Renia 04.02.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Mniemam, że nieposłuchasz mnie bo sąsiedzi odwiedli Cię od pomysłu dogrzewania prądem, to odwiodą Cię od silikatu który w naszym regionie kojarzony jest z materiałem na budynki gospodarcze i śmietniki. Też jestem z tego regionu doceniłem ten materiał budujac domy dla Niemców wartych po kilka mln. DM, którzy budowali tylko z silikatu sciany nośne a elewacje tylko z klinkieru. W ten sposób sie przekonałem i swój dom tez wybudowałem z silikatu. Sławku wrócę jeszcze do Twojej wczorajszej wypowiedzi. Wybrałeś silikat+wełnę+klinkier dlatego, że Niemcy (i to bogaci) tak w swoim kraju wybierają najczęściej. Ktoś kto spędził sporo czasu w Kanadzie i napatrzył się jak oni tam budują prawie wyłącznie "kanadyjki" wybierze też taki rodzaj technologii, bo przecież takie bogate społeczeństwo wie co jest dobre i byle szajsu by nie wybierało (dokładnie zrobił tak mój znajomy po kilkunastu latach pobytu w Nowym Jorku, zbudował dwa domy - obydwa matodą kanadyjską). Obwoził, pokazywał i zachwałał innym znajomym, przekonywał do tej metody. Wszyscy pooglądali, pochwalili, pozachwycali się szczegółami i ....... zaczęli budować z maxa. Zapytałam jenego z nich - dlaczego, przecież ci się tamto podobało. Odpowiedział; no tak, ale ja nie chcę domu na 40 lat, tylko na dłużej...... Moje dzieci mają w tym mieszkać po mojej śmierci, a w tamtym to nie bardzo będzie to możliwe po 40 latach, może "to to" się rozsypie na boki.... Moja konkluzja jest następująca: za bardzo sugerujemy się tym, co widzimy u kogoś, wydaje nam się, że TAMCI to wiedzą lepiej niż my. A to nieprawda, czasem o rodzaju wybieranej technologii decydują: moda, wejście na rynek mocno reklamowanej nowości, w danym regionie od pokoleń wszyscy budowali z cegły, to i ja z cegły.. i wiele innych powodów. Nie neguję oczywiście technologii którą wybrałeś, jest dobra, w ogóle to dobrze, że możemy wybierać, im mamy więcej ofert tym lepiej, chociaż właściwie to nie, niektórzy na forum rozpaczliwie proszą aby ktoś im powiedział co jest lepszejsze, bo sami nijak nie mogą podjąć decyzji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka26 04.02.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Witajcie dzienna zmiano )) Chłopcy klinkierowcy )) Zaczne od technicznych: - pseudo - klinkier, tj. płytka ścienna, modna teraz, jakby przyniszczona, jest w Merkurym, ceny nie pamietam ;( - do Aniki - płaszcz...hmmm no może jeszcze bedzie, wielkim autem nie odjechał,ale jak pisze januszek do Reni, są to jeszcze dywagacje na temat, najpierw STAN ten, potem inny STAN, a potem ON kocioł tyle, że trzeba sie zdecydować co z rozprowadzeniem. Co do niewypału, to bym nie wierzyła, tylko ta CENA ( A teraz technicznie ad. polonijne spotkania - Któregos tam stopnia ) Popieram Renię, najważniejsza frekfencja. A co se zmówimy ( jeśli wolno zamawiać indywidualnie) to zjemy i wypijemy. Ja moge zaproponować tatankę ) Chyba ze trzeba w zwiazku z zamówieniem sali wczesniej ustalać menu. Dochodząc do wątku tampiko - zgadzam sie 100% Pozdrówka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 04.02.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Witam nocne marki Widzę że my tu samiuśkie jako te paluszki, chłopa żadnego nie uświadczy Co oni do cholery robią całymi wieczorami Pewnie jakaś nocna dłubanina Miło mi że podoba Wam się dziewczęta moja propozycja menu.Ciekawe jak reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 04.02.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Witam właśnie dotarłem do domu i od razu przed komputer jestem chorym nałogowcem Tak dużo napisaliście,że niewiem na co odpowiadać Najważniejsze BIBA zgadzam się z Renią. Odnośnie riposty Renii, zgadzam się z Tobą dzięki Bogu każdy ma wolna wole a teraz także wybór czasami zbyt duży a przez to trudny. Pisząc o wyborach bogatych chciałem zwrócić uwagę, że wybieraja NAJTAŃSZY materiał konstrukcyjny dostępny także w Polsce Moje doświadczenia nie dotyczą tylko Niemiec ale też Holandii, Austri, a nawet Rumunii bo w każdym tym kraju pracowałem, oglądałem podpatrywałem i wybrałem to co dla MNIE najlepsze. Na pewno nie narzucam Ci klinkieru (nawet sobie nie narzuciłem jeszcze bo może będzie silikat łupany) Próbowałem skłonić Cię do ściany trójwarstwowej taniej o cenie porównywalnej do dwuwarstwowej ale to Twój wybór. Dla mnie trójwarstwowa jest lepsza bo nie płacę robocizny (choć różnica wymurowania jedno a trójwarstwowej to 30 do 50%) Licząc dokładnie tanią trójwarstwową z dwuwarstwową max + styropian cena nie będzie się różnić więcej niż 20% na korzyść 2-warstwowej,a max+ wełna zawsze będzie droższy. Trochę przykro, że tak nisko mnie oceniasz bo mam bardzo słabo wykształcony instynkt stadny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 04.02.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Do Sławka: Sprawa wygląda tak: W tym momencie czekają na nowe cenniki i nie wiedzą ile dokładnie będzie kosztować, ale umuwiliśmy się, że ewentualnie policzą po starych cenach bez rabatu. Koniec końców wyszło 0,92 zł/brutto za sztukę i w tym jest transport z rozładunkiem, no chyba, że budujesz w Przemyślu . W tym sklepie internetowym trzeba sobie doliczyć transport. 10000 szt to jest jakieś 12 palet i ponad 18 ton. Można to zabrać na raz pod warunkiem, że będzie to auto z przyczepą, a takim zestawem nie wszędzie wjedzie, a wtedy transport z W-wy już się nie kalkuluje. Zresztą nawet przy dużym aucie różnica robi się symboliczna. Myślę, że jakby co przy kupnie również zaprawy do klinkieru można by jeszcze coś utargować. PZDR Serdeczne dzięki za tak duże zaangażowanie masz u mnie coś wiecej niż pifo. Ta cena to jest za całą 12cm czy za połówkę. Czekam na odpowiedż z taniegodomu dla mnie transport to nie problem (koneksje rodzinne) Jutro pojadę jeszcze do Brzeska bo potrzebuje też inne materiały i zorientuję się Zastanawiam się tylko czy jest sens kupować teraz bo wydaje mi się, że ludzie dostali małpiego rozumu i wpadli w szał zakupów. Sprzedawcy i producenci popodnosili już ceny o 30% i zacierają ręce. Wiem coś o tym bo śledzę ceny przez cały czas z racji zawodu a żoneczka też w branży budowlanej nawet zdjęcie ma w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 04.02.2004 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 I jeszcze do Renii Zgadzam się z twoim inż. we wszystkich kwestiach (myślę że jesteś zadowolona ) choć sam niemam skosów betonowych. Tylko jedna rada: Zwróć uwagę żeby murłatę zrobili tak żeby zmieściło sie więcej niż 12 cm wełny. Najczęstszy błąd to szolowanie murłaty żelbetowej, ale na takie rady to jeszcze za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 04.02.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 To ja się jeszcze dzisiaj załapię , tuż przed północą Mam pytanie: czy to spotkanko "polonijne" będzie dłuższe, czy tak raczej na krótko się zmawiacie? Bo jakby na dłużej, to może bym się i ja dociągnęła jakoś po tej imprezce rodzinnej?? Hmmm... dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 05.02.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Do sławka:Ta cena to połówkę , z całą jesta 1,24 zł/szt brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 05.02.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Sławku, jeśli poczułeś się urażony moją wypowiedzia, to bardzo Cię PRZEPRASZAM, nie było to moją bezpośrednią intencją - absolutnie. Ja również mam słabo wykształcony instynkt stadny (ha ! ha ! jednak mamy coś wspólnego ), w związku z tym tak zareagowałam. Jeszcze raz przepraszam. Natomiast bardzo wysoko oceniam Twoje przygotowanie zawodowe (szczerze !) (myślę, że będziesz zadowolony ). Co do murłaty żelbetowej i wełny ... to inżynier nie proponuje mi w ogóle wełny w ociepleniu dachu, tylko styropian. Jeśli zaakceptuję jego propozycje, nie będę miała wełny nigdzie. Argumenty o nieoddychaniu ścian domu (worki foliowe na głowie, termos itp.) są dla mnie śmieszne. Dobra wentylacja i właściwie dobrane okna - to wszystko czego potrzeba aby dom oddychał prawidłowo. Może się mylę w wielu sprawach jako kompletny laik w dziedzinie budownictwa, ale może dlatego, że jestem laikiem muszę brać większość rzeczy na logikę. Ale ciągle się uczę .... Pozdrawiam Cię bardziej ciepło niż zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 05.02.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Baru: podejrzewam, że spotkanko potrwa trochę dłużej, wziąwszy pod uwagę fakt, że podobno jest to ostatnia sobota karnawału. Zawsze możesz zadzwonić do Wspólnoty i zapytać, czy w sali kominkowej jeszcze się bawią. Odnośnie menu: pililiśmy z Januszkiem, ponieważ czas naglił (termin na końcówkę karnawału nie jest prosty) i trzeba było coś postanowić. I wyszło to tak: zrzutka po 50 zł na osobę, a w tym jest: rozweselacz na powitanie, kawa, herbata (może być 2 kawy lub 2 herbaty), soki (pomarańczowy i grapefruitowy), woda mineralna, dwie deski wędlin, dwie deski mięs, dwa rodzaje sałatki, koreczki, tartinki. Ok. 19 zupka gulaszowa na gorąco. Alkohole: każdy będzie miał swój rachunek u kelnerek i będzie zamawiał co będzie chciał. Renia: aaa tam poobrażaliśmy się, coś Ty . Ale dzięki temu, prawie wszyscy wypowiedzieli się. Jeżeli nie odpowiada Wam to, co nam proponują, jeszcze można zmienić. I jeszcze lista: Januszek, Paty, tampiko, Renia, Sławek, brzoza, tatanka26, grego (żona?), garo + żona, RS (wpisywałam mniej więcej według kolejności wypowiedzi). Jeżeli kogoś pominęłam - krzyczcie. Uff, to chyba wszystko. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 05.02.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 a ten z dwoma lewymi rękami czy ty chcesz porównać mnie do niego :wink Przykro mi, że wziąłeś te "ręce" :lol:do siebie, to tylko zbieg okoliczności że on też jest inżynierem. Jeżeli chcesz to dam Ci namiary na tego gościa b.dobry inż. budownictwa. Widocznie jestem zbyt bezpośredni i pozwalam sobie na żarty, a nie powinienem. Poprawie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.02.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 cześć ludu pracy yes yes yes ja juz mam to za sobą widziałem wczoraj aniką ( ) łał ach uff och sławku te dwie lewe ręce sa tylko dowodem na to że musimy koniecznie się spotkać i to jak najszybciej (te ikonki są zbyt ubogie aby wyjaśnić to czy jestem obrażony) nie dość ze bycie inż jest już przej... to na dodatek z dwoma lewymi rękami istny sajgon reniu jestem twoim wielbicielem z tymi twoimi wywodami nie jeden inż nawet z dwiema lewymi rękami poddaje się. co do wyboru materiału to ja dodam że jeszcze względy historyczne decydują o jego wyborze (jakie? na spotkaniu powiem) Renia kogo masz na myśli pisząc ONI się poobrażali (chodziło o rybkę anika wyjaśni, albo daj swego emila to Ci prześlę, albo nie bo to niesmaczne) dobra skoro sławek jest fanem silikatów to aby dyskusja trwała to ja staję się fanem maxa i nikt mi nie zaprzeczy że max jest super na dzisiejsze czasy bo jest czerwony reniu czy masz już kupione materiały bo jak nie to proponuję tak: zamiast maxa 29 pustak uni 25 (też czerwony i nie porocoś) dlaczego ? długi wywód ocieplenie styropian 15 (nie wełna) dlaczego ? długi wywód strop nie monolit zapraszam na degustację sztumbrrrrrrrr. jeśli gęstożebrowany to też czerwony typ EF FERT lub ACERMAN. skosy betonowe chyba nie, ale narażę się brzozie. reszta na spotkaniu Baru mimo że jesteś kobietą (taka strata ) to mile jesteś widziana jeszcze do Reni ty jesteś jakaś dziwna klamek złotych nie będzisz miała, budujesz nie z porotermu a teraz to, że chcesz mieszkać w termosie i ocieplasz styro nie idziesz za modą oj nie no tak anika jest szybka nie nie przeźroczysta (chociaż nie je ciastek ) i w zasadzie wszystko powiedziała co do menu teraz rozpisuję konkurs na emblemat tego spotkania kto wygra w nagrodę bedzie ????? chmmm jego emblemar zdobił nasze odzienie (tylko do połnocka bo po północku odzienie nie będzie potrzebne) tak abyśmy się poznali i obsługa wiedziała kto my są. no już do piór i myszek RS jest tam kominek, masz zarezerwowane miejsce przy nim z dwuch powodów lubisz ciepło i umiesz palić. Brzozy tam nie posadzimy bo jeszcze przez pomyłkę ktoś go podrzuci i co no i co nie jestem ba....(przekupka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 05.02.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Sławek, coś w tym jest (mam na myśli obrażanie). Albo czytamy posty zbyt mało uważnie, albo źle zaznaczamy swoje nastroje. Ale przecież bez humoru... co to jest za życie?Ergo nie zmieniaj stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.02.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Sławku Sławku czym malować podłogi (narzędzie) wałek ? jaki czy pędzel ? jaki tylko uwzględnij takie narzędzie aby się nadawało do lewych rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 05.02.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 cześć ludu pracy yes yes yes ja juz mam to za sobą widziałem wczoraj aniką ( ) łał ach uff och no i co nie jestem ba....(przekupka) No nieee, Januszek dopiero teraz zobaczyłam Twojego posta. Musieliśmy się minąć. Tłumaczył się będziesz gęsto. Pod tą przekupką podpisuję się obyma rękami i obyma nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 05.02.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 05.02.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 reniu jestem twoim wielbicielem z tymi twoimi wywodami nie jeden inż nawet z dwiema lewymi rękami poddaje się. ------------------------------------------------------------------------------------- ??????????? Renia kogo masz na myśli pisząc ONI się poobrażali (chodziło o rybkę anika wyjaśni, albo daj swego emila to Ci prześlę, albo nie bo to niesmaczne) ------------------------------------------------------------------------------------- to nie moja wypowiedź. reniu czy masz już kupione materiały bo jak nie to proponuję tak: zamiast maxa 29 pustak uni 25 (też czerwony i nie porocoś) dlaczego ? długi wywód ------------------------------------------------------------------------------------- nie kupiłam jeszcze nic ocieplenie styropian 15 (nie wełna) dlaczego ? długi wywód strop nie monolit zapraszam na degustację sztumbrrrrrrrr. jeśli gęstożebrowany to też czerwony typ EF FERT lub ACERMAN. skosy betonowe chyba nie, ale narażę się brzozie. reszta na spotkaniu ------------------------------------------------------------------------------------- pogadamy na spotkaniu jeszcze do Reni ty jesteś jakaś dziwna klamek złotych nie będzisz miała, budujesz nie z porotermu a teraz to, że chcesz mieszkać w termosie i ocieplasz styro nie idziesz za modą oj nie ------------------------------------------------------------------------------------- może to dlatego, że jestem tylko babą, co wszystko bierze na chłopski rozum /quote] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 06.02.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 WITAM WSZYSTKICH Z GRUPY PODKARPACKIEJTak sobie pomyślałam że fajnie byłoby do Was dołączyć i mam nadzieję że wystarczy fakt że:- mieszkam w Rzeszowie- za chwilę biegnę do Starostwa Powiatowego złożyć wniosek o zezwolenie na budwę.- o niczym innym nie mogę myśleć jak o mojej budowie- od kilku dni przeglądam formu - i mam nadzieję że nie zwolnią mnie przez to z pracy.Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 AnetaS: witaj, witaj. No proszę, baby górą. Niecnie będziemy wykorzystywać naszych gentelmanów Chyba, że uaktywnią się Ci ukryci. Powodzenia, wytrwałości i dobrego humoru. Przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 dziekuje za okazywana mi sympatie ...mam nadzieje ze bede cześciej znów ...pozdrawiam serdecznie wszystkich brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts