Ryszard1 11.02.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Jak mozna, najprosciej zrobic drewniany plot ?Wysokosc ok 1 m, trwalosc wystarczy na kilka lat. Byle zeby byl prosty do zrobienia i z niewyszukanych materialow. Tak myslalem zeby zrobic go z oszlifowanych z grubsza waskich pionowych desek przybitych do 2 poziomych dlugosci ok 2 m. Takie elementy plotu przymocowac (ale jak ?) do belek wbitych w ziemie. Czy mozna je poprostu wbic, i na jaka glebokosc, i czym ew. zabezpieczyc czesc podziemna ? Calosc chyba najprosciej zagruntowac Drewnochronem, ale czy to wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 11.02.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 U mnie na wsi robi sie to tak. Dajesz co ok. 4 metry slupki akacjowe, wkopane na ok. 80-100 cm gleboko. Bez zadnego zabezpieczenia postoja ok. 15-20 lat w zaleznosci od grubosci (potem sie przelamia rowno z ziemia). W naciecia nabijasz rygle (to moze byc sosna, lub co tam masz prostego zeby byl kawalek po 4m). I na to deski. Najlepiej olcha - bez zabezpieczenia wytrzymuje 20-30 lat z tym, ze po 15 staje sie wysuszona i coraz bardziej krucha. U mnie taki plot stai od 25 lat - w ubieglym roku zaczalem go po kawalku wymieniac na nowy, ale w tej samej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.02.2003 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Czy jako zabezpieczenie wkopanych do ziemi slupkow mozna uzyc oleju samochodowego (nasaczyc)? A moze opalic ta czesc slupkow ktora bedzie pod ziemia ? Czy lepiej nic z tym nie robic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.02.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Najlepiej to dac slupki debowe, jak najbardziej impregnowane.Cienkie sztachetki z olchy sie wypaczaja, zwlaszcza jesli drzewo bylo mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 13.02.2003 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ryszard 1- Mam taki plot, bardzo prosta konstrukcja stawjalismy go razem z zona 7-dem dni. Przy pomocy recznego swidra i lopatki dla dzieci na kolanach.Deski Sosnowe nieforemne mniejwjecej 25cm szerokie czyli lopaty 2,5cm grube, Dlugie na 2,5m, Slupki i tu blad kupilismy rowniez Sosnowe 2.1m dlugie 10na10 cm. Slupki musza byc z drzewa lisciastego i tu uklon w strone mojego przedmowcy, slupki zakonserwowalem pasta bitumiczna zluzytym olejem mozesz zakonserwowac deski tylko ze brudza jak djabli, wjec najlepjej konserwoj Drewnochronem. Moj Plot jest brazowy,chcialem go potraktowac wapnem jak w Stanach na Rancho ale moja zona wybila mi to z glowy.Koszty calosci to 1200zl potem dowjedzialem sie ze to o polowe za drogo.w Tartaku widzieli moj samochod na Berlinskich rejestracjach to mnie skroili jak Niemca.Dzialke mamnad jeziorem Koprowskim zaraz za Kolczewem zapraszam do ogladniecia.Moj plot jest wyjatkowy w okolicy takiego niemajest bardzo prosty przekonaj sie sam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.02.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jestem za olejem samochodowym do impregnacji drewnianych kantówek.Nie wiem z jakiego drewna były kantówki (jako słupki) w moim byłym płocie, ale z całą pewnością nie dębowe.Ryszardzie - jeżeli masz dużo tego oleju to wlej do wiaderka i wstaw tam kantówkę aby się "napiła" będzie lepiej trzymało, a posmaruj 10-15 cm nad poziom ziemi.U mnie taki płot wytrzymał ok. 15 lat i postałby więcej ale zmieniłam. Osobiście moje doświadczenia z drewnchronem nie są korzystne. Pięć lat temu 4-5 razy smarowałam drewniane (sosna, kasztan, topola) pnie - średnica różna a wysokość ok. 30-50 cmi układałam z tego podjazd.Po trzech latach porosło grzybami a w tym roku spaliłam i położyłam kamienie brukowe.Jeżeli będziesz stawiał płot i chcesz pionowe sztachety to zachowaj odległość między kantówkami ok.2 metry do 2,5 w zależności od wysokości - może być i mniejsza, ale nie więcej bo Ci się płot przewróci przy silniejszym porywistym wietrze.Nie muszą być to sztachety (na obecne wykorzystaliśmy deski szalunkowe), mogą to być drewniane (surowe) nierówne dechy z fragmentami kory przybite lub przykręcowe do kantówek w poziomie też ładnie to wygląda i ciekawie a nie wymaga obróbki desek.powodzenia - pozdrawiam - am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 14.02.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jeśli płot miałby trochę postać, to nie radzę zakopywać słupków w ziemi - dostępne w handlu preparaty nie zabezpieczą drewna na dłużej niż kilka lat. Olej samochodowy lub olej kreozotowy (jak przy podkładach kolejowych) wystarczą pewnie na dłużej, ale osobiście nie robiłbym tego - to jak podlewanie olejem własnego ogródka . Dyletant (czyżby?) ma rację - najtrwalsze będzie tu drewno akacji a ściśle grochodrzewu - nieipregnowane przeżyje dłużej niż zaolejowana sosna, choć jak większość twardych liściaków i tak nie da się impregnować. A tak w ogóle to radzę: dołek-beton-kotwa-słupek w całości nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 14.02.2003 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Dziekuje za rady : >jeżeli masz dużo tego oleju to wlej do wiaderka i wstaw tam >kantówkę aby się "napiła" będzie lepiej trzymało, a posmaruj >10-15 cm nad poziom ziemi. wiec mozna podziemna czesc slupkow zaimpregnowac olejem, >Nie muszą być to sztachety (na obecne wykorzystaliśmy deski >szalunkowe), mogą to być drewniane (surowe) nierówne dechy Na sztachety mozna dac nieobrobiony, tani material Pomaluje je Drewnochronem ktory je zabezpieczy i nada kolor. Czy trzeba slupki wkopywac obstawiajac je gruzem i zalewjac betonem czy moze nie dawac betonu ? A moze wystrczy je tylko wbic ? Slupki beda wystawac na 1 metr. Jak gleboko musza byc w ziemi - czy wystarczy 50 cm ? _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-14 11:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.02.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jeżeli użyłam jakiegoś skrótu myślowego niezrozumiałego to przepraszam.Miałam na myśli "pomalowanie" olejem podziemnej części słupka i wystającej do 10-15 cm nad ziemią, tzn. 50 cm zakopuję, ale maluję 75cm.Oczywiście to tylko moje skromne doświadczenia praktyczne i nie musisz z tego korzystać. To jak osadzisz słupki to kwestia materiału jakim dysponujesz i kasy oraz jaki chcesz uzyskać efekt.To Twój wybór i Twoja decyzja.pozdrawiam - am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 14.02.2003 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Dobrze pisalas : nie pomalowalbym olejem calych slopkow !Choc moze to bylby sposob na nieproszonych gosci ...Mam stary olej, wiec go zastosuje i na 50 cm sprubuje wbic te slupki. Mam tam piasek, moze wiec uda mi sie uproscic technologie budowy plotu. Jak mi sie uda to kupie na slupki cos z lisciastych gatunkow, a na sztachetki moze nieobrobiona sosne, ktora pomaluje Drewnochronem na brazowo.Tylko kiedy bedzie w koncu cieplej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 14.02.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Będzie super!życzę powodzenia - am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 16.02.2003 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Ile kosztuje drewno na plot ?W skladzie drzewnym, w duzym miescie deski na sztachetki grubosci 2 cm to wydatek ok. 350 zl/m3. To wychodzi ok. 65 gr deseczka : 2x9,5x100 cm. Bal 9x9 cm to cena ok. 6 zl/mb czyli ok. 740 zl/m3.Drewno w sumie gladkie, wymaga lekkiego przetarcia i oczywiscie dociecia na wymiar.Ciekawe jakie sa ceny w tartaku i jak wyglada z pocieciem - mam auto tylko osobowe (a transport jest drogi), jak sie polozy siedzenia to wejda max 2,2 m dlugie kawalki. Czy drzewo z tartaku moze miec gladka powierzchnie, czy trzeba za przetarcie dodatkowo placic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 16.02.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Spróbuj w tartaku w Osowej się coś dowiedzieć - jeśli jescze tam nie zaglądałeś. Mają różne cuda - może uda Ci się z nimi na miejscu dogadać. Bardzo sympatyczni ludzie. Zajrzyj do nich na stronę - http://www.tartak.com.plMasz tam wszystkie namiary na nich i cenniki.pozdrowienia -am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 17.02.2003 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Dzieki za cennik. Widze ze ceny sa wszedzie zblizone.Maja tez fajne meble, rozgladam sie za drewnianym stolem, ale to juz puzniej, najpierw plot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 17.02.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Po co kupować stół - można zrobić samemu.Jak będziesz w tartaku to rozejrzyj się na placu składowym.Mają świetne odpady na opał - można trafić nawet grubą dębową dechę i z tego coś wykombinować.powodzenia - am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 17.02.2003 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Blat stolu to akurat nie problem : mozna wzisc kilka podlogowych desek, przyciac i oszlifowac.Wiekszoszc stolow ktore ogladalem sie kolebie, a takiego nie chcialbym postwic w swoim domku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.02.2003 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Czy mozna celem zabezpieczenia podziemnej czesci slopkow owinac je szczelnie w folie ? Cy taka izolacja przedluzy zywotnosc ?Przedtem oczywiscie pomalowac koncowki olejem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 21.02.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ryszard1Cesc slopkow w moim plocie jest wlasnie owinieta folia ale gdy rozmawialem otym z moim znajomym a jest on rasowym " Skrobidecha" to niepowinno sie tego robic poniewaz drewno narazone jest na dzialanie jakis gzybow i moze szybciej zgnic. Ale ile w tym prawdy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 22.02.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Sporo w tym prawdy.Problem w tym, czy chcesz te słupki wbić w ziemię (wtedy nici z folii), czy zakopać?Pozdrawiam - Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 23.02.2003 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 On 2003-02-22 17:30, miła wrote: Sporo w tym prawdy. Problem w tym, czy chcesz te słupki wbić w ziemię (wtedy nici z folii), czy zakopać? Pozdrawiam - Ania Zakopie je. Mam piasek i mala lopatke oraz praktyke. Zakopalem juz kilkadziesiat metalowych slopkow i mam w tym wprawe. Te metalowe stoja do dzis. Ale teraz chce zrobic jak najlepiej kawalek plotu z drewna (od frontu) i puki nie moge kopac to przygotowuje sie do tego teoretycznie. Wiec, czy mona zawijac w szczelna w folie podziemne koncowki slupkow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts