Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Sebo za odzew.

Stan obecny jest taki: kantówka 10x10 jeszcze niczym nie wypełniona, na to deska a od zewnątrz styropian 10 (zagruntowany nie otynkowany jeszcze).

No i mam obawy czy jak wypełnię kantówkę wełną to wystarczy. Bo jeszcze mam możliwość nadbicia kantówki (np. deską 3,2 cm) tak żeby weszło więcej wypełnienia (np. 13,2 cm zamiast 10 cm).

No ale rozumiem że nie jest to potrzebne.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję za zaufanie, Jonasz :D

zdaje sobie sprawe, ze przy lukarnach pole manewru bywa ograniczone

a kazdy chce u siebie wykonac wszystko perfekcyjnie

jesli mam opiniowac to:

mysle, ze wybrałes optymalnie to co w tym wypadku mozna zrobic

/porównaj to z gubościa np. drzwi ... czy grubością i izolacyjnością dwu szyb w oknie/

powierzchnia scian lukarn jest niewielka - więc mysle ze to co planujesz jest wystarczające - nadbicie deski od wewnątrz tez ma sens aby to tynkowac jakims tynkiem na siatce a tynk nie powodował obwisu wełny

Jesli mowa o lukarnach...

Mam zamiar zalozys welne od wewnatrz i potem jakas plyta g-k czy cos i z tym sobie poradze (chyba).Problem jest (chyba problem) z tym,ze sa juz zrobione obrobki blacharskie na same dechy.I co z tym trzeba teraz zrobic???Podobno sie obrobki robi po tym,kiedy scianki lukarn sa juz gotowe-tynk,ocieplenie czy cos takiego.To co?trzeba odwalic te obrobki?) .Jest dachowka jesli ma to jakies znaczenie.Radzcie rodacy.

no cóz ...

wydaje mi sie , ze masz racje farida

najpierw scianki lukarn prawie na gotowo, a potem obróbki

na koniec szlif - czyli warstwa elewacyjna /farba, putz/

z ciekawostek

dzis Leszek Miler powiedział, ze kiedyś wyraził opinie , że Ziobro jest zerem

dzis przeprosił i powiedził ze kiedyś przeszacował Ziobre ....

...Co robic,co robic :cry: .O ja biedna,co robic??????

hmm ... no juz trudno będziesz miała inna kolejność bo teraz narobiłabys sobie bigosu zrywając to wszystko ...

zastanawiam sie - dlaczego tak to zostało zrobione ...

brak jakiekolwiek bratniej duszy która mogłaby cos doradzic ?

Brzoza,trudno znac sie na wszystkim :( .nieprzewidzialam.Mysle,ze ciesle -fleje i pijaki -celowo o tym nie wspomnieli(slodka zemsta) albo sami nie wiedzieli,bo dekaze z nich marni byli.

a bratnich dusz do komentowania to ci u nas dostatek-jak wszedzie-ale jak przyjdzie cos poradzic...ech.

Dzieki w kazdym razie,trza bedzie rudzyc glowa i zaradzic.

farida, a nie masz jakiegos KB, inspektora nadzoru ?

jesli docieplisz - trzeba pamietac aby obróbka blacharska lukarn z kapinosem /rynną/ wystawała poza ocieplenie

nie jest to jakis bład karynalny ale czasem wygląd elewacji moze na tym ucierpiec ...

A możesz powiedzieć tak orientacyjnie ile to metrów kwadratowych może wyjść ? No i ile na materiał jeszcze trzeba dołożyć - materiał to pewnie cement wapno i piasek ? czy coś pominąłem ?

My zapłaciliśmy ok 7200 czyli jakies 800m2 bo sie okazalo ze jednak 9zł/m2 płaciliśmy.. cos tam sie mielismy targowac..ale nie wyszlo..przepraszam za nieścisłość.

do tego ok 8m3 płuczki po 50zl/m3

10 m3 zoltego piasku tez po 50zl/m3

a cementu ok 3tony

tyle pamietamy.. joj.. jak to dawno bylo... aż w maju..ale teraz juz prawie nie pamietam jak to bylo jak nie bylo tynków.. też tak macie? :D

jak to dawno bylo... aż w maju..ale teraz juz prawie nie pamietam jak to bylo jak nie bylo tynków.. też tak macie? :D

ja to jeszcze widzę, bo ekipa mi tynkuje gipsami, 2 pokoje juz sa gotowe, a reszta jeszcze surowa, wiec nie zapominam co i jak :D cholera, miałem dzwonic o 20ej do tego Pana z polecenia i zapomniałem :oops: a czas leci...

ja to jeszcze widzę, bo ekipa mi tynkuje gipsami, 2 pokoje juz sa gotowe, a reszta jeszcze surowa, wiec nie zapominam co i jak :D cholera, miałem dzwonic o 20ej do tego Pana z polecenia i zapomniałem :oops: a czas leci...

hahaha..właśnie to wieczne pamietanie o telefonie do kogoś, och, kiedy to sie skończy? ( nie chodzi mi o to ze mozna ustawic w telefonie i z glowy).

Wiecie, ja tylko rok buduję i podziwiam ludzi ktorzy prowadzili budowy przez 5-7 lat, ja nerwowo bym sie wykończyła, wytrzymam jeszcze max ze 3 miesiace. ;D

mnie wykończy moja studnia, pan Siudalski napisał mi ze 3 maile, dobrze nie jest, jeśli woda będzie dobra to nie dość, że będzie musiał być staw, to jeszcze wytwórnia wody :roll: ewentualnie woda do rzeki... zachciało mi się studni, a jeszcze kiepsko jest położona, działka wąska, gdyby tak z 10 m wyżej to można by było coś tworzyć, strumyczek, staw czy coś podobnego

chcąc to ujarzmić musiałbyś obkopac wokół studni jakąs wydajną koparka /najlepiej z teleskopowym wysięgnikiem w przypadku rozmiekłego terenu wokół/ i zabetonowanie tego dołka betonem hydrostatycznym

i dopiero po zatamowaniu wycieku wokół rury myslec o założeniu krócca z zaworem

tak mysle

jeden z maili od SJS..

Nie jest dobrze, bo przy tym ciśnieniu wszelkie próby zatkania wypływu skończa sie rozerwaniem plastikowej rury na trudnym do określenia poziomie a ponieważ teren jest pochyły może całe zbocze w końcu płynąć

Na szybko:

- przyjąć, że woda musi gdzieś spływać, ot po prostu nowe źródło w okolicy i nowy strumień którego bieg trzeba ustalić,

- w żadnym przypadku nie próbowac zatkać w jakikolwiek sposób wypływu bo się źle skończy i dla domu i dla sąsiadów,

- nie wiem jaka jest działka ale dobrze by było, żeby powstał staw tak o powierzchni 1do 5 tys metrów i to głeboki,

- jeśłi wyniki badani wody wyjdą pozytywne jak nic szykowac sie do wytwórni wód lub napoi

- próba opanowania wypływu nie jest tania i jest niewielu studniarzy którzy to potrafia ale o tym po wyniku badania wody

SJS

teraz załapałem ze rura jest PCW a nie stalowa ...

Pan Siudalski jest zawodowcem - wydaje sie, ze wie co mówi

sprubuj to jeszcze skonsultowac /wymiane rury na stalową o większej srednicy/

moze istnieje jakies forum radiestezyjno - studniarskie ...

ile tej wody moze wypływac na minute, czy na dobę ?

jest mozliwe podanie szacunkowej wielkości ?