miwol 17.03.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Drodzy Forumowicze, mam następujący problem: Nasza działka jest dość podmokła, otoczona rowami melioracyjnymi, gliniasta. Poziom wód gruntowych w suchych, letnich miesiącach jest około metr pod ziemią. Teraz pewnie pod samą powierzchnią Chcę na wiosnę podnieść o 20-30 cm fragment działki i ułożyć betonową, ażurową kostkę - podjazd dla samochodów. Myślę, że warto na tym obszarze położyć 1-2 dreny odprowadzające do rowu nadmiar deszczówki (która obecnie na glinie "stoi"). Pytania są takie: 1. Jak głęboko umieścić pod kostką dreny? Najchętniej położyłbym je na obecnym gruncie by nie kopać w glinie i by wylot w rowie był możliwie wysoko. Ale czy dren 20 cm pod kostką ma sens? 2. Jak zabezpieczyć dren przed zamuleniem (glina) - czy dren obsypany żwirem i zawinięty szczelnie geowłókniną zda egzamin? Dodatkowo zakończony studzienką, z której mógłbym pd ciśnieniem przepłukiwać czasem dren. 3. Jak zabezpieczyć dren przed uszkodzeniem (ciężar samochodów - czasem 12-tonowa szambiarka.....)? Czy drenowaliście swoje podjazdy? Jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50212-drena%C5%BC-odwadniaj%C4%85cy-gliniast%C4%85-dzia%C5%82k%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 20.03.2006 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Pozwalam sobie wydźwignąć temat z dalszych stron forum, na jakie odpłynął Problem jest dość powszechny, idą roztopy więc równolegle suną wątki zbliżone Działka gliniasta a piwnica Błoto - ratunku, jak sobie poradzić pełne humorystycznych rad A ja pytam poważnie Nie wstydźcie się napisać paru słów o Waszych drenach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50212-drena%C5%BC-odwadniaj%C4%85cy-gliniast%C4%85-dzia%C5%82k%C4%99/#findComment-1087530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts