Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Grupę!

w pierwszym dniu zimy tego roku :evil: - nie mam nic przeciwko zimie ale nie w połowie października!!!!!

u mojego sąsiada w sadzie kosmicznie wyglądały jabłka na drzewkach spowitych śniegiem. oczywiście ekipa brukarzy nie dotarła bo czeka na poprawienie pogody. dotarł za to stolarz; niestety jak to na wsi- wyłączyli prond i przerwali nam robotę...- stolarz pojechał, a ja wybiałkowałem pom. gosp. i zmieniłem koła na zimowe -uwaga- we własnym garażu!- tak tak mili państwo po ostatnich porządkach udało się do połowy wjechać. :D

pozdrawiam z życzeniami poprawy pogody.

a mój syn rano jak zobaczył śnieg to zapytał przejęty: robimy dziś wigilię? :D

Zaczynamy ocieplać poddasze. Atak zimy wypędził nas z ogródka, gdzie robiliśmy ogrodzenie.

Jakieś wskazówki dotyczące wełny? Mamy krokwie na 18 cm. Planujemy 15 cm między krokwie i 10 pod nimi. Tylko te współczynniki przenikania ciepła mącą mi w głowie. Ratunku, ja chcę, żeby ktoś zadecydował za mnie!!!!!!!!!!

witam wszytskich budujacych :)

na forum muratora trafilam juz kilka miesiecy temu ale na grupe podkarpacka dopiero w tym tygodniu a to tylko dla tego ze choroba mnie rozbroila i jestem uziemiona w domku na tydzien. Zmuszona do tej okolicznosci postanowilam sie zaglebic w forum i czytam z uwaga wasze posty i gromadze niezbedna wiedze, ktora postaram sie jak najlepiej wykorzystac prz budowie naszego domku.

my wybralismy projekt Atos z pracowni dobre domy i zalatwiamy papierki do pozwolenia na budowe. wszystkie mapki pozwolenia z elektrowni, gazowni... leza juz u architekta i czekamy az skonczy. Sadze ze na wiosne ruszymy z budowa i wtedy bede miala wiecej pytan. Poki co pozdrawiam wszytkich :D

Zaczynamy ocieplać poddasze. Atak zimy wypędził nas z ogródka, gdzie robiliśmy ogrodzenie.

Jakieś wskazówki dotyczące wełny? Mamy krokwie na 18 cm. Planujemy 15 cm między krokwie i 10 pod nimi. Tylko te współczynniki przenikania ciepła mącą mi w głowie. Ratunku, ja chcę, żeby ktoś zadecydował za mnie!!!!!!!!!!

Ja kłade Rocwoola Megarock-wełna skalna. Miedzy krokwie 10 a na nie 15.

Pierwszą warstwe kładłem sam. Troche pyli, ale przynajmniej nie kłuje tak jak wełna szklana.

Sebo - działkę uzbrojoną kupiłeś ?

sporo osób chwali rosyjski węgiel http://katalog.pf.pl/Trzciana/w%C4%99giel-rosyjski-W9P0R10C-m09.html

co do trutki, poprzedni pies zdechł mi z objawami zatrucia w straszliwych męczarniach ... ale co było powodem zatrucia - nie wiem :(

a pogoda, musiała sie kiedys zmienić ...

na Pokarpaciu i tak mieliśmy lepszą niż w innych regionach

Brzoza - co do działki to uzbroić mają w przyszłym roku - narazie sprzedają teren żeby na uzbrojenie zarobić. 1 mln zł na inwestycję jest na ten terez co roku przez lat 5 tak więc jest nadzieja.

Co do rosyjskiego wegla - potwierdzam jego sprawnośc i kalorycznośc - z tego prostego względu iż jest to węgiel UKRAIŃSKI a nie rosyjski (zagłębie Donieckie) jakościowo (bo i czasowo powstawał w podobnym okresie (bodajże Kreda jak dobrze pamietam) co nasz. Tyle tylko że jest on znacznie głebiej niż u nas - poniżej 1800 tak więc jego zagazowanie jest przymknięte i wydobyty oprócz swojej budowy posiada sporo produktów ubocznych które wpływają na kalorycznośc właśnie.

Nie ma też opcji trafienia tam na węgiel wysokokosujący ropa jest tam odfiltrowywana od wieków tak więc zostaje samo mniamnuśne paliwo.

Dobra już się nie wymandrzam..:)

Pozdrawiam tej słonecznje zimy tej jesieni

Sebo8877

A co ze studnia głebinowa? czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

my bedziemy musiali zrobic studniem jeszcze przed wylaniem fundamentow bo nasza dzialeczka ma tylko 6 arow i dojazd dosc waski;/.Boimy sie ze jak beda juz fundament trudno bedzie wjechac ciezkim sprzetem na dzialke. czy powinnam zwrocic na cos szczegolnego przy wyborze firmy?(cena to na pewno)a moze ma ktos namiary na kogos sprawdzonego??

Witam po długiej przerwie. U nas ogrodzenie skonczone, automatyka tez. Wiec zostało kiedys tam kiedys wykonczyc poddasze (pomalowac i położyc podłoge no i łazienka)

Marzenakm - pisałas ze zastanawiasz sie nad tym z czego budowac. My tez mielismy dylemat. Wybralismy Maxa (tak by sciana była 29 cm gruba) i 15 cm styropianu. Co do porothermu to nie wierz ze bedzie dobrze bez ocieplenia, znam pare osób ktorzy 44 cm po jedenj zimie ocieplali. Nastepnym razem zastanawiałabym sie czy nie dac styro 20 cm. Na pewno nie mniej niz 15. W lecie znajomi pytali czy mamy klime w domu zamontowana tak fajnie chłodziło, a w zimie trzyma ciepełko.

Pozdrawiam

... 1 mln zł na inwestycję jest na ten terez co roku przez lat 5 tak więc jest nadzieja ...

hmmm

czyli może byc tak ze w tym roku prąd, za dwa woda, za trzy gaz, za cztery telefon, a za pięc lat kanalizacja ... ?/kolejność oczywiście przypadkowa/

Sebo - wiedze na temat węgla/i nie tylko/ masz imponującą :D

witam wszystkich nowych w grupie :D

... Zależy nam aby uzskać jak najbardziej optymalny współczynnik przenikania ciepła a jednocześnie przy racjonalnych kosztach. Nasz projektant namawia nas do Maxa +12cm styropian lub Porotherm 44 bez ocieplenia ...

Marzenakm

jesli "Wasz projektant" zakwestionował rozwiązania projektowe

i proponuje zamiane - to poproś go o wyliczenia /ze bedzie i taniej i cieplej/

moze ma racje /choc nie wydaje mi sie aby ją miał/

inna sprawa, ze aby o czyms dyskutowac trzeba miec jakieś dane

i tak jak pisze Hunk1 - Oni wybrali max gr 29 cm

sa tacy, którzy pisząc max maja na mysli max gr 18,8 cm

a sa inni którzy preferuja jeszcze inna grubośc

podobnie z cenami /jeden kupi maxa tanio, inny musi płacic drożej - bo brak konkurencji w jego okolicy /

z transportem /jeden ma blisko maxa, a daleko ytonga a inny odwrotnie /

itp.

i tak co dla jednego jest tanio - dla innego moze byc drogo

jedni zachwalac będą prefabrykaty, inni keramzyt,

jedni stawiac na solidnośc silki - inni na szybkośc budowania /kanadyjczyki/

a jeszcze inni na ciepłote domu z bala ...

dlatego mysle, ze słuchanie rad typu "ja wybrałem/am/ wprowadzi Ci tylko mętlik ...

witam Grupę!

no to nasz jedynak w F1 pokazał dziś klasę!

a co do tematów merytorycznych...

na brukarzy wciąż czekamy, na stolarza któremu brak prądu u nas a potem u siebie w stolarni pokrzyżował plany również czekamy. mają się zjawić wszyscy w tym tygodniu- oby.

węgiel rosyjski czy jak pisze sebo ukraiński pali się bardzo ładnie, tzn. nie pozostawia nic poza pyłem..., znaczy popiołem.

w sobotę nadeszła wiekopomna chwila i po raz pierwszy w naszym nowym domu z kranu poleciała ciepła woda i to poleciała do kanalizacji- poczułem że chyba tak samo musieli się czuć kiedyś ludzie jak po raz pierwszy rozbłysło na suficie elektryczne światło....zwłaszcza ci , którzy już z nim mieli dość długa styczność wcześniej :D

z tą ciepłą wodą to jest tak że dopiero w sobotę założyliśmy pierwszy zlew- w garażu.

pozdrawiam wszystkich. i życzę pogody nie tylko ducha ale i tej za oknem...

Witam, koparkę znalazłam - normalnie pracuje w zakładzie wytwarzającym masę bitumiczną a po godz. u prywatnych osób. Teraz poszukuję firmy do dachu. Dach bedzie robiony w sierpniu przyszlego roku i mam nadzieję że znajdę firme, która jest jeszcze w tym czasie wolna. Zna ktoś firmę P. Łukasza Szymańskiego z Głuchowa? A może znacie kogoś z okolic Łańcuta bądź Leżajska godnego polecenia.

A co ze studnia głebinowa? czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

my bedziemy musiali zrobic studniem jeszcze przed wylaniem fundamentow bo nasza dzialeczka ma tylko 6 arow i dojazd dosc waski;/.Boimy sie ze jak beda juz fundament trudno bedzie wjechac ciezkim sprzetem na dzialke. czy powinnam zwrocic na cos szczegolnego przy wyborze firmy?(cena to na pewno)a moze ma ktos namiary na kogos sprawdzonego??

U mnie ostatnio wiercili studnię głębinową.Pełny sukces jest woda choć dość głęboko.Firma Algeo z Grabownicy tel.013 4395900.Co do pracy nie mam żadnych zastrzeżeń wszystko poszło sprawnie chociaż wiem ,że trzeba czekać na odwiert ok.3 miesięcy.