Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie / elewacja

pik33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...
cholera ja też mam takie wrażenie,

ale to niestety tyle kosztuje (ile tej wełny)

mnie za robociznę i materiały (bez styropianu) wycenili na 70zł/m2

sam to wykonałem.

Januszek, czy to jest trudne? Mam około 120 m2 do ocieplenia. Styropian ze względu na kasę. Ile czasu Ci to zajęło?

Pozdrawiam

Podrożałeś od poprzedniego posta o 100 %.

nie wiem czy widzisz ale to nie sa "moje" ceny tylko przedzialy rynkowe za usluge jakie mowia wykonawcy

nie wiem o ktorym poprzednim poscie mowisz - tutaj sa podane ceny za robocizne z calym system a tam moglem podawac cene czesciowe ;)

tzn. np. tylko klej,siatka,tynk lub wszystko bez tynku

• 6 months później...
  • 2 weeks później...
Podrożałeś od poprzedniego posta o 100 %.

nie wiem czy widzisz ale to nie sa "moje" ceny tylko przedzialy rynkowe za usluge jakie mowia wykonawcy

nie wiem o ktorym poprzednim poscie mowisz - tutaj sa podane ceny za robocizne z calym system a tam moglem podawac cene czesciowe ;)

tzn. np. tylko klej,siatka,tynk lub wszystko bez tynku

Ile bedzie kosztowac 1m2 ocieplenia przy styropianie 5 cm i tynku mineralnym kolorowym?

• 1 month później...
Strefa przemarzania w Polsce jest ok. 8cm tak że 5cm to chyba skromnie, za niewiele większą kasę możesz mieć dużo większe efekty ocieplenia domu pomyśl o tym . 8) Pozdr

P.S.

.Chyba że dom na sprzedaż

Z tą strefą przemarzania to chyba coś ci się chyba pomyliło.

Grubość docieplenia trzeba rozpatrywać w odniesieniu do całej konstrukcji ściany, ale faktycznie oszczędność na grubości styropianu jest niewielka bo koszty robocizny i pozostałych materiałów są praktycznie takie same (klej, siatka, kołki tynk itp.) niezależnie od grubości ocieplenia.

U mnie ocieplenie robiło dwóch gości (ojciec+syn) .Kładli styropian 10,siatkę,klej,oraz zabezpieczenie przed deszczem itp(bo tynk dopiero położę za rok).Za robociznę bez materiałów wzięli 1000zł/100m2 a do tego przedłużyli dach.Ja sam kładłem rynny z obu stron budynku i musze przyznać ze wyszło mi całkiem dobrze łącznie ze spadkiem w odpowiednim kierunu :-)