AnetaS 23.08.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 BOMANInspektor nadzoru przede wszystkim kontroluje kierownika budowy. I tu jest pytanie, jakiego będziecie mieć kierownika budowy. Jeśli będzie to ktoś komu ufacie i jesteście pewni że będzie pilnował aby wszystko było zgodnie ze sztuką budowlaną, nie będzie chciał naciągnąć na jakieś dodatkowe koszty, wtedy inspektor nadzoru jest zbędny. Lecz jeśli bierzecie ekipę i kierownikiem budowy jest osoba z ekipy mająca uprawnienia, a sami nie macie dużego pojęcia o budowaniu, to taki kierownik budowy bardziej patrzy aby więcej zarobić, zaoszczędzić na czymś co nie koniecznie dla inwestora jest dobre. W tej sytuacji zalecane jest mieć inspektora nadzoru. Ja osobiście nie miałam takiej osoby, a kierownikiem budowy był mój znajomy z którym kiedyś pracowałam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 23.08.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Dzięki Aneta, bardzo mi się rozjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 23.08.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Pomocy! Jeżdżę po składach budowlanych i szukam klinkieru na kominy. Chciałbym klinkier o kolorze, który pasowałby do brązowego dachu i i żółtej - piaskowej elewacji. Coś w rodzaju jasnego brązu, czy brązu przechodzącego w piasek.... np. coś w stylu tego Większość składów ma albo tylko czerwony albo na zamówienie crh lub wienerberger, a te firmy akurat takich kolorów nie oferują. Jeśli ktoś trafił na duży wybór kinkieru to proszę o info... w środę murarze ruszają z kominami... Ps. Biegałem dzisiaj po różnych składach budowlanych, a tam kupe ludzi ... i tak zastanawiałem się, którzy to forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 23.08.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Co do desek na podbitke, ja kupowałam w Malawie pod Rzeszowem po 24 pln. Wiem ze jeszcze ktos robi w Przeworsku ale teraz nie pamietam nazwiska - jakbys nadal mial problem z tymi deskami to pytaj na priv poszukam lub zadzwonie do znajomego. A moze macie jakies rady jak przetrwac wykonczeniowke? Pozdrawiam Dzięki. Znalazłem w Kraczkowej po 24zl brutto sosnowe gr 15mm i dł 3,9m A co to za firma i jak do niej trafić? Mnie oferują podbitkę świerkową za 30zł/m2. Czy jest jakaś różnica w jakości świerkowej a sosnowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 23.08.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Ja kupowałam jodłowa, z jednej strony szlifowana i oczywiscie ma wpusty i wypusty. W Nalawie jak sie wjeżdża do wsi jest na takim ostrym zakrecie znak - sprzedaż podbitki.Kupowałam ok. 1.5 miesiaca temu po 24 pln.3 razy malowana wyglada super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.08.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Co do desek na podbitke, ja kupowałam w Malawie pod Rzeszowem po 24 pln. Wiem ze jeszcze ktos robi w Przeworsku ale teraz nie pamietam nazwiska - jakbys nadal mial problem z tymi deskami to pytaj na priv poszukam lub zadzwonie do znajomego. A moze macie jakies rady jak przetrwac wykonczeniowke? Pozdrawiam Dzięki. Znalazłem w Kraczkowej po 24zl brutto sosnowe gr 15mm i dł 3,9m A co to za firma i jak do niej trafić? Mnie oferują podbitkę świerkową za 30zł/m2. Czy jest jakaś różnica w jakości świerkowej a sosnowej? Jak wjeżdżasz do Kraczkowej jest skrzyzowanie, po lewej stronie jest tablica informacyjna z numerem telefonu. "Drewpan" Grzegorz Pantoł Kraczkowa 242 608 457 394 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ... Mnie oferują podbitkę świerkową za 30zł/m2. Czy jest jakaś różnica w jakości świerkowej a sosnowej? wydaje mi sie, ze swierk posiada więcej "torebek" żywicznych i przez jakiś czas wykapuje z nich zywica /jesli oczywiscie drewno nie jest odżywicowane/ po zdobyci 2 "sreber" w kolarstwie kobiecym i kajakach dobiliśmy szczęsliwie do 10 medali (przy ponad 250 zawodnikach wysłanych na olimiade) w meczu finałowym koszykówki sędzia Litewski Brazauskas wydrukował amerykanom złoto w meczu z Hiszpanami ( wyczyniał ekwilibrystyke aby nie zauwazyc ciosów w twarz, dawał sie nabrac na cyrkowe sztuczki murzynów, nie odgwizdywał kroków amerykanom, a clou zafundował w końcówce kiedy przyznawał rzuty osobiste amerykanom za to, ze rezerwowy zawodnik hiszpański wstał z ławki - bo powinien siedziec ...) Hiszpanie przegrali nieznacznie - z Panem Sędzią ... a ja sie ciesze, ze nie musze juz miec do czynienia z wełna mineralna ... niby łagodniejsze toto od dawnej waty szklanej ale przy upale równie skutecznie lepi sie do ciała, wpada do oczu czy wbija w płuca ... taki "azbescik nr 2 " ... trwa akcja o uwaskawienie Artura Brylińskiego (ur. 1965) - pierwowzór Adama - bohatera polskiego filmu fabularnego Dług Krzysztofa Krauze. Jako ofiara zastraszeń, wymuszeń i pobić, nakłaniany przez prześladowców do kilku przestępstw, w sytuacji, gdy nie otrzymał od policji oczekiwanej pomocy, w marcu 1994 roku wspólnie ze Sławomirem Sikorą popełnił podwójne morderstwo na swoich oprawcach. Za tę zbrodnię w 1997 został skazany na 25 lat więzienia. W latach 2000 - 2003 trzykrotnie zwracał się z prośbą do Prezydenta o zmniejszenie kary w drodze łaski. 6 kwietnia 2006 wyszedł na wolność na mocy przedterminowego zwolnienia z zastosowaniem okresu próbnego do końca zasądzonego wyroku (2019). Prezydent RP Lech Kaczyński w 2006 zapowiedział jego ułaskawienie http://pl.wikipedia.org/wiki/Artur_Bryli%C5%84ski obietnice złozył równiez minister Ziobro a w tej chwili trwa okcja "przypomnienia" obu panom ich obietnic ... http://www.dlug.org.pl/index.php?m=0&s=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 24.08.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Jak wjeżdżasz do Kraczkowej jest skrzyzowanie, po lewej stronie jest tablica informacyjna z numerem telefonu. "Drewpan" Grzegorz Pantoł Kraczkowa 242 608 457 394 Co do desek na podbitke, ja kupowałam w Malawie pod Rzeszowem po 24 pln. Wiem ze jeszcze ktos robi w Przeworsku ale teraz nie pamietam nazwiska - jakbys nadal mial problem z tymi deskami to pytaj na priv poszukam lub zadzwonie do znajomego. Dzięki za info! Czym malujecie podsibitke? Ja myślałem o Drewnochronie - kolor "sosna'. Listek - pokazał byś jakieś zdjęcie swojej chałupy... Brzoza - normalnie nie trzeba wiadomości oglądać - najważniejsze mamy na forum podkarpackim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 hehehhh podbite zapuściłem olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 24.08.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Z Drewnochronu nie było takiego koloru jak chciałam wiec kupiliśmy lazurę Bondex w Castoramie - drogie to strasznie - ale efekt jest. Zdjecia w moim dzienniku, tylko ze na zdjeciach była malowana 2 razy a teraz juz jest po trzecim malowaniu. Sama to uczyniłam z drabiny zanim położyli tynk. W tym tygodniu dojda listewki wykonczeniowe i zostana zamontowane lampki w podbitce 15 sztuk na 5 obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 24.08.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Jeżeli chodzi o podbitkę to kupowałem w firmie Zakład Drzewny TB w Pustkowie,z transportem na miejsce (do Rzeszowa) w cenie około 20 do 25 zł w zależności od długości desek. A przy okazji, ile teraz kosztuje ocieplenie m2 ściany zewnętrznej styropianem z położeniem tynku akrylowego (bez materiałów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 24.08.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Ja płaciłam 30 pln za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 24.08.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Dom będziemy budować w Wetlinie. Chodziło mi o to, czy inspektor nadzoru inwestorskiego jest potrzebny, czy wykonawcy lepiej pracują i czy przy odbiorze ma to znaczenie. Małgosia witaj i grupo również ja też niedaleko choć bardziej na północ i na wschód. Miejsce trochę mniej turystyczne. Macie już jakieś ekipy ? powoli rozglądam się tam za wykonawcami, tyle tylko że architekt (z ustrzyk) pozwolił do pewnego stopnia bawić sie fundamentami (145cm), które już mam (to adaptacja budynku gospodarczego z lat 70) i ten etap prawdopodobnie pominę. Zresztą tam chyba ciężko o betooniarnię dowożącą beton. Ściany z pustaka (zastane) chyba częściowo zostawię. Projekt indywidualny. Jestem na razie po wstępnej rozmowie z kierbud z tej samej wsi. Na razie ze względu na nieduże możliwości zapadła decyzja ze to będzie system gospodarczy i lokalni wykonawcy.Co za tym idzie moze nei bedzie wymagany ktos do kontrolowania tego od mojej strony. No i sukcesywnie i powoli. Chcę też sam się poudzielać w budowie Jeśli jest więcej osób z Bieszczad to się nie chować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 24.08.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś z Was doprowadzał ostatnio kanalizację do działki? Mam do pociągnięcia około 100 metrów i tak się zastanawiam może macie jakąś sprawdzoną ekipę, a może ktoś jest w stanie orientacyjnie napisać ile to będzie kosztować . Pozdrawiam Vickey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.08.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Listek - pokazał byś jakieś zdjęcie swojej chałupy... Proszę http://images50.fotosik.pl/4/830a278c4149b81e.jpg http://images49.fotosik.pl/4/05e3b433c2c0e671.jpg http://images43.fotosik.pl/4/8db1762d362c02d6.jpg Podbitke maluje pod kolor okien - orzech. Farba sigma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 24.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 U nas tak sie złożyło że jednego dnia zlały się nam wszystkie przyłącza.Mamy wiec juz prąd i wodę i gaz no i kanalizacje.Kanalizacja razem z woda zapłaciłem 8 tyś .Kanalizacja 1 studzienka z 22 metry a woda pod drogą 60 metrów całość. Ekipa godna polecona słowna i fachowa,czy tanie nie wiem nie sprawdzałem.Jak ktoś chce namiary to pisac , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 25.08.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Listek - pokazał byś jakieś zdjęcie swojej chałupy... Proszę quote] Czyli jesteśmy na tym samym etapie Co planujesz jeszcze w tym roku wykonać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 25.08.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam Czy ktoś z Was doprowadzał ostatnio kanalizację do działki? Mam do pociągnięcia około 100 metrów i tak się zastanawiam może macie jakąś sprawdzoną ekipę, a może ktoś jest w stanie orientacyjnie napisać ile to będzie kosztować . Pozdrawiam Vickey Zdaje się że płaciłem coś około 100 zł za metr kanalizacji, ale u mnie było tylko parę metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 25.08.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam No na szczęście tę kanalizacje ciągniemy wspólnie z sąsiadem więc koszty rozłożą się po połowie, trzeba to zrobić teraz - zawsze już będzie jedno z głowy Niedługo ruszamy więc będzie trochę więcej wydatków, oj będzie Listek no sympatyczny ten twój domek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 25.08.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Cześć Gosia, też mieliśmy plany aby budować drewniany, potem szkieletowy - ale jak porównaliśmy ceny to wyszło nam prawie na to samo. Tzn niewiele taniej - więc stanęło na tradycyjnym murowańcu. Co do projektantki - dziewczyna robi nam zmiany wew w domu dodaje jedno okno, podnosi ściankę kolankową o cegłę - jednak zmiany te trzeba nanieść na projekt - a ona uprawnień nie ma. Robi nam dom po to aby uniknąć sytuacji - 1 dom budujesz dla wroga, 2 dla przyjaciela a dopiero 3 dla siebie. Projektantka tylko projektuje - architekt wprowadza w życie dziwne pomysły projektanta. I z architektem pożegnam się najprawdopodobniej po naniesieniu wszystkich zmian na projekt. A z projektantką będę się widzieć do momentu wykonania kostki brukowej wokół domu (o ile będzie mnie na nią stać). Czyli pewnie przez najbliższe 10 lat ) Coś mi tu nie gra. Architekt może projektować nowy budynek jak i nanosić zmiany w gotowym. Rozmumem że Twoja projektantka to osoba która pracuje u jakiegoś architekta i dopiero zdobywa praktykę potrzebną do uzyskania uprawnień. I potrzebuje kogoś kto zaparafuje to co ona zrobi i z jakiegoś powodu nie chce aby robił to jej szef. Projektantka zajmuje sie projektowaniem - czyli zlew w tym miejscu kominek w tym a kontakty w tym - wszystko w kolorze sienna palona (żartuje). W przypadku gdy zmiany naniesione przez projektanta spowodują przesunięcie elementów konstrukcyjnych - u nas przykładowo komin oraz trzeba kilka otworów wentylacyjnych przenieść - potrzebny jest architekt. projektantka projektuje wystrój - architekt budynek. Z architektem kończę współprace po uzyskaniu pozwolenie na budowę. Z projektantką - po otynkowaniu domu. Nie wiem czy wyjaśniłam Ale staram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts