Gość 18.10.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Sebo fakt ze "niby w wykopie" ale czasem moze zwarzyc wierzchnia skorupke tak kiedys na podobnym przymrozku zwarzyło mi cokoliki pod ogrodzenie z renet mam tylko czerwona - Red Boskop, spartan i idared tez sobie poradzą boje sie o Lobo ... bardzo soczyste i smaczne jabłuszko pyszotka na teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.10.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Sebo fakt ze "niby w wykopie" ale czasem moze zwarzyc wierzchnia skorupke tak kiedys na podobnym przymrozku zwarzyło mi cokoliki pod ogrodzenie z renet mam tylko czerwona - Red Boskop, spartan i idared tez sobie poradzą boje sie o Lobo ... bardzo soczyste i smaczne jabłuszko pyszotka na teraz Brzoza ja mam 12 drzew jabloniowych - musisz wpaść po zaszczepki - ponoc mam takie odmiany które pomału już wymierają. Aż tak się na tym nie znam. 1-no jabłko mam tak słodkie i soczyste że normalnie szkoda słow - sa drobne i takie czerwonozielone - ale smak przedni. Weź normalnie i kiedys przyjedź bo widzę żes ogrodnik A co do wylewki - zobacze po robocie - cotam się narobiło ??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 18.10.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Mam pytanie, jaką wysokośc fundamenty powinny mieć w środku domu od góry do ziemi. Muszę rozplantować ziemię i nie wiem ile tam zostawić25 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.10.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Mam pytanie, jaką wysokośc fundamenty powinny mieć w środku domu od góry do ziemi. Muszę rozplantować ziemię i nie wiem ile tam zostawić 25 cm ? Sorry Kuba ja mam dzis ciężki dzień - nie rozumiem pytania Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 18.10.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Mam pytanie, jaką wysokośc fundamenty powinny mieć w środku domu od góry do ziemi. Muszę rozplantować ziemię i nie wiem ile tam zostawić 25 cm ? Sorry Kuba ja mam dzis ciężki dzień - nie rozumiem pytania Sebo8877 Rozumiem Mam wylany fundament i muszę rozplantowac ziemię w środku tegoż fundamentu. Jaka wysokość powinna zostać od poziomu ziemi do poziomu fundamentu ? Nie wiem jak prościej to napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 mr_kuba mniej wiecej taka grubośc zostawiłem - ok 25 cmułozyłem gesto grube kamienie i gruz na ziemi - ok 15 cm na to cienko pospóla - 3 cm około i około 6- 8 cm betonu czyli podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 19.10.2006 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 mr_kuba mniej wiecej taka grubośc zostawiłem - ok 25 cm ułozyłem gesto grube kamienie i gruz na ziemi - ok 15 cm na to cienko pospóla - 3 cm około i około 6- 8 cm betonu czyli podobnie Ok, tak myslalem, ale wychodzi na to, że doszedłeś do poziomu fundamentu nie stosując styropianu. Mam rozumieć, że nie ociepliłeś wylewki na podłodze ? Czekam na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 19.10.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 mr_kuba to warstwy do slepej posadzki (czyli do poziomu góry fundamentu) na tym w zaleznosci od pomieszczeń mam albo papa albo folia, styropian i jastrych ocieplenie miesci sie w 2 warstwach (te kamienie na gruncie to jedno ocieplenie a drugie styropian bowiem izolatorem jest powietrze zamkniete pod posadzka) (...) Zapytam jeszcze ile pustaków składa się na parter w Twoim domu i jaką wysokość uzyskałeś od wylewki do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.10.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 No dzis juz lepiej rozumuje Kuba - Ja wykonałby to tak jak piszecie - a ślepą wylewka zakończył bym na równo z obecnymi fundamentami. Potem juz na niej izolacja oraz ocieplenie i wylewka właściwa. Wszystko to zabierze ci ok 24 cm - czyli wysokośc 1-ego pustaka. 15 styro + 10 wylewki. Powie ktos że 10 wylewki za dużo - z autopsji - wylewki musi być conajmniej 70% grubości warstwy ocieplania - wtedy nic nie ma prawa sie uginac (wiem bo przetestowałem to na swoich własnoręcznie robionych wylewkach) pragnąc zaoszczędzic 1-2 cm (1-sze pomieszczenie) skończyło się na dolewaniu 3 cm bo wylewa sie uginała. Kuba od poziomu juz włściowej ostatecznej wylewki ciągniesz kondugnacje na 250-255. Uważaj na schody weź po uwagę różnice wysokości 1-szego i ostatniego stopnia (coby nie wyszedł o połowe mniejszy). Reasumując od ślepej wylewki będziesz miał 270-275 cm do stropu (jego dolnej krawędzi) Schody projektuj z 1-szym stopniem wiekszym o wartości ocieplenia i wylewki i posadzki, ostatni jest liczony w stropie i wylewce czyli technicznie jest niższy od pozostałych. Mam nadzieję że zrozumialeś co chciałem przekazać brzoza - to ty sadownik jesteś pelną gęba - w takim razie nie ma to tamto - musisz kiedyś wpaść P.S. nie zapomnij flaszeczki miodu pitnego - pokażę Ci jaki ma fajny kocioł Acha - moja wylewka przerwała bez uszczerbku uff Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 19.10.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 No dzis juz lepiej rozumuje Kuba - Ja wykonałby to tak jak piszecie - a ślepą wylewka zakończył bym na równo z obecnymi fundamentami. Potem juz na niej izolacja oraz ocieplenie i wylewka właściwa. Wszystko to zabierze ci ok 24 cm - czyli wysokośc 1-ego pustaka. 15 styro + 10 wylewki. (...) Wygląda na to, że ściana powinna być zrobiona z co najmniej 11 bloczków po 24 cm, skoro wylewka docelowa ma być 24-25cm. Wychodzi mi że 11x24=264 to i tak za mało, więc trzeba dodać jeszcze ,jak napisał Borzoza, cegłę, która ma 12cm. Czy ja to dobrze zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 mr_kuba rolka z cegły daje 6 cm10 bloczków daje 2,40 m11 spoin po 1,5 cm daje około 18 cm (czasem spoina ma 2 cm )te warstwy łacznie dają wysokośc 2,64 m ja sie zmieściłem w 14 - 16 cm na styropian, wylewke i płytkipozostało ~2,50 - 2,48 to wys pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.10.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Kuba daj 11 warstw pustaka 11* 24 = 264 pustaki 11*1,0 = 11 spoina Łącznie 275 - 24 (ocieplenie + wylewka) - 2 (posadzka) - 2 (sufit) Daje łacznie 247 cm w świetle pomieszczenia Brzoza powietrze wtórne - dodawane jest za palnik nad szamot - podsysane jest automatycznie (podciśnienie) regulowane kryza - ilośc tego powietrza trzeba dopasować do wilgotności opału i m wilgotniejszy tym powietrza mniej (by nie schładzac gazu i tak już schłodzonego wodą zawartą w paliwie) dozując to powietrze otrzymujesz płomień (podobny jak w kuchence gazowej - powinien być ługi i niebieski na końcu - tak ustawione dozowanie pow wtórnego pozwoli na max wykorzystanie spalanego gazu A co do komory - to rzecz jest bezproblemowa- podpalam- nakładam i zapominam na 4-36 h (zależy czym zasypie) wg moich wyliczeń na węglu (jeszcze nie zasypałem) powinien pociągnąc te 36 h Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 dziekuje za te wyjasnienie Sebo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_kuba 19.10.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 dziekuje za te wyjasnienie Sebo i ja dziękuję przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.10.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Nie ma za co dizekowac chłopacy Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaly 21.10.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam. Czy znacie kogos z podkarpacia kto budowal dom z kolejkcji muratora - C74b - Bliski - wariant II - http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=251&IdKolekcji=20 Prosze o odpowiedx bo zamierzam go wybudowac i chce sie do konca przekanac... A moze macie wlasne doswiaczenia z tym projektem..) A jeszcze jedno - ma ktos dzialke na zboczu - ok 4 % spadku w strone zachodnią - jakies ciekawe projekty domu i ogordu - chce wykorzystac warunki naturalne Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Nie ma za co dizekowac chłopacy Sebo8877 oj, jest za co zaly mam lekki spadek działki ... niestety w kierunku południowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts