraj zgłupiałem - wprawdzie miałem paruletnią przerwę od budownictwa - ale przypomnijcie mi jak się wymiaruje drzwi wewnętrzne - chodzi o otwór. Powiedzcie mi jak się wymiaruje otwory drzwiowe - bo ja chyba chodziłem do jakiejś innej szkoły i jak to się ma do to do tego co muruje murarz??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Sebastian! Ty tu nie kituj o deskach tylko pisz jak ścianki wam wyszły Wg mnie jest ok - ale to dziki musi się wypowiedziec - on jest inwestorem Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 04.10.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Drewno ostatecznie kupiłem 4 km dalej, tj. na Podkarpackiej w cenie 440 zł/kubik x 0,28 = 125 zł.A na jutro zamówiłem stal zbrojeniową. Potrzebuję w tym tygodniu 1 dnia pogody na wytyczenie (najlepiej jutro) a później dużo pogody na całą resztę. Please help me ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 04.10.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 SEBO - to Ty jesteś na etapie projektu ?Myślałem że wykończenia...PozdrawiamJonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 SEBO - to Ty jesteś na etapie projektu ? Myślałem że wykończenia... Pozdrawiam Jonasz Nie Jonasz ja wykańczam - tylko wczoraj u naszego forumowego kolegi dzikiego słonia -stawiałem ścianki działowe (ściślej - szkoliłem przyszłego murarza ) - i mieliśmy tam projekt wg którego to trzeba wymurować - stąd moje pytania Ogólnie to jestem zadziwiony pomysłowością tego projektanta Thebeściak poprostu. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Jak wiecie jestem po architekturze - jak wczoraj zobaczyłem projekt to przez 12 h szukałem rąk bo mi odpadły Połowy wymiarów trzebabyło sie domyślić a co tam daliśmy radę. Wczoraj zgłupiałem - wprawdzie miałem paruletnią przerwę od budownictwa - ale przypomnijcie mi jak się wymiaruje drzwi wewnętrzne - chodzi o otwór. Powiedzcie mi jak się wymiaruje otwory drzwiowe - bo ja chyba chodziłem do jakiejś innej szkoły i jak to się ma do to do tego co muruje murarz??? Sebo8877 Sebo z tym projektantem wnętrz - to taki zart ... co do otworów spotkałem sie z dwoma oznaczeniami - rozmiar w swietle ościeży poszerzony o miejsce na uszczelnienie czyli np dla drzwi 70 - tek oznaczenie 80/210(205) - lub symbolami D1, D2, D3 itd - gdzie w dalszej częsci projektu z zestawienia stolarki mozna było dość do tego jaki otwór ... a co wymłodził ten architekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Wymłodzil - drzwi wstawił 90-tki (wejściowe i wiatrołap) czyli otwory powinny byc na 102 (musi się przecież zmiescić ościeżnica) dla ścisłości wszystkie drzwi sa wrysowane z ościeżnicami. Murarz porobił otwory na 90 - czyli z drzwi 90-tek robia sie 80-tki Niby szczegół - tylko że to wejściowe są na 80 - a jak trzebabędzie wnieść chorego z noszami to bokiem ??? Albo siakiś wózek z inwalidą - to co tysz bokiem ??? Mnie uczyli inaczej - czyli jak drzwi mają być 80- tki otwór wrysowywało sie na 92 w nim ościeznice i wiadomo było że jak były ościeżnice to trza wymurowac otwór na 92 Jak był otwór bez ościeżnic wpisywało się tylko drzwi jakie mają być a muraż to już se odejmował. Wg mnie tak było zawsze drzwi 80-tki zawsze i wszędzie sa podawane jako szer szkrzydła a nie skrzydła z ościeznicą??? Chyba że się mylę ..... Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.10.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam Sebo ja na rzutach wpisuję wymiary skrzydła i dodatkowo wymiaruję otwory.Coby nikt się nie zastanawiał co oznacza dana liczba.Ale w projekcie gotowym mojego domku nie ma zwymiarowanych otworów są podane tylko wymiary skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 oczywiscie, ze sie nie mylisz Sebo projekt powinien byc zrozumiały dla murarza i zwymiarowany "pod niego" terminologia 80 tki jest dla handlowca który te drzwi sprzedaje słyszałem o sytuacji ze po włożeniu zwłok do trumny w domu zapomniano ze drzwi sa wąskie ... trumne wynoszono oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam Sebo ja na rzutach wpisuję wymiary skrzydła i dodatkowo wymiaruję otwory. Coby nikt się nie zastanawiał co oznacza dana liczba. Ale w projekcie gotowym mojego domku nie ma zwymiarowanych otworów są podane tylko wymiary skrzydeł. No to fajnie że w dobrej szkole mnie uczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.10.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 oczywiscie, ze sie nie mylisz Sebo projekt powinien byc zrozumiały dla murarza i zwymiarowany "pod niego" terminologia 80 tki jest dla handlowca który te drzwi sprzedaje słyszałem o sytuacji ze po włożeniu zwłok do trumny w domu zapomniano ze drzwi sa wąskie ... trumne wynoszono oknem Dokładnie (nie chciałem przytaczać trumny (bo Słoń może sobie pomyśleć że go pochowac chę) ale dokładnie tak jest . Teściowie kupili stary dom drewnany w mojej okolicy (dokłdnie w sąsiedztwie) wszystkie drzwi wewnętrzne to 100 w świetle ościeżnic - wiecie jaka wygoda - wszystko sie mieści Nie rozumiem jednej rzeczy - człowiek robi uprawnienia- a nie zna podstaw- takich tylko na szafot sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.10.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Kochani znów u mnie mały krok w przód ZOstały wybrane płytki do łazienki Pradyz Pinea Pinnus A tak to ma wygladać http://bastki.atspace.com/lazienka/wycinka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 bardzo ładne płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.10.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 bardzo ładne płytki Dziękuje - moja osobista dekoratorka wybrała Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts