Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto płaci za murek oporowy w granicy działek??

andrzejka

Recommended Posts

Kto powinien ponieść koszt zrobienia murku oporowego w granicy działek. Sąsiad pierwszy zaczynał budowę i się wkopał strasznie , teraz jest niżej od nas ok 2 m :-? .

Myśłał że my tez zrobimy to samo a my nie obniżaliśmy wcale terenu.

On jest nizęj a my wyżej.

Kto powienien postawić murek oporowy :roll: on :roll: my :roll: czy wspólnie :roll:

Ten, komu bardziej zależy.

Czy masz jakiś kłopot związany z tym, że sąsiad obniżył swoją działkę?

No tak bo w tej chwili ziemia jest wybrana trochę z naszej częsći dziąłki też :-? :-?

ten, komu bardziej sie spieszy ...

Czyli co, na cierpliwość trzeba się mierzyć kto dłużej będzie zwlekała ten górą 8) 8)

brzoza miło mi 8) , dawno jakoś nie spotkałam cię na forum :wink: 8)

Pozdrówka

nie płacie ten kto się opiera ....

Czyli kto :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

andrzejko cierpliwosc, cierpliwościa ...

ale porozmawiac trzeba ... z sąsiadem

ładnie sie usmiechnij ... na męższczyzn to działa ...

a przy Twoim wdzieku osobistym ...

sasiad pierwszy zacznie stawiac murek ... zobaczysz ... :wink:

na forum bywam ... choc poruszam sie czasem opłotkami ...

własnie sobie Twój dziennik poczytuje ...

i trzymam kciuki zebyś znalazła instalatora na miarę marzeń ... :wink:

pozdrówka !:D

A mnie się wydaje że to sąsiad powinien zrobić murek, a nie Ty. I nie ma to nic wspólnego z tym, że "sąsiadowi bardziej zależy". Przecież to sąsiad obniżył działke, a nie Ty. Ty możesz żądać od sąsiada, aby ziemia z Twojej działki nie obsuwała się na stronę sąsiada, a jak sąsiad tego dokona to już jego sprawa. Zamiast budować murek może np. podtrzymywać ręcznie :D

Pozdrawiam

Moja działka jest na pewnym spadzie. Sąsiad wyrównał swoją działkę przez co powstał "uskok" na wysokość ok. 1,5 metra. Sąsiad nie dyskutując nawet ze mną w sprawach kosztów, poinformował mnie, że na swoim gruncie i na swój koszt wyleje murek oporowy z betonu.

I jak w tej reklamie z Kondratem - Jak powiedział tak zrobił. :wink: :p

andrzejko cierpliwosc, cierpliwościa ...

ale porozmawiac trzeba ... z sąsiadem

ładnie sie usmiechnij ... na męższczyzn to działa ...

a przy Twoim wdzieku osobistym ...

sasiad pierwszy zacznie stawiac murek ... zobaczysz ...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na sąsiada już chyba nic nie zadziała :roll: :wink: a zreszta nawet jeśli to ma taką żone że nie pozwoli nawet żeby zadziałało :roll: :wink:

Nie tak poważnie to sąsiadka jest strasznie kręcona i cieżka w takich kontaktach, najpierw mówiła, że oni to zrobia a teraz co innego :(

A jest na nas zła za to, ze nie obniżyliśmy działki tak jak ona i może chce w ten sposób nam dokopać :roll: :roll: :roll:

Ale oczywiście będziemy gadać z nimi 8)

na forum bywam ... choc poruszam sie czasem opłotkami ...

własnie sobie Twój dziennik poczytuje ...

i trzymam kciuki zebyś znalazła instalatora na miarę marzeń ...

Miło mi że czytałeś mój dziennik 8)

Miło mi że czytałeś mój dziennik 8)

A czy jest w ogóle instalator marzeń :roll: :roll: :roll: :wink:

No chyba, ze to byłby ten hydraulik co nas w Paryżu reklamował :roll: :roll:

ale z drugiej strony czy taki by dobrze zrobił co do niego należy :roll: :roll: :wink:

Ty możesz żądać od sąsiada, aby ziemia z Twojej działki nie obsuwała się na stronę sąsiada, a jak sąsiad tego dokona to już jego sprawa. Zamiast budować murek może np. podtrzymywać ręcznie

Mario dzięki ci za argument który może sie okazać koronnym :-? 8)

Sąsiad nie dyskutując nawet ze mną w sprawach kosztów, poinformował mnie, że na swoim gruncie i na swój koszt wyleje murek oporowy z betonu.

Widzisz ty masz dobrego sąsiada a mnie tak najpierw poninformowali ale sie rozmyśłili :-?

Modulor opierać sie można długo płaceniu tylkoco z tego jak problem trzeba wcześniej czy póżniej rozwiaząć a ja wychodze z założenia że takie rzeczy trzeba szybko załatwiac a nie zwlekać :-?

• 6 years później...
Witam, mam kilka pytań dot. murka oporowego. Kupiłem działkę, gdzie jeden sąsiad jest wyżej o jakieś 50cm, a kolejny niżej o 1 metr. Moje pytanie kto zgodnie z prawem budowlanym lub innymi przepisami ponosi koszta budowy murka oporowego. Nadmieniem, iż wszyscy równaliśmy działki poprzez wybieranie ziemi, lub jej nawożenie.