Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam problem? zapotrzebow. mocy inne w umowie, inne w projekc

Recommended Posts

Witam

Czyżbym miała problem?

Warunki przyłacza energetycznego dostałam 2 mies. temu na 10 kW 9przy wsołczynniku mocy tg o =0,4), umowę musiałam podpisać w ciągu 30 dni, więc podpisałam. Teraz kupiłam projekt w którym jest napisane, że zapotrzebowanie mocy: 12 kW

Czy muszę występować do elektrowni o zwiększenie przydziału mocy? I oczywiście dopłacać? i czekać?

https://forum.murator.pl/topic/50208-mam-problem-zapotrzebow-mocy-inne-w-umowie-inne-w-projekc/

O, kurcze :)

Nawet nie wiedzialem, ze w projekcie jest jakies zapotrzebowanie podane.

Musze swoj sprawdzic. Tak zciekawosci, bo pozwolenie juz mam. Ale nikt nigdy sie mnie o to nie pytal.

Napisz cos wiecej o domu,

jaki metraz, czym ogrzewany, jaka kuchnia?

10 kW to sporo.

Wejdz w sondaze, tam masz sporo w tym temacie.

Qdlaty

z formalnego punktu widzenia nie ma to wielkiego wpływu, chociaż w papierach powinien być porządek.

Praktycznie rzecz biorąc w niektórych ZE (np. u mnie) do konkretnej mocy jest przyporządkowana konkretna wartość zabezpieczenia przedlicznikowego. (obrazowo bezpieczników) i z mocą 10 kw masz prawdopodobnie bezpieczniki przedlicznikiem 16 A ? sprawdź ile ci napisali w projekcie. Musisz pogadać z elektrykiem (albo zobacz w projekcie jakie masz bezpieczniki za licznikiem w szafce rozdzielczej) który ci będzie przystosowywał projekt czy to wystarczy bo nie powinieneś mieć za licznikiem większych korków niż przed licznikiem, chociażby z prostego powodu że przed licznikiem korki wymienia wyłącznie ZE na zgłoszenie np. twoje i jeśli stwierdzą że wywaliły z twojej winy (jeśli nie było spięcia na lini np. podczas wiatrów) to kosztować to będzie CIEBIE kilkadziesiąt zł. a przy zabezpieczeniu 16 A w domku jednorodzinnym może być to trochę mało. jeżli na jednej lini zacznie pracować pralka, telewizor, odkurzacz i czajnik albo piekarni to nie ma siły żeby korek nie wyskoczył.

trochę mnie uspokoiliście :lol:

sprawa dot. domu w koniczynce Archonu

133 m kw pow. uzytkowej, ogrzewany gazem, kuchnie rowniez gazowa

W projekcie w opisie techn. jest napisane

Dane ogólne:

W opracowaniu przyjęto:

-zasilanie w energie elektr. kablem ziemnym w stsemie TN,

- ogrzewanie budynku i podgrzewanie wody gazowe.

Projekt obejmuje instalacje elektryczne wewn. tj. instalację swiatłą, gniz\azd wtykowych ogolnego przeznaczenia i odgromowa, natomiast linia zasilania winna byc dobrana w oddzielnym opracowaniu po otrzymaniu warunków technicznych zasilania, o wydanie ktorych nalezy wystąpić do właściwego RE.

Zapotrzebowanie mocy: 12,0 kW

Wiec w zalozeniach nie ma np. ogrzewania prądem.

No to jak ogrzewanie gazowe to 10 kW to "swiat i ludzie".

Znajomi maja domek 170 m2, kuchnia elektryczna, 2 komputery, RTV i inne duperele i moc 6 kW. I zadnych klopotow.

Ja zamowilem 10 kW i mysle, czy nie za duzo :)

Qdlaty

Qdlaty napisał

No to jak ogrzewanie gazowe to 10 kW to "swiat i ludzie".

Znajomi maja domek 170 m2, kuchnia elektryczna, 2 komputery, RTV i inne duperele i moc 6 kW. I zadnych klopotow.

Ja zamowilem 10 kW i mysle, czy nie za duzo

Qdlaty

No właśnie, ja składałam wniosek o 15 kW, ale powiedzieli, ze 10 całkowicie wystarczy, podawałam we wniosku ogrzewanie podłogowe i kuchenkę elektryczną i dali 10, więc mam nadzieję, że w starostwie się nie przyczepia przy wydawaniu pozwolenia na budowe

DZIĘKI

Ilość kilowatów [nielicząc technicznych elementów] jest istotna dla ZE ponieważ za każdy kilowat mocy przyłączeniowej kasuje jakieś tam pieniądze. Dla przsyszłego mieszkańca istotna jest wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego. :wink:
Ilość kilowatów [nielicząc technicznych elementów] jest istotna dla ZE ponieważ za każdy kilowat mocy przyłączeniowej kasuje jakieś tam pieniądze. Dla przsyszłego mieszkańca istotna jest wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego. :wink:

No tak,

tylko zabezpieczenie chyba jakos wynika z ilosci kilowatow (chociaz juz tyle wersji slyszalem...).

Zreszta, na wniosku o wydanie warunkow nie ma nic o zabezpieczeniu.

Q.

Z tym zabezpieczeniem przedlicznikowym to jest tak, że 10 KW to jest max moc dla zabezpieczenia 3x16 A. (16*220*3=10560 W) Przy 11kW potrzebne jest już 3x20A. Jeżeli ktoś bierze 10kW to robi się w... (lub robi go ZE) bo biorąc np 8 kW płaci mniej a ma to samo zabezpieczenie, czyli może korzystać z 10 kW. Od 11 kW płaci sie za 1KW więcej (jakieś 150 PLN brutto) i ma się faktycznie do dyspozycji 13 kW (20*220*3=13200 W)

Dzieki Krakowiak,

juz nie bede nic odkrecal ale warto wiedziec na przyszlosc.

Aha, jeszcze slyszalem ze przy tej samej ilosci kW ludzie mieli inne zabezpieczenia. Wynika to z dogadania sie z ekipa robiaca przylacze?

Q.

Dzieki Krakowiak,

juz nie bede nic odkrecal ale warto wiedziec na przyszlosc.

Aha, jeszcze slyszalem ze przy tej samej ilosci kW ludzie mieli inne zabezpieczenia. Wynika to z dogadania sie z ekipa robiaca przylacze?

Q.

To jest niemożliwe. Myślę że prawdopodobnie wynika to z tego że ludzie sami nie wiedzą co mają i mówią wtedy różne dziwne rzeczy. To jakie będzie zabezpieczenie, jest wiadomo od początku bo jest napisane w warunkach przyłaczenia. Jeżeli przed podpisaniem umowy inwestor nie zmienia mocy o którą wnioskował to ma zabezpieczenie takie jak w wydanych warunkach. Na etapie realizacji dostajesz więc to co masz napisane w warunkach przyłaczenia i w umowie.