Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze, mam następujący problem:

Nasza działka jest dość podmokła, otoczona rowami melioracyjnymi, gliniasta. Poziom wód gruntowych w suchych, letnich miesiącach jest około metr pod ziemią. Teraz pewnie pod samą powierzchnią :roll:

Chcę na wiosnę podnieść o 20-30 cm fragment działki i ułożyć betonową, ażurową kostkę - podjazd dla samochodów. Myślę, że warto na tym obszarze położyć 1-2 dreny odprowadzające do rowu nadmiar deszczówki (która obecnie na glinie "stoi"). Pytania są takie:

1. Jak głęboko umieścić pod kostką dreny? Najchętniej położyłbym je na obecnym gruncie by nie kopać w glinie i by wylot w rowie był możliwie wysoko. Ale czy dren 20 cm pod kostką ma sens?

2. Jak zabezpieczyć dren przed zamuleniem (glina) - czy dren obsypany żwirem i zawinięty szczelnie geowłókniną zda egzamin? Dodatkowo zakończony studzienką, z której mógłbym pd ciśnieniem przepłukiwać czasem dren.

3. Jak zabezpieczyć dren przed uszkodzeniem (ciężar samochodów - czasem 12-tonowa szambiarka.....)?

Czy drenowaliście swoje podjazdy? Jakie macie doświadczenia?

https://forum.murator.pl/topic/50212-drena%C5%BC-odwadniaj%C4%85cy-gliniast%C4%85-dzia%C5%82k%C4%99/

Pozwalam sobie wydźwignąć temat z dalszych stron forum, na jakie odpłynął :wink:

Problem jest dość powszechny, idą roztopy więc równolegle suną wątki zbliżone

Działka gliniasta a piwnica

Błoto - ratunku, jak sobie poradzić

pełne humorystycznych rad :)

A ja pytam poważnie :roll: Nie wstydźcie się napisać paru słów o Waszych drenach :wink: