Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Udało mi się dotrzeć do pisma, które było rozsyłane do gmin.

Ostateczny termin składania deklaracji ustalono w mojej gminie na środę.

Związek Komunalny „Wisłok”

35-234 Rzeszów ul. Siemieńskiego 18A

Gminy wchodzące w skład "Związku Komunalnego „Wisłok":

Miasto Rzeszów Miasto i Gmina Błażowa Miasto i Gmina Boguchwała Miasto i Gmina Głogów Młp, Miasto i Gmina Strzyżów Miasto i Gmina Tyczyn Gmina Chmielnik Rz. Gmina Czarna Gmina Frysztak Gmina Hyżne Gmina Krasne Gmina Łańcut Gmina Ostrów Gmina Rakszawa • Gmina Świlcza Gmina Trzebownisko Gmina Wiśniowa

Zadaniem Związku jest prowadzenie i koordynowanie kompleksowych działań na rzecz ochrony środowiska w zlewni rzeki Wisłok w zakresie:

- ochrony wód

- gospodarki odpadami

Centrala: tel./fax 0-17 $61-17-70 Edukacja ekologiczna: teł. 0-17 783-57-70

http://www.wislok.pl, e-mail: [email protected]

Rzeszów, dnia 4 marca 2009 r.

Nasz znak: IW.761-2/09

Pan Burmistrz Miasta i Gminy /Wójt Gminy

Dotyczy; sieć 3000 kolektorów słonecznych

Szanowny Panie!

Po analizach materiału projektowego, konsultacjach prawnych i wstępnej nieoficjalnej opinii z Regionalnej Izby Obrachunkowej, Grupa Robocza dla projektu „Obniżenie niskiej emisji na obszarze centralnego Podkarpacia i gmin Związku Komunalnego „Wisłok" uznała, iż możliwym jest konstrukcja finansowa projektu umożliwiająca zakup i zainstalowanie sieci kolektorów słonecznych, gdzie 80% wartości projektu pochodzić będzie ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a 20% ze źródeł własnych Związku (pożyczka z NFOSiGW, pożyczka bankowa, pożyczka samorządowa z gmin członkowskich lub darowizny na rzecz Programu Obniżenia Niskiej Emisji).

Właścicielem kolektorów będzie Związek Komunalny „Wisłok", a kolektory umieszczone zostaną na dachach domów prywatnych mieszkańców, celem ochrony zlewni rzeki Wisłok poprzez obniżenia niskiej emisji wynikającej z rozproszonych źródeł ciepła.

Uprzejmie prosimy o potwierdzenie zaangażowania gminy w projekt (pod uwagę należy brać niezbędną pomoc finansową dla Związku lub udzielenie gwarancji przez wszystkie gminy pod kredyt dla Związku Komunalnego „Wisłok" w wysokości około 2 min zł kredytu obrotowego na realizację projektu)

Prosimy o wskazanie osoby koordynującej projekt na terenie Gminy oraz określenie (łub oszacowanie) do dnia 12 marca 2009 roku, jaka liczba właścicieli prywatnych domów będzie zainteresowana udziałem w projekcie (osoby te, po zakwalifikowaniu projektu do realizacji, muszą być zdecydowanymi w wybranej formie finansowej ponieść koszt ok. 3 tys. zł w zamian za kolektor słoneczny z urządzeniami towarzyszącym w formie opłaty eksploatacyjnej (?) lub darowizny na ochronę środowiska (?) , wyrazić zgodę na audyt energetyczny swojego domu - częściowo w ramach kosztów kwalifikowanych projektu, udostępnienie powierzchni dachu celem zamontowania kolektorów i wewnętrznych urządzeń do sterowania wyrazić zgodę na dostęp do swojej posesji przez cały okres trwania projektu-minimum 5 lat, zagwarantować nieodpłatnie źródło prądu dla urządzeń kolektora.

Określenie liczby gospodarstw z gminy pozwoli na opracowanie założeń finansowych i Karty Projektu.

Po wskazaniu projektu do realizacji (ok. VIII 2009 roku) wszystkie gminy będą musiały dostarczyć od deklarowanej liczby osób indywidualne oświadczenia udziału w projekcie i deklaracje (umowy) finansowania Programu Obniżenia Niskiej Emisji oraz szczegółowe ankiety audytu energetycznego.

Eksperci uznali że na obecnym etapie postępowania nie jest niezbędne wykonanie badań ankietowych, które przed ocena Karty Projektu mogą wywołać niepotrzebne nadzieje społeczne. Ze względu na termin składania projektu , sposób określenia liczby osób w Gminie zainteresowanych projektem pozostawiamy w Państwa gestii. W załączniku przekazujemy materiały opracowane na terenie woj. małopolskiego

Z poważaniem PRZEWODNICZĄCY ZARZĄDU Związku Komunalnego "Wisłok"

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzwoniłam do Wisłoka - odebrała mało wygadana pani, która krótko mówiąc niewiele na temat całego projektu wiedziała. Dowiedziałam się, że jest to na razie tylko projekt i nie wiadomo czy w ogóle zostanie zrealizowany. Zbieraja informacje od gmin.

Za to w Świlczy wiedzą więcej - nie robią żadnych deklaracji jedynie określili szacunkowo potencjalna grupę chętnych (podobnie w Głogowie). W chwili jak dojdzie do realizacji będą zbierać ostateczne deklaracje.

Projekt przede wszystkim ma dotyczyć domów opalanych węglem. I te będą w pierwszej grypie brane pod uwagę.

Z wiadomości od zaprzyjaźnionego urzędnika z Boguchwały wiem, że opracowano kilka wersji projektów. Z czego najbardziej kontrowersyjna jest ta przedstawiona w piśmie do gmin. Czyli że płacimy za kolektor, który nie będzie nasza własnością, ale mamy pokrywać koszty eksploatacji. Nie wiadomo, który zostanie wybrany. Jak będzie znał jakies konkrety to obiecał, że da znać.

Z wiadomości od zaprzyjaźnionego urzędnika z Boguchwały wiem, że opracowano kilka wersji projektów. Z czego najbardziej kontrowersyjna jest ta przedstawiona w piśmie do gmin. Czyli że płacimy za kolektor, który nie będzie nasza własnością, ale mamy pokrywać koszty eksploatacji. Nie wiadomo, który zostanie wybrany. Jak będzie znał jakies konkrety to obiecał, że da znać.

Kolektor ma być własnością "Wisłoka" przez pierwsze 5 lat. Ponoć dla zabezpieczenia się przed sprzedażą takiej instalacji po zamontowaniu.....

Udało mi się dotrzeć do pisma, które było rozsyłane do gmin.

Ostateczny....., udostępnienie powierzchni dachu celem zamontowania kolektorów i wewnętrznych urządzeń do sterowania wyrazić zgodę na dostęp do swojej posesji przez cały okres trwania projektu-minimum 5 lat, zagwarantować nieodpłatnie źródło prądu dla urządzeń kolektora.

Określenie liczby gospodarstw z gminy pozwoli na opracowanie założeń finansowych i Karty Projektu.

............Z poważaniem PRZEWODNICZĄCY ZARZĄDU Związku Komunalnego "Wisłok"

myślę, że nie jest to taka marchewka, o której większość pomyślała.

Aylin

dziękuje za życzenia z okazji "dnia chłopa" :D

witam

czy sa jakies przeciwskazania aby zrobic instalacje gazową wew domu zanim zrobi sie tynki w srodku ??

pozdrawiam

DAFIT

tynkarzom trudniej tynkowac "za rurkami"

Witaj grupo! Jako kobieta dziękuję za życzenia i za waszą pamięć o święcie, które kojarzy się większości z rarstopami i goździkami..hihi..

U mnie śnieg znów zniweczył plany ustawienia masztu z prądem,,,,trzeba znów czekać ech..

wczoraj było czterdziestu meczenników - a jaka pogoda w ten dzien taka i w kolejne 40 dni

wisne będzie spóxniona a i śnieg jeszcze pewno do nas zawita ... :-?

witam

a mi dzis panowe z energetyka chceli zalozyc licznik ale sie nie udalo bo wykonawca ktory wygral przetarg na przylacz zamontowal w skrzynce "Esa no name " i okazalo sie dzis ze nie dziala, szybko zakupilem odpowiednie czesci jutro robimy drugie podejscie :D

pozdrawiam

DAFIT

witam

dafit gratulacje śliczna dziewczyna urośnie .

Co do tynków zewnętrznych ja pytałem i umówiłem się z z gościem na koniec kwietnia po 30 -35 zł za metr kw robocizna wszystkiego.

Tynki wewnętrzne dziś zacząłem kurcze mam nadzieje ze wielkich mrozów już nie będzie ,płace 12 mkw cementowo - wapienne. pozdrawiam