andrzejka 18.03.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Kto powinien ponieść koszt zrobienia murku oporowego w granicy działek. Sąsiad pierwszy zaczynał budowę i się wkopał strasznie , teraz jest niżej od nas ok 2 m . Myśłał że my tez zrobimy to samo a my nie obniżaliśmy wcale terenu. On jest nizęj a my wyżej. Kto powienien postawić murek oporowy on my czy wspólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.03.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ten, komu bardziej zależy.Czy masz jakiś kłopot związany z tym, że sąsiad obniżył swoją działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 21.03.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 nie płacie ten kto się opiera .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 ten, komu bardziej sie spieszy ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.03.2006 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Ten, komu bardziej zależy. Czy masz jakiś kłopot związany z tym, że sąsiad obniżył swoją działkę? No tak bo w tej chwili ziemia jest wybrana trochę z naszej częsći dziąłki też ten, komu bardziej sie spieszy ... Czyli co, na cierpliwość trzeba się mierzyć kto dłużej będzie zwlekała ten górą brzoza miło mi , dawno jakoś nie spotkałam cię na forum Pozdrówka nie płacie ten kto się opiera .... Czyli kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.03.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 andrzejko cierpliwosc, cierpliwościa ... ale porozmawiac trzeba ... z sąsiadem ładnie sie usmiechnij ... na męższczyzn to działa ... a przy Twoim wdzieku osobistym ... sasiad pierwszy zacznie stawiac murek ... zobaczysz ... na forum bywam ... choc poruszam sie czasem opłotkami ... własnie sobie Twój dziennik poczytuje ... i trzymam kciuki zebyś znalazła instalatora na miarę marzeń ... pozdrówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 23.03.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 A mnie się wydaje że to sąsiad powinien zrobić murek, a nie Ty. I nie ma to nic wspólnego z tym, że "sąsiadowi bardziej zależy". Przecież to sąsiad obniżył działke, a nie Ty. Ty możesz żądać od sąsiada, aby ziemia z Twojej działki nie obsuwała się na stronę sąsiada, a jak sąsiad tego dokona to już jego sprawa. Zamiast budować murek może np. podtrzymywać ręcznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 23.03.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Moja działka jest na pewnym spadzie. Sąsiad wyrównał swoją działkę przez co powstał "uskok" na wysokość ok. 1,5 metra. Sąsiad nie dyskutując nawet ze mną w sprawach kosztów, poinformował mnie, że na swoim gruncie i na swój koszt wyleje murek oporowy z betonu. I jak w tej reklamie z Kondratem - Jak powiedział tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 23.03.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 nie płaci ten kto się opiera .... opiera płaceniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 29.03.2006 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 andrzejko cierpliwosc, cierpliwościa ... ale porozmawiac trzeba ... z sąsiadem ładnie sie usmiechnij ... na męższczyzn to działa ... a przy Twoim wdzieku osobistym ... sasiad pierwszy zacznie stawiac murek ... zobaczysz ... Na sąsiada już chyba nic nie zadziała a zreszta nawet jeśli to ma taką żone że nie pozwoli nawet żeby zadziałało Nie tak poważnie to sąsiadka jest strasznie kręcona i cieżka w takich kontaktach, najpierw mówiła, że oni to zrobia a teraz co innego A jest na nas zła za to, ze nie obniżyliśmy działki tak jak ona i może chce w ten sposób nam dokopać Ale oczywiście będziemy gadać z nimi na forum bywam ... choc poruszam sie czasem opłotkami ... własnie sobie Twój dziennik poczytuje ... i trzymam kciuki zebyś znalazła instalatora na miarę marzeń ... Miło mi że czytałeś mój dziennik Miło mi że czytałeś mój dziennik A czy jest w ogóle instalator marzeń No chyba, ze to byłby ten hydraulik co nas w Paryżu reklamował ale z drugiej strony czy taki by dobrze zrobił co do niego należy Ty możesz żądać od sąsiada, aby ziemia z Twojej działki nie obsuwała się na stronę sąsiada, a jak sąsiad tego dokona to już jego sprawa. Zamiast budować murek może np. podtrzymywać ręcznie Mario dzięki ci za argument który może sie okazać koronnym Sąsiad nie dyskutując nawet ze mną w sprawach kosztów, poinformował mnie, że na swoim gruncie i na swój koszt wyleje murek oporowy z betonu. Widzisz ty masz dobrego sąsiada a mnie tak najpierw poninformowali ale sie rozmyśłili Modulor opierać sie można długo płaceniu tylkoco z tego jak problem trzeba wcześniej czy póżniej rozwiaząć a ja wychodze z założenia że takie rzeczy trzeba szybko załatwiac a nie zwlekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekTadek 06.01.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, mam kilka pytań dot. murka oporowego. Kupiłem działkę, gdzie jeden sąsiad jest wyżej o jakieś 50cm, a kolejny niżej o 1 metr. Moje pytanie kto zgodnie z prawem budowlanym lub innymi przepisami ponosi koszta budowy murka oporowego. Nadmieniem, iż wszyscy równaliśmy działki poprzez wybieranie ziemi, lub jej nawożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts