bochyn 17.03.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 otrzymałem projekt bez szczegółowego zestawienia materiałów,chciałbym sie zorientować ile moze kosztować wykonanie takiego zestawienia? ewentualnie oprócz zestawienia samych materiałówinteresuje mnie równiez kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 17.03.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ja zamówiłam u projektanta dodatkowo wykaz materiałów zażyczył sobie 100zł, ale on robi mi cały projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 18.03.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Witam!Kosztorys budowlany, mam na myśli kosztorys szczegółowy.Zestawienie materiałów, robocizny, sprzętu .Stan surowy otwarty – cena 450.00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek11111 18.03.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Ofertę wysłałem na email.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 20.03.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Czy ktoś robił taki kosztorys w okolicach Łodzi lub może kogoś polecić. Chodzi mi o kosztorys materiałowy lub materiałowy i roboczogodzinowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 20.03.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Czy ktoś robił taki kosztorys w okolicach Łodzi lub może kogoś polecić. Chodzi mi o kosztorys materiałowy lub materiałowy i roboczogodzinowy. Witam! Tak wykonywałem . Dysponuję cenami z całej Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 11.04.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 to ja sie podepnę z pytankiem ile za kosztorys całościowy tzn od stanu surowego poprzez robocizne materiały po wykończenie uzgadniane elementy wykończenia z klientem?ceny brane nie z aktalogów a z hurtowni oraz koszt robocizny z okolic a nei wg sekocentbudu (bardziej realny)otrzymałam propozycje takiego kosztorysu wraz z harmonogramem prac w późniejszym terminie za 600 zł duzo to, mało, w sam raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.04.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Cena nie wydaje się wygórowana jeśli kosztorys jest szczegółowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 22.06.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 To może ktoś poleci kosztorysanta z Warszawy i okolic? Potrzebny mi kosztorys inwestorski niewielkiego domu pod Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.06.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam. Jak można oczekiwać kosztorysu nie stosując katalogów. To ci ja sam mam wymyślić nakłady pracy, sprzętu i zużycie materiałów. Od tego jest sztab ludzi w specjalistycznych przedsiębiorstwach którzy od lat optymalizują te katalogi. Dostajesz kosztorys inwestorski z solidnym zestawieniem nakładów rzeczowych i potem to od ciebie zależy ile zechcesz zapłacić za roboczogodzinę patrząc realnie za ile ludzie pracują w twoim rejonie, na jaki zysk wykonawcy się zgodzisz, i ile wytargujesz jeszcze u dostawcy materiałów.Kosztorys inwestorski oparty jest na oficjalnych katalogach nakładów, aktualnych bazach cenowych, wynikających z rozporządzenia kosztach ogólnych i stawkach rg dla danej grupy robót.Wogóle to metody i forma kosztorysu inwestorskiego określone są rozporządzeniem ministra i kosztorysant się musi do tego stosować aby kosztorys był poprawny i obiektywny. Gdzieś już czytałem , że z normalnego kosztorysu to bardzo drogo wychodziło to wzięli ołóweczek , karteczkę , chiński kalkulatorek i wszystko przeliczyli na realne ceny. Szczerze powiem ,że nie wiem co oprócz cen materiałów można poprzeliczać. Tak przy okazji to kosztorys można zrobić dla inwestora mieszkającego w drógim końcu polski czy europy. Wystarczy tylko przesłać przedmiar robót lub projekt techniczny wykonawczy a każdy wykonawca projektu ma obowiązek dołączyć część kosztorysową bynajmniej przedmiar robót i zestawienie zastosowanych materiałów, ale nie koniecznie chodzi mi o projekt budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena Lipinska 30.07.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 właśnie dałam do zrobienia kosztorysu oraz wykazu materiałów i ich ilości. Mam otrzymać pod koniec przyszego tygodnia, czyli ok. 5-ego to odpiszę. Cena za zrobienie tego to: 250 mały dom, a duży ok. 500 zl. Ja mam duży - 370 m2.PozdrawiamRena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts