Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za zestawienie materiałów z kosztorysem?

bochyn

Recommended Posts

• 3 weeks później...

to ja sie podepnę z pytankiem ile za kosztorys całościowy tzn od stanu surowego poprzez robocizne materiały po wykończenie uzgadniane elementy wykończenia z klientem?

ceny brane nie z aktalogów a z hurtowni oraz koszt robocizny z okolic a nei wg sekocentbudu (bardziej realny)

otrzymałam propozycje takiego kosztorysu wraz z harmonogramem prac w późniejszym terminie za 600 zł duzo to, mało, w sam raz?

• 2 months później...

Witam. Jak można oczekiwać kosztorysu nie stosując katalogów. To ci ja sam mam wymyślić nakłady pracy, sprzętu i zużycie materiałów.

Od tego jest sztab ludzi w specjalistycznych przedsiębiorstwach którzy od lat optymalizują te katalogi. Dostajesz kosztorys inwestorski z solidnym zestawieniem nakładów rzeczowych i potem to od ciebie zależy ile zechcesz zapłacić za roboczogodzinę patrząc realnie za ile ludzie pracują w twoim rejonie, na jaki zysk wykonawcy się zgodzisz, i ile wytargujesz jeszcze u dostawcy materiałów.

Kosztorys inwestorski oparty jest na oficjalnych katalogach nakładów, aktualnych bazach cenowych, wynikających z rozporządzenia kosztach ogólnych i stawkach rg dla danej grupy robót.

Wogóle to metody i forma kosztorysu inwestorskiego określone są rozporządzeniem ministra i kosztorysant się musi do tego stosować aby kosztorys był poprawny i obiektywny.

Gdzieś już czytałem , że z normalnego kosztorysu to bardzo drogo wychodziło to wzięli ołóweczek , karteczkę , chiński kalkulatorek i wszystko przeliczyli na realne ceny. Szczerze powiem ,że nie wiem co oprócz cen materiałów można poprzeliczać.

Tak przy okazji to kosztorys można zrobić dla inwestora mieszkającego w drógim końcu polski czy europy. Wystarczy tylko przesłać przedmiar robót lub projekt techniczny wykonawczy a każdy wykonawca projektu ma obowiązek dołączyć część kosztorysową bynajmniej przedmiar robót i zestawienie zastosowanych materiałów, ale nie koniecznie chodzi mi o projekt budowlany

• 1 month później...