Gość 24.11.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Sloneczko takie koromysło na deszczówke wymyslił lonly ale oprócz tego ze wkopał w ziemie dwa pojemniki po piwie ...nawkładał tam okraglaków i nasypał żwiru ... ni hu hu .... nie qumam Zrobiłem studnie chłonną dla deszczówki U mnie jest podłoże gliniaste ale tak na ok 50 cm. Przekopałem się do warstwy przepuszczalnej i wstawiłem konstrukcję zrobioną ze starych pojemników na piwo i złączonych do siebie górą skrzynek i znitowanych nitami zrywalnymi. Pojemniki owinięte geowłokniną. Dno skrzynki jest bardzo wytrzymałe więc bez problemu można po tym chodzić. Coś podobnego ma chyba Marley w ofercie. Do środka dałem żwir i okrąglaki - tak do połowy. Dodatkowo na wierzchu położyłem folię i obsypałem tą konstrukcję piaskiem, przysypałem gliną dla uszczelnienia wyprowadzając rurką fi 50 jako przelew. Rurka osadzona jest w górnym dnie skrzynki po nacięciu jej w krzyż i wciśnieciu w kratownice skrzynki a więc po nastąpnieciu na nią nie wpadnie do środka. Poziom wyprowadzonej rurki jest poniżej poziomu rewizji osadnika przy rynnie. Przelew jest zamkniety przykrywką z bocznymi rowkami (kapsel z dużej 5 l butelki na wodę mineralną) które to przy szybkim napełanianiu odprowadzą powietrze z pojemników a przy dużej ulewie woda wypchnie go na zewnątrz ale dalej nie popłynie gdyż przykrywka mocowona jest linką do gwożdzia wbitego w poprzek rurki. Woda z rury spustowe poprzez osadnik z sitkiem dochodzi do skrzynki poprzez rurę kanalizacyjną fi 110. Rura w ostanim odcinku jest ponawiercana. Po ostatnich ulewach wszystko działało OK. Woda wsiąka bez problemu. Ja zastosowałem skrzynki po piwie ale oczywiście mogą być równiez po innych napojach. lonly jest zdaje sie z grupy radomskiej ... a napisał to w dziale sondaże - sprawdziło sie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.11.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Brzoza, Lonly, bardzo, bardzo dziękuję!! Jeest: http://img140.imageshack.us/img140/7388/skrzynkaqq5.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 miło,ze mogłem sie przydac pozdrawiam również Lonly'ego p.s. bardzo ładny rysunek - podoba mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 24.11.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Brzoza, Lonly, bardzo, bardzo dziękuję!! Jeest: http://img140.imageshack.us/img140/7388/skrzynkaqq5.png Nie kumam po co to jest te skrzynki na piwo - możecie mnie oświecić -ale tak łopatologicznie. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 ja prawde mówiąc tez nie kumam - ale rysuneczek ładny (te skomplikowane opisy działaja na wyobraźnie ) mój sasiad zrobił to prosciej wykopał dołek ... nasypał tam kamieni i czyms nakrył ... stara firanka czy folia ... mniejsza ... i zasypał ciut wierzch wpuscił tam wode z rynny i też działa p.s. po głebszym zastanowieniu sie dochodze do wniosku ze te pojemniki po piwie słuza jako szalunek ... zeby sie ziemia z wykopu nie obwoziła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.11.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 bardzo ładny rysunek - podoba mi sie Ja nie umiem tak rysować. To też dzieło Lonly`ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 no i wszystko jasne Lonly umie rozbudzic wyobraźnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 24.11.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Proszę o pomysły jak przekonać psinę, aby weszła tej budy... moze by wstawic w budzie jakas farelka ... wyłacznik w domu taki pstrykany zeby samemu nie wychodzic i jak bedzie zimno - włanczac ogrzewanie ... Brzoza myślisz, że jak nagrzeję w tej budzie to wejdzie. To mi nie przyszło do głowy. Trzeba wypróbować. Może jeszcze jakieś podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Brzoza myślisz, że jak nagrzeję w tej budzie to wejdzie. ... mój to normalnie z domu nie wychodzi jak jest zimno ... uwezmie sie - i juz nic mu nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 24.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 no to mi się kurna spodobał ten system odwadniania, tylko u mnie ta warswa chłonnna jest na głebokości ok 0,7 m, ale gdyby tak ze 3 warstwy skrzynek i z pięć wzdłuż to kto wie kto wie ??Dało by radę.PozrdawiamPS z psiakiem jest tak, ze jak się zaweźmie to nie wlezie za żadne skarby i zimno go do tego nie przekona, ja tak miałem, aż tu nagle któregoś pięknego dnia.... no właśnie deszczowego dnia !!Odp. Deszcz go przekonał, budę wniosłem na schody do domupostawiłem wejściem w stonę bramy i tak się przyzwyczaij że jak odniosłem ją za swoje miejsce to siedział w niejscu gdzie kiedyś stała.wniosek : buda musi stać w takim miejscu by piaczek siedziąc w niej widział drzwi domu oraz bramę, wtedy ją polubi., bo one są leniwe i lubią mieć na wszysto oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.11.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 no i wszystko jasne Lonly umie rozbudzic wyobraźnie .... Właśnie... Piwaaaaa! http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/rotfl.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Może jeszcze jakieś podpowiedzi. Włóż do budy tekturowe pudło z kiełbasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 25.11.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Właśnie kończą nam dach i mamy dylemat: wykonawcy twierdzą , że nie musi sie dawać stopni kominiarskich ani włazu dachowego wogóle, a że w naszym przypadku kierownik budowy poradził zeby nie ocieplac kominów przed dachem, tylko dokładnie przybic blache dookoła komina a potem dopiero po dachu skonczonym ocieplic kominy tzn. zeby szczelniejszy byl kołnierz dookola komina ( żeby kiedy sie nie okazalo ze przecieka woda miedzy kominem a styropianem). I dlatego ze na wiosne beda ocieplane kominy panowei od dachu wymyslili ze nie założązamkow na kika dachowek zeby mozna bylo łatwo wchodzic na dach przesuwając dachowki. Kupowac stopnie czy nie? co wogole o takim pomysle sądzicie? http://republika.pl/piekielko2006/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikoa 25.11.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam Grupę Podkarpacką. Do grona budujących dołączę (mam nadzieję) za jakiś rok jak się uda. Teraz zastanawiam się nad kupnem działki. Czy możecie mi poradzić w tej kwestii?Z których biur nieruchomości warto skorzystać (jakieś namiary),czy może warto kupić dwa razy większą i sprzedać za jakiś czas połowę?Dysponuję oczywiście adresami kilku biur, ale może ktoś z Was posiada dobre i sprawdzone kontakty.Myślę o 12 - 15 arach budowlanych za około 30 tys. zł w odległości około 15 km na południe od Rzeszowa.Czy warto zainteresować się działkami rolnymi i przekształcić następnie na budowlaną? Na ile skomplikowane, kosztowne lub czasochłonne to jest? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 B@ha rada kierownika o izolacji komina po obróbkach jest bardzo dobraco do wyłazu i stopni kominiarskich ... wydaje mi sie ze w interesie wykonacy jest sobie upraszczac robote ...trudno mi prorokowac jakim opałem będziesz palic i jak czesto będziesz musiała korzystac z usług kominiarza ... byc moze wykonawcy zrobili tak wyczystki ze wchodzenie na dach okaze sie niepotrzebne a byc moze ze kominiarzowi przyjdzie zmagac sie z sadzami na osnieżonym dachu w zimie ...najlepiej zadzwoń do kominiarza który bedzie Ci podpisywał protokół odbioru kominów, czy podpisze protokół bez stopni i czy w razie czego poradzi sobie z czyszczeniem z dachu zimą witaj Nikoaco do biur - kompletnie sie tym nie interesuje, nie doradze natomiast działki -mysle ze nie jest problem przekształcic z rolnej na budowlana jesli na działce sa media lub sasiednia działka jest zabudowana z posrednictwa biur nie musisz korzystac, czasem informacje uzyskasz w gminie, u sołtysa lub pytając mieszkańców w miejscu które Cie interesuje moze również kupisz jakies zabudowania i zrobisz remont budynku polegajacy na rozebranu starego budynku i wybudowaniu nowego ...przemyslec mozesz wiele wariantów pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 26.11.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Dzieki Brzoza.. tak własnie zrobiłam, kominiarz powiedzial ze nie ma problemu i zebym nie kupowala stopni bo drogie a grzać mam zamiar gazem wiec chyba mniej problemow z kominami powinno byc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 aaa gazem - to upraszcza sprawe wyjatkowo piekna pogoda jak na te pore roku ...pobliskie budowy równiez jada pełna para, jedna z nich zaczeta prawie na wariackich papierach, miesiąc temu od podstaw ... za kilka dni pewno zabetonuje strop ...dla budowlańców to wręcz idealne warunki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.11.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Teraz zastanawiam się nad kupnem działki. Czy możecie mi poradzić w tej kwestii? Nikoa, ja korzystałam z Gratki, szukając dla nas oferty i tam ją znalazłam. Jest największy wybór i codziennie coś nowego: http://tiny.pl/rvtt . A samo przeglądanie też jest ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.11.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 dla budowlańców to wręcz idealne warunki ... Brzoza, do nas koparka przyjechała w poniedziałek, 20-go: http://img396.imageshack.us/img396/2192/koparka600eu6.jpg, a 4 dni później, od piątku jest tak: http://img424.imageshack.us/img424/3966/200611790600wo4.jpg I nie zepsuli ani jednego drzewka! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 ooo juz zaczete ... ruszyła budowa ... i jakie tempo ! no prosze ... do odwaznych świat nalezy ! pieknie u Ciebie zarówno latem jak późna jesienia ... życze wiec dalszego Słoneczka - Słoneczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts