Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie rury PexAl i PexAlPex; Tanie grzejniki z marketu.

Recommended Posts

Zwracam się do osób które mają wykonane instalacje ogrzewania podłogowego i grzejnikowego z tanich rur PexAl i PexAlPex marki np. Metrix lub Valsir.

Pytanie brzmi: czy wystąpiła u Was jakaś awaria związana ze złą jakością tego materiału (pomińmy tu ewidentne błędy montażowe). Bardzo cenne będą uwagi osób, które mają takie instalacje od wielu lat.

Mniej interesują mnie opinie instalatorów i sprzedawców. Myślę że się nie pogniewają 8)

A tak przy okazji jak Wam się sprawdzają tanie grzejniki z Castoramy lub Leroy-a np Eurotherm? Czy komuś się rozciekły przed upływem gwarancji lub krótko po?

Sorki że się odezwę , ale swego czasu byłem na uruchomieniu kotła.Na ścianie oprócz Korado wisiał sobie jeden castroamiak-Idmar.Po uruchomieniu kociołka i puszczeniu wody w ruch własnie ten jeden musiał zostać natychmiast wymieniony własnie ze względu na wyciek.

Zaden ze mnie ekspert w dziedzinie CO, ale mysle, ze bedzie trudno o znalezc osoby, ktore od dawna maja instalacje z alu-pexa np. US Metrix - bo technologia ta jest dopiero od kilku lat na rynku chyba. Ja mam dokladnie takie rurki w ukladzie CO, ale dopiero od 1.5 roku i do tej pory nie bylo problemow z przeciekiem - z wyjatkiem niedokreconych zlaczek przy grzejnikach - ale tu "babola puscil" hydrulik. Max. temp, jaka mam w ukladzie CO to ok. 60-65 stopni.

Piejar, nie bądź sarkastyczny. My nie wykonujemy instalacji na badziewiu marketowym chińsko-tureckim. Zawsze polecamy rzeczy markowe, sprawdzone. Porównanie poloneza z volkswagenem niektórym nie robi różnicy, poza tym, że to też samochód, reszta się nie liczy.

A znacie przysłowie "szewc w podartych butach chodzi"?

Swego czasu kierując się zasobnością portfela kupiłem i zamontowałem u siebie 3 grzejniki Starmex...szkoda tylko że nie wpadłem na sprawdzenie ich mocy a właściwie zgodności ww ze stanem rzeczywistym. No i mam za swoje - 3 pokoje słabo dogrzane. Oczywiście wyszło to w duże mrozy .A co!

Proponuje zważyć grzejnik takiej samej wielkości z marketu i jakis markowy.

Potem odpowiedz sobie na pytanie czy chciałbyś w swoim samochodzie mieć błotniki z blachy 0,9 czy 1.2 różnica tylko 0.3. heheh

Pozdrawiam.

dzis czesto blotniki sa z tworzyw sztucznych bo sa lzejsze, tansze i nie rdzewieja

.. a wracajac do tematu... na zdrowy rozsadek.. jak z grzejnika zacznie odpadac lakier a zamiast po 20 latach juz po 5 zacznie cieknac... no trudno, oszczednosc sie nie udala, wywalasz i kupujesz drugi.. ale zalane rurki, zlaczki itp... to juz powazniejsza sprawa..

Przemek

Swego czasu kierując się zasobnością portfela kupiłem i zamontowałem u siebie 3 grzejniki Starmex...szkoda tylko że nie wpadłem na sprawdzenie ich mocy a właściwie zgodności ww ze stanem rzeczywistym. No i mam za swoje - 3 pokoje słabo dogrzane. Oczywiście wyszło to w duże mrozy .A co!

Mały a co sadzisz z doznanch doświadczen o Stelradach?? oczywiście jako producencie?? własnie takie zamontowałem... poszedłem za "owczym pędem"...

Mały a co sadzisz z doznanch doświadczen o Stelradach?? oczywiście jako producencie?? własnie takie zamontowałem... poszedłem za "owczym pędem"...

To i ja się podłącze pod pytanie, bo w tej chwili rozważam już tylko Kermi i Stelrady. Które z tych dwóch?

Ej , ale nie porównujcie markowych Stelradów z starogardzkimi Starmexami...to całkiem inna bajka.

Zresztą kupując grzejnik wystarczy na początek pod niego zajrzeć .Jeśli lamelki kończą się nie na końcu panela tylko jakoś w 2/3 wysokości grzejnika (starmex) to nie sądzę że moc osiągana będzie taka jak deklaruje sie w kartach...jesli farba kończy się tuz za krwaędzią panela po wew, stronie(diamond) to pytanie jaka jest wytrzymałość takiego czegoś na rdzę?

Ale to są rzeczy do których na "zdrowy rozum" samemu można w końcu dojść...

Ej , ale nie porównujcie markowych Stelradów z starogardzkimi Starmexami...to całkiem inna bajka.

Zresztą kupując grzejnik wystarczy na początek pod niego zajrzeć .Jeśli lamelki kończą się nie na końcu panela tylko jakoś w 2/3 wysokości grzejnika (starmex) to nie sądzę że moc osiągana będzie taka jak deklaruje sie w kartach...jesli farba kończy się tuz za krwaędzią panela po wew, stronie(diamond) to pytanie jaka jest wytrzymałość takiego czegoś na rdzę?

Ale to są rzeczy do których na "zdrowy rozum" samemu można w końcu dojść...

ja nie porównuje, tylko zadałem konkretne pytanie o Stelrady.... ?

Wykonałam instalację z materiału powierzonego rur PEX-AL-PEX Rifeng grzejniki na trójnikach, cała woda i ogrzewanie podłogowe. Narazie spokój.

A wiesz, że Rifeng wykupił linię Nibco i daje "x" lat gwarancji na kwotę "y".?

Tylko, że skubańcy do dziś nie dowieźli mi próbek rury... a tacy byli chetni do wysiudania z rynku Rehau-a...

Gość JACKIE P
mam od 4 miesięcy i eksploatuję instalację CO i wody całkowicie opartą na PEX-alach US Metrix oraz grzejnikach KFA /Kraków - aluminiowe serii 500-I// kupionych w Leroy-Merlin. Nie ukrywam, że clou stanowiła cena - atrakcyjna w stosunku do konkurencji. Jak na razie nie mam żadnych problemów z ta instalacją. Myślę, że nie jest znowu tak źle. :D :D

• 1 year później...

Wykonaliśmy kilaset instalacji własnie w oparciu o systemy wavina. Woda - system wavin bor plus, c.o. - system wavin tigrisalupex, kanalizacja -wavin HT

Nie mieliśmy ŻADNEGO powtarzam ŻADNEGO problemu z instalacjami a wykonujemy ich naprawdę bardzo dużo. Raz zdarzyło nam się wykonać instalację w hotelu **** właśnie z rur metrix i ... naszczęście nie wytrzymała próby szczelności i została wymieniona na wavin. I całe szczęscie że nie wytrzymała tej próby bo jakby jakims cudem wytrzymała zostałaby zabetonowana i pewnie bylibysmy juz teraz po odbudowie wnętrz hotelu...

Oszczędności na rurach są tak niewielkie że nie polecam taniej tandety - żadnych marketowych grzejników i rur !

• 2 years później...
rury METRIX zalozyl w naszym domu podwykonawca firmy budujacej. problemy zaczely sie oczywiscie po uplywie 3 letniej gwarancji tzn. po 4 latach. skonczylo sie zalanym sufitem i pruciem podlog. rury trzeba bylo wymienic. wymienic trzeba zarowno rury dolotowe jak i odprowadzajace wode. rada - jesli macie takie rury i jeszcze nic sie nie dzieje, to zmiencie krzywa grzania pieca na bardziej lagodna i temperature wody grzewczej ustawcie na 50 stopni. czy to uchroni was przed problemami - nie wiem?! jest to swego rodzaju bomba zegarowa, a raczej niewypal i nikt nie wie kiedy wybuchnie. naprawde nie warto oszczedzac pare zlotych.