Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy cena dachówki spada???

Recommended Posts

W zeszłym roku cena dachówek spadła w środku sezonu budowalnego na skutek wojny cenowej między producentami. Zaczął Roben (w lipcu), przez co zrobił się tańszy od dachówek betonowych, więc ich producenci musieli obnizyć ceny. Również z tego samego powodu reszta producentów dachówek ceramicznych również obnizyła ceny.

Potwierdzam opinię KAS01

W końcu czerwca 2005r. dołączając się do dużego zamówienia trafiłem na cementowy Euronit po 22zł i była to super okazja, bo w tym czasie w kilku innych składach nie chcieli zejść poniżej 29-30zł. Cena dachówek ceramicznych w tym czasie to min.33zł.

A na przełomie sierpnia i września, markowe ceramiczne można było trafić poniżej mojej ceny zakupu. Zresztą sami forumowicze licytowali się w tym czasie - kto dał mniej.

Potwierdzam opinię KAS01

W końcu czerwca 2005r. dołączając się do dużego zamówienia trafiłem na cementowy Euronit po 22zł i była to super okazja, bo w tym czasie w kilku innych składach nie chcieli zejść poniżej 29-30zł. Cena dachówek ceramicznych w tym czasie to min.33zł.

A na przełomie sierpnia i września, markowe ceramiczne można było trafić poniżej mojej ceny zakupu. Zresztą sami forumowicze licytowali się w tym czasie - kto dał mniej.

To jest wprowadzanie w błąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Euronit w cenie detalicznej kosztowałod dawna najwyżej 29,30 zł/mkw "S" albo 28,50 zł/mkw brutto a nie wierze ,że ktoś proponował sprzedaż bez rabatów.

Poza tym w czerwcu ubiegłego roku nie było zadnej promocji to,że udało Ci się kupić ( albo i nie) w takiej cenie to dlatego,że hurtownia chciała zrobić prezent. Uważam,że jeśli taniej to teraz

Oj kolego, nieładnie.

Potwierdzam opinię KAS01

To jest wprowadzanie w błąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Euronit w cenie detalicznej kosztowałod dawna najwyżej 29,30 zł/mkw "S" albo 28,50 zł/mkw brutto a nie wierze ,że ktoś proponował sprzedaż bez rabatów.

Poza tym w czerwcu ubiegłego roku nie było zadnej promocji to,że udało Ci się kupić ( albo i nie) w takiej cenie to dlatego,że hurtownia chciała zrobić prezent. Uważam,że jeśli taniej to teraz

Mimo, że zarzucasz mi, de facto, kłamstwo !!!!!!!!!!! :evil:!!!!!!!! , chociaż nie jest mi łatwo, odpowiem spokojnie.

1. Napisałem, że "w kilku innych składach nie chcieli zejść poniżej 29-30zł" ,a Twoim zdaniem wprowadzam pytającego w błąd :o :o :o bo to było 28,5-29,3 :o :o :o.

Bez komentarza.

2. Ponadto napisałem że: "dołączając się do dużego zamówienia trafiłem na cementowy Euronit po 22zł i była to super okazja" , dlaczego więc wątpisz w to, bezpodstawnie sugerując mi fałsz :evil: .

Albo więc nie wiesz w jakim państwie żyjemy od 17 lat i że w zasadzie na żaden produkt nie ma jednej ceny, a są tysiące ofert.

Albo przeciwnie, pracujesz w branży budowalnej i z zgodnie ze sztuką handlową, sugerujesz, żeby brać teraz, bo później będzie drożej.

Na koniec zauważę,że potwierdziłem spostrzeżenia KAS01 i przakazałem jedynie Assadowi swoje doświadczenia. Niczego natomiast nie sugerowałem, ponieważ jakie ceny będą za miesiąc, a jakie za pół roku, wie tylko jeden Pan Bóg :roll:

Ty natomiast, odważyłeś się namawiać do kupowania teraz - więcej skromności Waszmość :wink: .

:evil: wilcza75 - oczywiście ,że wprowadzanie w błąd - co do namawiania to - może się mylę - ale nie moge znalężc słów namawiających do kupna u mnie.

Bardzo się "zawilczyłeś" -ale ponieważ znam realia nie wierzę,że tylko jedna hurtownia udzieliła rabatu - ale to dyskusja bez sensu bo WAŚĆ nie czytasz tego co piszesz,albo nie rozumiesz co piszą inni - i co tu ma skromność do moich postów - to od Ciebie zieje butą - i mimo wszystko sugeruję,żeby kupować właśnie wtedy kiedy nie ma ruchu w hurtowniach- to proste jak budowa cepa .

Kacperski

w jednym zdaniu piszesz ze nie wierzysz w sprzedaz bez rabatów , a w drugim sugerujesz ze hurtownia zrobiła komus prezent :o

cos mieszasz

a prawda jest taka ze pierwsza mozliwosc jest jak najbardziej realna i chodzi tu o pozbycie sie towaru i odmrozenie pieniadza , a prezenty to ja dostawałem jak byłem mały i to nie od hurtownika :)

w tamtym roku najtaniej było w wrześniu...

po super promocji robena (niestety często 2 klasa, ale i tak o niebo lepszy niż najlepsza cementówka moim skromnym zdaniem) była propocja na ruppa od 27 (chyba że ktoś wynegocjował więcej) a nawet najlepszej dachówki w miarę normalnej cenie creatona ok. 30 zł

dlatego polecam..... wrzesień.... ale pod warunkiem że dach robiony w październiku, bo może być problem z szybka realizacją..

ale to tylko dywagacja, w roku 2006 nie musi być identycznie niż w 2005

wilcza wyluzuj i z prostej wymiany zdań nie rób kłótni, to forum a nie piaskownica że musisz udowodnić swoja rację, ja jakos też nigdy nie widziałem euronita po ponad 30 zł..... no chyba że tak "zawilczyłeś" jak tu na forum i dali Ci cenę extra :lol: :lol: :lol: wyluzuj, swoją drogą po 22 zł to drogo jak na cementówke

osobiście polecam ruppa albo creatona..... piękności

1. brak stabilizacji politycznej

2. marazm i spadki na giełdzie (ucieczka kapitału obcego)

3. PODWYZKA GAZU OD 01.04.2006

W/w czynniki na pewno nie spowoduja obniżki mat. budowlanych a raczej ich podwyżke.

Większośc cegielni opala gazem

IN MY OPINION :roll:

IN MY OPINION

kupiłem w 2005 dachówke po 33 zl która w 2004 była po 50 zł

chociaż

był 1) brak stabilizacji politycznej - rządy mniejszościowe Belki, ciągłe afery

2) marazm i spadki na giełdzie o drogie Euro

3) było w ciągu roku kilka podwyżek gazu.....

ktoś mnie zapytał skoro cegła z ceramiki 2 zł to czemu gasior 20 zł...

wydaje mi się że producenci dachówki maja jescze z czego spuszczać.... a obniżke cen będzie dyktowac przede wszystkim .... konkurencja... rok temu świetna robotę zrobil roben,,,, po nim wszyscy musieli dac swoja promocje.....

reasumując to kiedy kupić okna, dachówke i wiele innych materiałow to wróżenie z fusów....

można tylko mówic jak było

Producenci ceramiki nie mają z czego spuszczać. Ubiegłoroczne ceny były wynikiem : po pierwsze

jako pierwszy Koramic obniżył cene żeby sprzedać jak najwięcej przed oficjalnym otwarciem fabryki Robena

po drugie jak fabryka ruszyła trzeba było sprzedawać bo kredyt trzeba płacić a nie trzymać towar na placu stąd cena 22,48 brutto

po trzecie Rupp obniżył cenę żeby coś sprzedawać a przy małych zdolnościach produkcyjnych w stosunku do konkurencji szybko zakończył swoje 27,98

po czwarte sytuacja na rynku niemieckim spowodowała obniżke 30% na Creatona oraz zwiększone zainteresowanie firm niemieckich polskim rynkiem Nelskamp, Meyer Holsen, Jungmeier, Jacobi, Bogen itd.

Jak do tej pory niska cenę ma cały czas Koramic w Warszawie do kupiemia poniżej 24 złotychbrutto za L 15

Roben jest minimalnie droższy

Creaton i Rupp na poziomie zeszłorocznym ( Rupp z przed 27,98 )

Na dalsze obniżki już bym nie liczył zwłaszcza po podwyżce gazu. To jeden z największych czynników ceny ceramiki.

Po drugie Lafarge bo zeszłorocznych zwolnieniach ( to chyba efekt promocji ) juz nie ma z czego obniżać. A ile można byc firmą typu "Caritas Polska"

Tak więc myślę, że jeśli kupować to teraz i nie czekać bo nikt podwyżki energii nie wliczy sobie w koszty tylko podniesie cenę.

Pozdrawiam Piotr

Na dalsze obniżki już bym nie liczył zwłaszcza po podwyżce gazu. To jeden z największych czynników ceny ceramiki.

Zgadzam się. Mnóstwo czasu spędziłem (straciłem :-? ) na szukaniu dobrej oferty na dachówkę i kupiłem we wrześniu. Faktycznie ceny spadły mocno w stosunku do końcówki 2004. Nie wiem jakie ceny są teraz, ale jeżeli L15 jest po 24 PLN brutto za m2 to trzeba brać bo w "Caritas" też nie wierzę.

Za KORAMIC L15 czerwoną angobę coś koło 3-4 tygodni temu miałem ofertę:

- 1,82 za podstawową

- 12,73 gąsior

- 136,74 trójnik

Ceny netto. Jak teraz się sprawa przedstawia nie wiem, ale może się zorientuję ??? Ceny podwarszawskie.

Aktualizacja: a co do wahań cen to też myślałem że na rynku produktów budowlanych powinna być zależnośc jak w typowej ekonomii. Niestety zostałem dość szybko sprowadzony na ziemię. Z informacji jakie sprawdziłem i jakie mi podano wynika że najlepszym okresem na zakup pokrycia dachów jest sezon dachowy (sierpień-wrzesień).