Sławek Winiarski 06.02.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Witam nową forumowiczkę AneteS. Dochodze do wniosku ze doszło w budownictwie do równouprawnienia a może to już dyskryminacja męzczyzn Mam jeszcze jeden problem i proszę o radę. Chyba z klinkieru nici bo mojej żony niemam szans namówić na elewację z czerwonej cegły (tłumaczy że dom będzie wyglądał jak nieotynkowany) a mnie nie stać na beże i melanże klinkierowe. Jedziemy jutro oglądać silikaty. Moja prośba, doradzcie kolorystykę. Mam czarny dach z dachówki ceramicznej. Kolory silikatu można znaleźć na stronie http://www.silikaty.lezajsk.pl Podmórówka będzie prawie czara a ściana biała, żółta lub zielonkawa choć dla mnie te dwa pierwsze kolory. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Lącznie z powrotem do klinkieru PS. januszek doszedł emil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Sławku, masz problem. Ja ci to mówię. Mam podobną kolorystykę u siebie. Czarny dach, zielone elementy drewniane (stolarka, krokwie, zastrzały), burgund - klinkierowy komin (duuuuży, w formie wieżyczki raczej, niż komina) i podmurówka oraz pasy na elewacji (pionowe, biegnące jakby od tego komina). Natomiast do tego wszystkiego będzie biały tynk (kornik 2 mm) z mnóstwem malutkich kamyczków, sprawiający wrażenie gołębiego. Ponieważ ściany mam dwuwarstwowe (wiem, wiem ), więc elementy klinkierowe na elewacji, to będzie po prostu płytka. Zastanawiam się też intensywnie nad panelami SOLID-MUR. Imitują one właśnie elewację klinkierową, są z tworzywa sztucznego (to jest takie coś jak siding). Montowane są na ruszcie (całe komplety mozna dostać od producenta), cenowo całkiem, całkiem, różne wzory, kolory, odcienie. Ponieważ przysłali mi próbki tego (mogę ewentualnie przytargać na spotkanie - jak nie posiałam), pokazywałam to fachowcom. Oceny zebrało toto dobre. Do Twoich kolorków aż prosi się tynk zimny (biały, gołębi) ale odpada Ci wtedy biała czy brązowa stolarka. Ten klinkier aż się tam prosi. To znaczy, takie jest moje zdanie . Ale prosiłeś o opnie. A wszyscy wiemy, że de gustibus est non disputandi, ergo cokolwiek zrobicie, na pewno będzie śliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Nie, no. Ja jednak mam sklerozę. Sławku, jeszcze post scriptum. Z tych kolorków, które oglądałam na stronie, to jednak ten zielony. Jeżeli biała stolarka. A ten pierwszy (śmietanka), jeżeli np. zielona. Drewno mi nie pasi i koniec. Mam na myśli kolory drewna, nie rodzaj materiału.Buźka, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Do Aniki Ja zawsze jestem wdzięczny za opinie i nie musisz się ich wstydzić Podoba mi się twoja elewacja choć jej nie widziałem ale starałem się ją sobie wyobrazić. U mnie napewno będzie elewacja murowana 100% (nie tynk) chodzi o kolorystykę (jest naprawdę ograniczona w przyp. silikatu) a klinkier w cenie ok. 2pln za sztukę poza zasięgiem Solid-muru nie eksploatowałem, natomiast demontowałem tego typu elewacje 20 letnią w Niemczech plastik wyblakł i spaczył się ale być może teraz są lepsze tworzywa. Nie odbierajcie mnie jako "muzułmańskiego ekstremisty" w sprawie muru trójwarstwowego czy silikatów Komin mam z klinkieru cieniowanego ale nie radzcie takiej elewacji bo tego nie udzwignę Dzięki Anika masz gust (moim skromnym zdaniem) Proszę o dalsze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Zielona stolarka jest rozpatrywana (w projekcie są nawet okiennice) Co do zielonkowatego to ja jednak jestem tradycjonalistą Zobacz jeszcze cenę zielonkowatego Rok temu podobał się żonie a teraz już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Jeszcze moja skleroza Czy ta "śmietanka" to ten żółty w rzeczywistości on jest trochę ciemniejszy Gdyby był taki jak na załączonym obrazku to nie było by sprawy. A tak to kojarzy mi się ze szkołą Może udaLoby mi się go rozjaśnić murując na jasną fugę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Sławku, mądry z Ciebie facet A z tymi panelami to jest tak: one są podobne do siding'u, natomiast sam materiał jest właśnie lepszy (to właśnie podobało się fachmanom). Co do samego sidingu - z daleka. Przynajmniej ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Sławek: biały, zaznaczyłam, że pierwszy (w domyśle miało być: pierwszy z prezentowanych). Ach, mężczyźni i ich gama barw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 eeeeeee, żółty nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 To teraz będziemy sobie kadźić? A co myślisz jeszcze o białej ? Widziałem takie rozwiązania z szarą podbiciówką deską okapowa i rynnami. Jaki kolor stolarki do białej elewacji? Nie traktuj moich słów jako komplement bo ja nigdy tego nie stosowałem tylko jako niezaprzeczalne i bezdyskusyjne fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Bo sie obrażę Zawsze miałem 5 z rysunków w przedszkolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Sławku, mądry z Ciebie facet A z tymi panelami to jest tak: one są podobne do siding'u, natomiast sam materiał jest właśnie lepszy (to właśnie podobało się fachmanom). Co do samego sidingu - z daleka. Przynajmniej ja. Fachmanom podobał się bardzo łatwy i szybki montaż Ale moja opinia jest jak januszka podpis A pro pos co się z tobą dzieje januszku? Jesteś potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 06.02.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Ale macie fajne kolory: burgund, gołębi, śmietankowy . U mnie jest poprostu zielony, zółty, brązowy..., ale moja żona powiedziała, że jestem totalne bezguście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 06.02.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Czy ta "śmietanka" to ten żółty w rzeczywistości on jest trochę ciemniejszy Gdyby był taki jak na załączonym obrazku to nie było by sprawy. Rzeczywiście jest ciemniejsz. Elewację z cegły w tym kolorze ma jeden dom w Terlicze k/Trzebowniska. Osobiście mi się nie podoba, mimo, że sam planuję żółtą elewację. Te kolory są trochę zbyt "plastikowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Widziałem takie rozwiązania z szarą podbiciówką deską okapowa i rynnami. Jaki kolor stolarki do białej elewacji? Sławku: ten biały kolor jest właściwie właśnie śmietankowy. Przynajmniej z tego, co ja pamiętam "na żywo", zresztą na stronie też jest taki. Lubię szary kolor, ale tu ciężko mi radzić, ponieważ sama wybrałam takie rozwiązanie, jakie mam. Jeżeli masz ochotę, to wszystkie te moje kolorki są już widoczne, możesz przyjechać i porównywać. Jak dobierałam rynny do koloru dachu, robiłam to metoda przykładania. Wycyganiłam próbki w składzie i przykładałam kawałki do siebie. Przykro mi, ale szare rynny przy czarnym dachu wyglądały mi fatalnie. Cudnie natomiast czarne. Stąd zieleń drewnianych elementów, m. in. podbiciówki. A i deska okapowa też jest zielona. Wydaje mi się tylko, że konsekwentnie powinieneś trzymać się "zimnej" kolorystyki. Ale powiem Ci jeszcze, że rwie mnie ta zieleń. Nie pamiętam tego odcienia w rzeczywistości, natomiast na stronie jest fantastyczny. Tylko tutaj białe okna, czarne rynny i podbiciówka palisandrem. Widzisz to? (wszak miałeś 5 z rysunków ) A kadzenie... zawsze trzeba, wszak lepiej głaskać (kto nie lubi?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 garo, nie przesadzaj. Toż kolory ziemi są zawsze żywe i prawdziwe. Szczerze mówiąc, ja aprobuję wszystkie rozwiązania, każde ma swój urok. Np. jadąc do Ropczyc jest taki domek - cukiereczek: strzeliście różowa elewacja, dach w kolorze wina - nie macie pojęcia, jak cieszy oko, szczególnie w ponurym jesienno-zimowym pejzażu. Od razu usmiechasz się. A w Zwięczycy, jadąc w kierunku Rzeszów - Krosno jest domek, który elewację ma czerwono-ciemnoszarą. Naprawdę ładny. A żonie powiedz, że Ty nie jesteś żadne bezguście, tylko de gustibus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Obiecuję że będzie zimna kolorystyka Dla mnie najlepiej do czarnego dachu pasują rynny w kolorze miedzi, ale co kto lubi. Gdy myślę o tej zielonkawej to z powodu ceny od razu wracam do klinkieru w kolorze piaskowym bo cena taka sama. Coś czuje że skończy się na białym jeżeli to mi się nie spodoba to przynajmniej wytłumaczę sobie że najtańszy Odnośnie tego różowego domku to przepraszam ale brr... ja bym nie mieszkał w takim, choć staram się być tolerancyjny. Anika to chyba prowokacja!!! tego szaro czerwonego nie widziałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 06.02.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Jaka prowokacja?? Jasne, że stoi. Piękniuśki. Po prawej, jadąc w kierunku Krosna, już za szkołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Ale macie fajne kolory: burgund, gołębi, śmietankowy . U mnie jest poprostu zielony, zółty, brązowy..., ale moja żona powiedziała, że jestem totalne bezguście Zauważ że to określenia Aniki tak ładnie plastycznie je opisuje że nieważne jaki to kolor, ale brzmi.... pięknie Moja percepcja też kończy się na barwach podstawowych (dobrze że te nazwy znam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 06.02.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Jaka prowokacja?? Jasne, że stoi. Piękniuśki. Po prawej, jadąc w kierunku Krosna, już za szkołą. BEZ komentarza, ale i tak nie wierzę że to szczere ,bo Twoja elewacja nie pasuje do tego wyobrażenia piękna (pięknuśnego piękna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts