Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany plot

Recommended Posts

Jak mozna, najprosciej zrobic drewniany plot ?

Wysokosc ok 1 m, trwalosc wystarczy na kilka lat. Byle zeby byl prosty do zrobienia i z niewyszukanych materialow.

Tak myslalem zeby zrobic go z oszlifowanych z grubsza waskich pionowych desek przybitych do 2 poziomych dlugosci ok 2 m.

Takie elementy plotu przymocowac (ale jak ?) do belek wbitych w ziemie. Czy mozna je poprostu wbic, i na jaka glebokosc, i czym ew. zabezpieczyc czesc podziemna ? Calosc chyba najprosciej zagruntowac Drewnochronem, ale czy to wystarczy ?

U mnie na wsi robi sie to tak. Dajesz co ok. 4 metry slupki akacjowe, wkopane na ok. 80-100 cm gleboko. Bez zadnego zabezpieczenia postoja ok. 15-20 lat w zaleznosci od grubosci (potem sie przelamia rowno z ziemia). W naciecia nabijasz rygle (to moze byc sosna, lub co tam masz prostego zeby byl kawalek po 4m). I na to deski. Najlepiej olcha - bez zabezpieczenia wytrzymuje 20-30 lat z tym, ze po 15 staje sie wysuszona i coraz bardziej krucha. U mnie taki plot stai od 25 lat - w ubieglym roku zaczalem go po kawalku wymieniac na nowy, ale w tej samej konstrukcji.

Ryszard 1- Mam taki plot, bardzo prosta konstrukcja stawjalismy go razem z zona 7-dem dni. Przy pomocy recznego swidra i lopatki dla dzieci na kolanach.Deski Sosnowe nieforemne mniejwjecej 25cm szerokie czyli lopaty 2,5cm grube, Dlugie na 2,5m, Slupki i tu blad kupilismy rowniez Sosnowe 2.1m dlugie 10na10 cm. Slupki musza byc z drzewa lisciastego i tu uklon w strone mojego przedmowcy, slupki zakonserwowalem pasta bitumiczna zluzytym olejem mozesz zakonserwowac deski tylko ze brudza jak djabli, wjec najlepjej konserwoj Drewnochronem. Moj Plot jest brazowy,chcialem go potraktowac wapnem jak w Stanach na Rancho ale moja zona wybila mi to z glowy.Koszty calosci to 1200zl potem dowjedzialem sie ze to o polowe za drogo.w Tartaku widzieli moj samochod na Berlinskich rejestracjach to mnie skroili jak Niemca.Dzialke mam

nad jeziorem Koprowskim zaraz za Kolczewem zapraszam do ogladniecia.Moj plot jest wyjatkowy w okolicy takiego niema

jest bardzo prosty przekonaj sie sam!!

Jestem za olejem samochodowym do impregnacji drewnianych kantówek.

Nie wiem z jakiego drewna były kantówki (jako słupki) w moim byłym płocie, ale z całą pewnością nie dębowe.

Ryszardzie - jeżeli masz dużo tego oleju to wlej do wiaderka i wstaw tam kantówkę aby się "napiła" będzie lepiej trzymało, a posmaruj 10-15 cm nad poziom ziemi.

U mnie taki płot wytrzymał ok. 15 lat i postałby więcej ale zmieniłam. Osobiście moje doświadczenia z drewnchronem nie są korzystne. Pięć lat temu 4-5 razy smarowałam drewniane (sosna, kasztan, topola) pnie - średnica różna a wysokość ok. 30-50 cm

i układałam z tego podjazd.Po trzech latach porosło grzybami a w tym roku spaliłam i położyłam kamienie brukowe.

Jeżeli będziesz stawiał płot i chcesz pionowe sztachety to zachowaj odległość między kantówkami ok.2 metry do 2,5 w zależności od wysokości - może być i mniejsza, ale nie więcej bo Ci się płot przewróci przy silniejszym porywistym wietrze.

Nie muszą być to sztachety (na obecne wykorzystaliśmy deski szalunkowe), mogą to być drewniane (surowe) nierówne dechy z fragmentami kory przybite lub przykręcowe do kantówek w poziomie też ładnie to wygląda i ciekawie a nie wymaga obróbki desek.

powodzenia - pozdrawiam - am

Jeśli płot miałby trochę postać, to nie radzę zakopywać słupków w ziemi - dostępne w handlu preparaty nie zabezpieczą drewna na dłużej niż kilka lat. Olej samochodowy lub olej kreozotowy (jak przy podkładach kolejowych) wystarczą pewnie na dłużej, ale osobiście nie robiłbym tego - to jak podlewanie olejem własnego ogródka :wink: . Dyletant (czyżby?) ma rację - najtrwalsze będzie tu drewno akacji a ściśle grochodrzewu - nieipregnowane przeżyje dłużej niż zaolejowana sosna, choć jak większość twardych liściaków i tak nie da się impregnować. A tak w ogóle to radzę: dołek-beton-kotwa-słupek w całości nad ziemią.

Dziekuje za rady :

>jeżeli masz dużo tego oleju to wlej do wiaderka i wstaw tam

>kantówkę aby się "napiła" będzie lepiej trzymało, a posmaruj

>10-15 cm nad poziom ziemi.

wiec mozna podziemna czesc slupkow zaimpregnowac olejem,

>Nie muszą być to sztachety (na obecne wykorzystaliśmy deski

>szalunkowe), mogą to być drewniane (surowe) nierówne dechy

Na sztachety mozna dac nieobrobiony, tani material

Pomaluje je Drewnochronem ktory je zabezpieczy i nada kolor.

Czy trzeba slupki wkopywac obstawiajac je gruzem i zalewjac betonem czy moze nie dawac betonu ? A moze wystrczy je tylko wbic ? Slupki beda wystawac na 1 metr. Jak gleboko musza byc w ziemi - czy wystarczy 50 cm ?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-14 11:22 ]

Jeżeli użyłam jakiegoś skrótu myślowego niezrozumiałego to przepraszam.

Miałam na myśli "pomalowanie" olejem podziemnej części słupka i wystającej do 10-15 cm nad ziemią, tzn. 50 cm zakopuję, ale maluję 75cm.

Oczywiście to tylko moje skromne doświadczenia praktyczne i nie musisz z tego korzystać.

To jak osadzisz słupki to kwestia materiału jakim dysponujesz i kasy oraz jaki chcesz uzyskać efekt.

To Twój wybór i Twoja decyzja.

pozdrawiam - am

Dobrze pisalas : nie pomalowalbym olejem calych slopkow !

Choc moze to bylby sposob na nieproszonych gosci ...

Mam stary olej, wiec go zastosuje i na 50 cm sprubuje wbic te slupki. Mam tam piasek, moze wiec uda mi sie uproscic technologie budowy plotu. Jak mi sie uda to kupie na slupki cos z lisciastych gatunkow, a na sztachetki moze nieobrobiona sosne, ktora pomaluje Drewnochronem na brazowo.

Tylko kiedy bedzie w koncu cieplej ...

Ile kosztuje drewno na plot ?

W skladzie drzewnym, w duzym miescie deski na sztachetki grubosci 2 cm to wydatek ok. 350 zl/m3. To wychodzi ok. 65 gr deseczka : 2x9,5x100 cm.

Bal 9x9 cm to cena ok. 6 zl/mb czyli ok. 740 zl/m3.

Drewno w sumie gladkie, wymaga lekkiego przetarcia i oczywiscie dociecia na wymiar.

Ciekawe jakie sa ceny w tartaku i jak wyglada z pocieciem - mam auto tylko osobowe (a transport jest drogi), jak sie polozy siedzenia to wejda max 2,2 m dlugie kawalki.

Czy drzewo z tartaku moze miec gladka powierzchnie, czy trzeba za przetarcie dodatkowo placic ?

On 2003-02-22 17:30, miła wrote:

Sporo w tym prawdy.

Problem w tym, czy chcesz te słupki wbić w ziemię (wtedy nici z folii), czy zakopać?

Pozdrawiam - Ania

Zakopie je. Mam piasek i mala lopatke oraz praktyke. Zakopalem juz kilkadziesiat metalowych slopkow i mam w tym wprawe. Te metalowe stoja do dzis. Ale teraz chce zrobic jak najlepiej kawalek plotu z drewna (od frontu) i puki nie moge kopac to przygotowuje sie do tego teoretycznie.

Wiec, czy mona zawijac w szczelna w folie podziemne koncowki slupkow ?