Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty nadbudowy, przebudowy dużego domu

halszka74

Recommended Posts

Chciałabym kupić duży dom na wsi i prowadzić gospodarstwo agroturystyczne, jestem na etapie przymierzania się do jakiegoś kredytu, obliczania kosztów i opłacalności inwestycji - koszmar, nie wiem jak to ugryźć.

Czy ktoś mógłby pomóc mi oszacować -pi razy oko, bo posiadam na razie mało inforacji techicznych -koszt nadbudowy piętra, adaptacji poddasza i przebudowy parteru dużego starego domu? Załóżmy, że fundamenty są OK, ściany też - dom był parę lat temu remontowany. Fakty: 230 mkw w parterze, dach stary w dobrym stanie.

Chcę: nadbudować piętro i zaadoptować poddasze, zaopatrzyć je w instalację wodno-kanalizacyjną, elektryczną i grzewczą, podzielić to na ok 10 pokojów - I piętro i 5 pokojów poddasze, wszystkie z łazienkami, ewentualnie trzeba zamontować drugi piec -ten obecny jest nowy na biomasę, wspomagany kolektorami słonecznymi i jest jeszcze elektryczny, ale drogi w eksploatacji, okna i drzwi do tych pomieszczeń, wykończenie łazienek kafelkami i wyposażenie ich w umywalki, kabiny prysznicowe i ubikacje. Ponadto przebudowa parteru, której efektem byłoby stworzenie dwóch dużych sal, jednej mniejszej, dwóch kuchni oraz części mieszkalnej (bez wyposażenia). Pewnie będzie trzeba poprawić wygląd budynku z zewnątrz: pomalować, może "wydłużyć" dach w dół, żeby poprawić proporcje.

Dodam, że zadowalają mnie materiały ze średnich i niższych półek, byle dobrej jakości.

Co do robocizny - podajcie jakąś średnią cenę - chyba będę w stanie znaleźć dobrą, niedrogą ekipę. No i ile może kosztować projekt, dokumentacja i wszelkie zezwolenia?

Czy o niczym nie zapomniałam?

A może mam szczęście i ktoś ma podobne doświadczenia i może coś doradzić w kwestii kredytów lub dotacji?

Wiem, że może trochę się rozmijam z tematyką tego forum, ale jest ono tak wspaniałe i pomocne (wiem już na przykład jak podnosi się piętro, tylko nie wiem za ile), że mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pozdrawiam wszystkich remontujących stare domy!

Nadbudowa na tak dużej powierzchni musi trwać jakiœ czas, może nastšpić zalanie parteru czyli w zasadzie należy się liczyć z kapitalnym remontem całoœci. Myœlę, że rozsšdniejsze byłoby budowanie drugiego budynku. Pozdrawiam.

Nadbudowa na tak dużej powierzchni musi trwać jaki� czas, może nastšpić zalanie parteru czyli w zasadzie należy się liczyć z kapitalnym remontem cało�ci. My�lę, że rozsšdniejsze byłoby budowanie drugiego budynku. Pozdrawiam.

Dziękuję za radę.

W swoim ograniczonym umyśle wogóle nie brałam pod uwagę tej opcji. Oczywiście czynnikiem decydującym są koszty. Czy mogę założyć, że nadbudowa i adaptacja poddasza kosztowałaby mniej więcej tyle samo, co budowa drugiego budynku? Bo właściwie to obawiałam się, że przez nadbudowę ten stary dom straci swój obecny charakter, budowa drugiego budynku rozwiązałaby ten problem. Ale te koszty!

Koszty to rzecz względna, ale rozsšdek nakazuje budować nowy budynek w dowolnej technologii i masz co chcesz i co spełnia wszelkie wymogi i jest bez ryzyka. Stary budynek wymagałby adaptacji, wpasowania klatki schodowej i spełnienia wymogów P.Poż. co czasami jest bardzo kosztowne. Życzę rozsšdnej decyzji. Pozdrawiam.

duży dom Czy ktoś mógłby pomóc mi oszacować -pi razy oko, bo posiadam na razie mało inforacji techicznych -koszt nadbudowy piętra, adaptacji poddasza i przebudowy parteru dużego starego domu?Fakty: 230 mkw w parterze ,dach stary w dobrym stanie.

Chcę: nadbudować piętro i zaadoptować poddasze!

Dach chcesz zostać, czy rozebrać?

Koszty to rzecz względna, ale rozsšdek nakazuje budować nowy budynek w dowolnej technologii i masz co chcesz i co spełnia wszelkie wymogi i jest bez ryzyka. Stary budynek wymagałby adaptacji, wpasowania klatki schodowej i spełnienia wymogów P.Poż. co czasami jest bardzo kosztowne. Życzę rozsšdnej decyzji. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

duży dom Czy ktoś mógłby pomóc mi oszacować -pi razy oko, bo posiadam na razie mało inforacji techicznych -koszt nadbudowy piętra, adaptacji poddasza i przebudowy parteru dużego starego domu?Fakty: 230 mkw w parterze ,dach stary w dobrym stanie.

Chcę: nadbudować piętro i zaadoptować poddasze!

Dach chcesz zostać, czy rozebrać?

Raczej rozebrać, chociaż nie wiem, właściwie jest w dobrym stanie, ale jak już tyle robić to może to też od razu, żeby nie trzeba było od nowa zaczynać budowy za parę lat...