zukow2 30.01.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 czy ktoś budował w systemie ISOMAX??ew. słyszał o tym co nieco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witam "starych" i "młodych" podkarpadczyków Witam Po raz pierwszy w tym wątku. Mam zgryz. Planuję budowę domu z bali. Czy jest wśród Was ktoś z Rzeszowa bądź okolic, szeroko rozumianych , kto ma za sobą postawienie takiego domu ? ... Babis - załozyciel poczytnego watku "domy z bali" jest z Rzeszowa wyobrzaźcie sobie - spadł dziś snieg !!!! huraaaa !!! co prawda nieduzo i zaraz sie stopi - ale zawsze to jakas atrakcja w zimie ... p.s. co do domów z bali to była jeszcze jedna (? ) forumowiczka z podkarpacia - entuzjastka tychze cała rodzina męża jest z Orzechówki,ja tez tam lubie jezdzić bojest cudnie.Zdjecia działki wysle niebawem,działka jest pod lasem.a co do łazienki i innych szczegółów to jeszcze musze pomyslec Witam serdecznie grupe podkarpacką.Będe budowała dom w Starej Wsi koło Brzozowa.Narazie pozanosiłam wszelkie wnioski i czekam.Dom będzie drewniany projekt. http://www.moj-dom.pl/57,oferta_detail.html tylko lustrzane odbicie.Wiem ,ze takie domy nie sa popularne na podkarpaciu,co dziwne bo drzewa ci u nas dostatek,ale widze ze wszyscy jednak wola murowane,metodą tradycyjną.Chociaz tradycyjne to przeciez z bala Moze jest ktoś z podkarpacia kto ma drewniany dom???Anika --MĄŻ PRZYJECHALI??Cos mi to znajomo zabrzmiało A domek to chciałabym z bala 25/20.musze zabrać dwa transportery dobrej wódki i znajdzie sie dla mnie sosna albo jodła taka jak mi potrzebna Chyba jednak nie bede budowała z firma bo po policzeniu okazało sie ze jesli sama załatwie drewno to bez montażu zmieszcze sie w 50000 z przetarciem i i mpregnacja i suszeniem,a za montaz niegórale biora od 15 do 17 tysięcy.Reszte zrobimy sami.No....byłam u siebie.Działka po wyrównaniu i obsadzeniu przez mamusie wrzosami ,tujami ,debami karłowatymi i kwiatami mojej babci ukochanej-wygląda cudnie. Wreszcie mapa do celów projektowych jest gotowa.Odbieram ją we wtorek. Poznałam wreszcie dokładne wymiary działki 23,90x34.Troszke nieregularna ,ale co tam...A myślałam że jest jakas węższa.Na szczęście potwierdziły sie moje przypuszczenia o tym że za żywopłotem jest jeszcze troche mojej ziemi.I miałam racje od tujii jest jeszcze od 30 do 150 cm.-MOJE.Ale to fajnie brzmi-Moje... Cioteczka juz dwa razy dzwoniła ,że chce sprzedać działke tą obok mojej...musze sie zastanowić.Zawsze 14 ar to lepiej niż 7...ale cena mi sie nie podoba.... Moi kochani jeżeli cała ziemia na działce jest sucha jak pieprz a w jednym miejscu jest duza ,wiecznie mokra i błotnista plama-to mozliwe że w tym miejscu woda sie wybija???Nade mna nie ma zadnych domów więc nie jest to czyjas rura ,a wszędzie w promieniu 200 m wybijaja żródełka z ziemi... Tak sie zastanawiam nad piecem C.O.Poniewaz bedzie na węgiel i drewno,to oczywista sprawa że będzie smierdziało,kurzyło sie i smarowało.Nie mam piwnicy.. Musze w poniedziałek zapytać ile beda kosztowały zmiany w projekcie.Chce daszek dwuspadowy nad garażem zamiast tarasu- mam nadzieje że ze mnie nie zedrą za bardzo... Ciekawe czy wszyscy planujacy budowe i budujacy tak zaczeli trząśc sie nad kazdym groszem????Zaczynam wszystko przeliczac po 10 razy..obłęd.Oj opuściłam sie w dzienniku. Z moimi papierami normalna Polska Nienormalnosc.Nie moge sie doczekać na mape do celów projektowych. Pomiary zrobione ale dopiero za jakies dwa tygonie bedzie mapa.Tak ludzie szaleją,wszyscy sie buduja czy jak??? W międzyczasie sąsiad mi wyciupał w naszym lesie 8 potężnych dębów i czereśnię. Na szczęście udało sie go złapać na goracym uczynku i zabespieczyć drzewo. Czyli drewno na parkiet,parapety i schody - już mam .Tylko musze opłacić sobie tartak- ale i tak warto. Długo trwało wybieranie projektu.Ale w końcu kupujemy http://www.moj-dom.pl/23,tradycyjna,oferta_detail.html Biuro projektowe ,poszło nam na rekę z ceną za projekt ,ponieważ ten mój wcześniejszy projekt domeczku z bala też u nich kupiłam. Zmiany bedą nastepujace.Powiększamy garaż tak by był na dwa samochody i przedłużamy troche dach by częściowo zadaszyć taras.A pokój z wyjsciem na taras doświetlimy oknem w dachu. W pokoju gościnnym kominek odwrócimy tak by mozna było zrobic kącik jadalny przy kuchni,kuchnia bedzie półotwarta. Mam nadzieję,że wybudowanie tego domu mnie nie wykończy finansowo. Jak myślicie??? Dzisiaj jest tak pieknie,ze ide na działeczke.Mój braciszek posadził mi wrzosy,mama tuje płożące.Moze zrobie zdjecia. ale potem Jej to przeszło - zdaje sie ... zmieniła na murowany a potem i to Jej przeszło - zdaje sie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 31.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 .................... ale potem Jej to przeszło - zdaje sie ... zmieniła na murowany a potem i to Jej przeszło - zdaje sie ... Pozwole sobie skomentowac-samo jej nie przeszlo ,ech,zycie... Wiecie,ja kiedys tez "chorowalam" na drewniany dom.Ale po wizytach w takich typowo drewnianych domach przekonalam sie,ze sa z czasem bardzo powiedzmy"ciezkie".drewno zciemnialo,i takie tam.Najlepszym dlamnie rozwiazaniem jest dom morowany z duza iloscia wykonczenia drewnem wewnatrz.Ale kazdy ma swoje preferencje. Jednak dalej marze o postawieniu gdzies w czesci gospodarstwa takiej malej chateńki(z przeniesienia),takiej,ktora juz swoje widziala i swoje wie.Takiej prawdziwej...Moze sie zdazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 31.01.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 brzoza-przejsc nie przeszło...życie przejechało i podeptało..a dobiła rodzinka.......Pozdrawiam wszystich z daleka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 brzoza-przejsc nie przeszło...życie przejechało i podeptało.. a dobiła rodzinka....... Pozdrawiam wszystich z daleka... do miło Agnieszko, ze nas czytasz (choc szkoda, ze nie piszesz) jesli masz ochote to wyjasnij dlaczego zrezygnowałas z drewnianego domu na rzecz murowanego i dlaczego tak piekne plany legły poźniej w gruzach ... p.s. wczoraj dwukrotnie przejeżdzałem przez Brzozów - i chyba stąd to wspomnienie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 31.01.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dzięki Brzoza, za odnalezienie.Agnieszko dlaczego Ci przeszło ? Ja mam rozkład planów tak 95% do 5% - przewaga miażdżąca bala, ale nie zamykam się na mury.Szczególnie mnie interesuje Twój niegdysiejszy pomysł na samodzielne kupno drzewa i osobno montażu. Jak miałaś w planie poradzić sobie z obróbką drewna i przystosowaniem do projektu ? Sam materiał miałaś zamiar "przekazać" cieślom i nadpłacić im za obróbkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daana1 31.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witamy wszystkich forumowiczow z podkarpacia!Od niedawna szukamy ekipy budowlanej z okolic Rzeszowa,wiec byli bysmy bardzo wdzieczni za jakiekolwiek namiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAFIT 31.01.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witam podlaczam sie pod posta daana1 jak ktos ma jakies sprawdzone namiary to bede wdzieczny za info pozdrawiamDAFIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 01.02.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 w przerwie na kawę pytanie do wszystkich. naczytałem się juz na forum ale może ktoś ma i poleca albo odradza albo widział u znajomych kuchenkę gazową w rogu .czy to jest naprawdę takie niepraktyczne???????? czekam na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.02.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Moim zdaniem kuchnia w rogu jest do przyjęcia, pod warunkiem nie upchnięcia jej przy samej ścianie. A i poszerzony okap też nieźle wygląda: http://img138.imageshack.us/img138/3290/kuchniatk7.jpg W tej kuchni pokazano sposób na wykorzystanie wnęki przy słupie kominowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 01.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Pierwsze wrażenie po Twoim poście było "nie". Jego kategorycznosć aż mnie zastanowiła i poszedłem do kuchni robić symulacje. Stanąłem w rogu szafek i symulowałem Efektem jest "NIE" Z pewnym wysiłkiem sięgałem do najbardziej odległego palnika, ale się da. Problem pojawia się gdy trzeba odstawić stojący na nim garnek. Przy normalnej kuchence jest to prosty ruch w lewo lub prawo. Tutaj - trzeba unieść garnek i ominąć "sąsiada". Niebezpieczne! A spróbuj zajrzeć do tego garnka Reasumując: odradzam! Sloneczko: kuchnia na Twoim zdjeciu nie jest do końca w rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 01.02.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ja też jestem przeciwko kuchni w rogu. Faktycznie jest to mało praktyczne rozwiązanie. Wyobraź sobie że gotujesz coś i potrzeba pomocy drugiej osoby, żeby coś przytrzymać, pomieszać lub dodać. I tu pytanie gdzie ona ma stać? Za Tobą? bo obok będzie jej bardzo niewygodnie. Ja właśnie jestem na etapie wymyślania kuchni, i łazienek. Koncept pierwszej łazienki już jest, a projektujac kuchnie skorzystałam z plannera Ikea. Prosty i ma dosc duzo sprzetów. U mnie w kuchni nie bedzie kuchenki gazowej, jedynie mała dwupalnikowa w kotłowni jakby coś szczeliło i nastąpił brak prądu. Mam płytę od 5 lat i jestem bardzo zadowolona - nie ma tyle tłuszczu na szafkach, problemu z dzieckiem itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 01.02.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 a ja tak trochę przewrotnie powiem, że mam w obecnej chwili kuchenkę w rogu. Nie gazową ale to chyba nieistotne I na pewno tak też będzie w domku - kiedyś tam. Bo bardzo mi takie ustawienie pasuje i... już jak dam radę to wstawię zdjęcie wieczorkiem jak to teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Sloneczko: kuchnia na Twoim zdjeciu nie jest do końca w rogu No nie jest, ale zastrzegłam, że nie może być upchnięta do samej ściany i to dokładnie z powodów o jakich piszesz Poza tym, nie jest to moja kuchnia i na pewno taka nie będzie. Nie podobają mi się dębowe, smutne fronty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 01.02.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 moja obecna kuchnia w rogu nie mam żadnych problemów z dostępem do garów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 ładna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 01.02.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 01.02.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Basiah Faktycznie zgodze sie z Brzoza ładna i przytulna. Ale chyba nie dla mnie, ja mam dylemat czy swoja dać na wyspę czy przy ścianie i nie mogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.02.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam Po raz pierwszy w tym wątku. Mam zgryz. Planuję budowę domu z bali. Czy jest wśród Was ktoś z Rzeszowa bądź okolic, szeroko rozumianych , kto ma za sobą postawienie takiego domu ? Właściwie już zacząłem rozglądać się za wykonawcą, żeby oszacować koszty, wiedzieć co i za ile..... A co myślisz o tym? http://www.domzbieszczad.5m.pl/index.php?q=ceny+dom%F3w Tu znalazłam tę stronę: http://www.projekty.domow.pl/domydrewniane.php Nie sprawdzałam, czy jest tam więcej wykonawców, bo ten pierwszy jest Ci chyba najbliższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guli2004 02.02.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Kochani - potrzebujemy ekipę do budowy 2 domów obok siebie w Rzeszowie. Początek gdzieś na kwiecień. Na jesień dobrze by było przykryć dachem. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie informacje.gg3693236508324899 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts