jonasz 14.08.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dzięki Sebo za odzew. Stan obecny jest taki: kantówka 10x10 jeszcze niczym nie wypełniona, na to deska a od zewnątrz styropian 10 (zagruntowany nie otynkowany jeszcze).No i mam obawy czy jak wypełnię kantówkę wełną to wystarczy. Bo jeszcze mam możliwość nadbicia kantówki (np. deską 3,2 cm) tak żeby weszło więcej wypełnienia (np. 13,2 cm zamiast 10 cm). No ale rozumiem że nie jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 dziękuję za zaufanie, Jonasz zdaje sobie sprawe, ze przy lukarnach pole manewru bywa ograniczone a kazdy chce u siebie wykonac wszystko perfekcyjnie jesli mam opiniowac to: mysle, ze wybrałes optymalnie to co w tym wypadku mozna zrobic /porównaj to z gubościa np. drzwi ... czy grubością i izolacyjnością dwu szyb w oknie/ powierzchnia scian lukarn jest niewielka - więc mysle ze to co planujesz jest wystarczające - nadbicie deski od wewnątrz tez ma sens aby to tynkowac jakims tynkiem na siatce a tynk nie powodował obwisu wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 14.08.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Jesli mowa o lukarnach...Mam zamiar zalozys welne od wewnatrz i potem jakas plyta g-k czy cos i z tym sobie poradze (chyba).Problem jest (chyba problem) z tym,ze sa juz zrobione obrobki blacharskie na same dechy.I co z tym trzeba teraz zrobic???Podobno sie obrobki robi po tym,kiedy scianki lukarn sa juz gotowe-tynk,ocieplenie czy cos takiego.To co?trzeba odwalic te obrobki?) .Jest dachowka jesli ma to jakies znaczenie.Radzcie rodacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 no cóz ...wydaje mi sie , ze masz racje faridanajpierw scianki lukarn prawie na gotowo, a potem obróbki na koniec szlif - czyli warstwa elewacyjna /farba, putz/ z ciekawostek dzis Leszek Miler powiedział, ze kiedyś wyraził opinie , że Ziobro jest zerem dzis przeprosił i powiedził ze kiedyś przeszacował Ziobre .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 14.08.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 no cóz ... ....... najpierw scianki lukarn prawie na gotowo, a potem obróbki ....... Co robic,co robic .O ja biedna,co robic?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 ...Co robic,co robic .O ja biedna,co robic?????? hmm ... no juz trudno będziesz miała inna kolejność bo teraz narobiłabys sobie bigosu zrywając to wszystko ... zastanawiam sie - dlaczego tak to zostało zrobione ... brak jakiekolwiek bratniej duszy która mogłaby cos doradzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 14.08.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Brzoza,trudno znac sie na wszystkim .nieprzewidzialam.Mysle,ze ciesle -fleje i pijaki -celowo o tym nie wspomnieli(slodka zemsta) albo sami nie wiedzieli,bo dekaze z nich marni byli. a bratnich dusz do komentowania to ci u nas dostatek-jak wszedzie-ale jak przyjdzie cos poradzic...ech. Dzieki w kazdym razie,trza bedzie rudzyc glowa i zaradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 farida, a nie masz jakiegos KB, inspektora nadzoru ?jesli docieplisz - trzeba pamietac aby obróbka blacharska lukarn z kapinosem /rynną/ wystawała poza ocieplenie nie jest to jakis bład karynalny ale czasem wygląd elewacji moze na tym ucierpiec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 14.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 A możesz powiedzieć tak orientacyjnie ile to metrów kwadratowych może wyjść ? No i ile na materiał jeszcze trzeba dołożyć - materiał to pewnie cement wapno i piasek ? czy coś pominąłem ? My zapłaciliśmy ok 7200 czyli jakies 800m2 bo sie okazalo ze jednak 9zł/m2 płaciliśmy.. cos tam sie mielismy targowac..ale nie wyszlo..przepraszam za nieścisłość. do tego ok 8m3 płuczki po 50zl/m3 10 m3 zoltego piasku tez po 50zl/m3 a cementu ok 3tony tyle pamietamy.. joj.. jak to dawno bylo... aż w maju..ale teraz juz prawie nie pamietam jak to bylo jak nie bylo tynków.. też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 14.08.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 jak to dawno bylo... aż w maju..ale teraz juz prawie nie pamietam jak to bylo jak nie bylo tynków.. też tak macie? ja to jeszcze widzę, bo ekipa mi tynkuje gipsami, 2 pokoje juz sa gotowe, a reszta jeszcze surowa, wiec nie zapominam co i jak cholera, miałem dzwonic o 20ej do tego Pana z polecenia i zapomniałem a czas leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 14.08.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 ja to jeszcze widzę, bo ekipa mi tynkuje gipsami, 2 pokoje juz sa gotowe, a reszta jeszcze surowa, wiec nie zapominam co i jak cholera, miałem dzwonic o 20ej do tego Pana z polecenia i zapomniałem a czas leci... hahaha..właśnie to wieczne pamietanie o telefonie do kogoś, och, kiedy to sie skończy? ( nie chodzi mi o to ze mozna ustawic w telefonie i z glowy). Wiecie, ja tylko rok buduję i podziwiam ludzi ktorzy prowadzili budowy przez 5-7 lat, ja nerwowo bym sie wykończyła, wytrzymam jeszcze max ze 3 miesiace. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 14.08.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 mnie wykończy moja studnia, pan Siudalski napisał mi ze 3 maile, dobrze nie jest, jeśli woda będzie dobra to nie dość, że będzie musiał być staw, to jeszcze wytwórnia wody ewentualnie woda do rzeki... zachciało mi się studni, a jeszcze kiepsko jest położona, działka wąska, gdyby tak z 10 m wyżej to można by było coś tworzyć, strumyczek, staw czy coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 chcąc to ujarzmić musiałbyś obkopac wokół studni jakąs wydajną koparka /najlepiej z teleskopowym wysięgnikiem w przypadku rozmiekłego terenu wokół/ i zabetonowanie tego dołka betonem hydrostatycznym i dopiero po zatamowaniu wycieku wokół rury myslec o założeniu krócca z zaworem tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 15.08.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 jeden z maili od SJS.. Nie jest dobrze, bo przy tym ciśnieniu wszelkie próby zatkania wypływu skończa sie rozerwaniem plastikowej rury na trudnym do określenia poziomie a ponieważ teren jest pochyły może całe zbocze w końcu płynąć Na szybko: - przyjąć, że woda musi gdzieś spływać, ot po prostu nowe źródło w okolicy i nowy strumień którego bieg trzeba ustalić, - w żadnym przypadku nie próbowac zatkać w jakikolwiek sposób wypływu bo się źle skończy i dla domu i dla sąsiadów, - nie wiem jaka jest działka ale dobrze by było, żeby powstał staw tak o powierzchni 1do 5 tys metrów i to głeboki, - jeśłi wyniki badani wody wyjdą pozytywne jak nic szykowac sie do wytwórni wód lub napoi - próba opanowania wypływu nie jest tania i jest niewielu studniarzy którzy to potrafia ale o tym po wyniku badania wody SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 teraz załapałem ze rura jest PCW a nie stalowa ...Pan Siudalski jest zawodowcem - wydaje sie, ze wie co mówi sprubuj to jeszcze skonsultowac /wymiane rury na stalową o większej srednicy/moze istnieje jakies forum radiestezyjno - studniarskie ...ile tej wody moze wypływac na minute, czy na dobę ? jest mozliwe podanie szacunkowej wielkości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 15.08.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 kiedyś mierzyłem w jakim tempie przybywa woda w rurze, wyszło mi, że 10 cm na godzine, spróbuję to zmierzyc ponowie w piątek, póki co woda sie leje na pole sąsiada i to dosyć wartkim strumieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 15.08.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 a pomyslec, że też chcieliśmy studnię głębinową............ bo niby raz płacę więcej, a potem wody pod dostatkiem do podlewania. Całe szczęście, że nam przeszło, bo kto wie co by było u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 15.08.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja mam pytanie z innej beczki. Potrzebuję drewna do kominka, ale takiego pociętego i najlepiej z transportem. Czy ktoś wie gdzie można takie zamówic (tak żeby cena mnie nie dobiła)?PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 ceny nie znam ale namiar poszedł na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 15.08.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki Brzoza Jutro zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts