Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana danych osoby, na ktora wystawiona byla f-ra VAT

tomek_2

Recommended Posts

Mam pytanie do zorientowanych w temacie: w ub. roku kupowałem trochę rzeczy remontowo-budowlanych, na ktore brana byla f-ra VAT (na osobe prywatna, nie na firme). Czesc rzeczy pochodzila z marketow budowlanych i faktury brane byly pozniej, po uzbieraniu wiekszej ilosci paragonow (bo i po co odstawac w kasie faktur za kazdym razem). Niestety, nie wszystko moglem zalatwic samemu i - tu sie zrobil problem: czesc faktur VAT wystawiona jest na inna osobe, nie na mnie. Czy jest mozliwosc korekty danych osobowych na f-rze VAT z ub. roku(wystawione w okresie od wrzesnia do grudnia) tak, by formalnie wystawiona byla na inna osobe prywatna niz ta, widniejaca na fakturze (czyli na mnie, w tym wypadku)? B. to wazne, bo moglbym wykorzystac to przy odliczeniu w ramach ulgi remontowej (ktorej jeszcze w calosci nie wykorzystalem). W jednym miejscu powiedziano mi, ze moge taka note wypisac na drukach sklepowych i dostarczyc do sklepu, ale pod warunkiem, ze na f-rze nie ma n-ru NIP. Niestety, NIP tej osoby byl podany - czy jest to faktycznie problem? A moze ktos z was mial podobny i jakos go rozwiazal? HELP!

Nota korygująca dotyczy tylko zmian typu: błędna nazwa, błędy w adresie, numerze NIP itp. ale nie może całkowicie zmieniać odbiorcy na innego.

Jednak sprzedawca może wystawić w takiej sytuacji fakturę korygującą: skorygować do zera tę błędną i wystawić nową z poprawnymi danymi. Jeżeli dysponujesz dowodami wydania sprzedawca nie powinien mieć żadnych wątpliwości.

Pozdr.

Tylko który sprzedawca wystawi teraz fakturę z antydatą?

I kto za niego zrobi korektę VAT-7 ?;)

Nie masz co liczyć na korekty.

Jeśli to duża kwota i Ci zalezy, bierz bombonierkę usiechnij się ładnie i nie powinno być problemu z przepisaniem faktury na inna osobę. Fizycznie jest to możliwe, zarówno w programie jak i ręcznie.

Jeśli to duża kwota i Ci zalezy, bierz bombonierkę usiechnij się ładnie i nie powinno być problemu z przepisaniem faktury na inna osobę. Fizycznie jest to możliwe, zarówno w programie jak i ręcznie.

A co z wpisem do książki przychodów i rozchodów?

Ja bym się na to nie odważył. Nawet za dwie bombonierki + ładny uśmiech.

Dzieki za informacje - odpuszczam temat choc strata dosc spora, jak podliczylem, ale nie mam najmniejszego zamiaru ryzykowac. Za bardzo uwierzylem w to, co powiedziano mi na pocz. tego roku w dziale faktur jednego z marketow budowlanych: przyjdzie pan z f-ra i wypiszemy note korygujaca. Potem, za jakies 2 m-ce, inna osoba w tym samym sklepie poinformowala mnie, ze owszem, moga tak zrobic, ale pod warunkiem, ze na f-rze nie ma n-ru NIP osoby, na ktora byla wystawiana. A u mnie niestety ten numer byl (a swoja droga - co ma piernik do wiatraka: jesli mozna, to bez wzgledu na to, czy NIP podany jest czy nie - a przeciez nie musi, bo to osoba prywatna - powinna byc mozliwosc zrobienia noty korygujacej).

A co z wpisem do książki przychodów i rozchodów?

Ja bym się na to nie odważył. Nawet za dwie bombonierki + ładny uśmiech.

Firmy budowlane nie są raczej na KPiR.

Miałem na myśli składy budowlane.

Zresztą co za różnica?

A różnica jest całkiem spora.

Firma handlowa (w tym skład budowlany) jest zobowiązana rozliczać się z fiskusem na podstawie książki przychodów i rozchodów lub też na podstawie ksiąg handlowych (zależy to od tego czy właścicielem jest osoba fizyczna czy też osoba prawna). Uzupełnienie wpisów w książce (księdze) winno być dokonywane na bieżąco.

Niewielka zaś firma usługowo - budowlana powiedzmy pana Edka może rozliczać się na podstawie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

W skrócie różnica jest taka, że pan Edek nie jest zobowiązany ewidencjonować kosztów ale jest jednak zobowiązany ewidencjonować wpływy.

Miałem dwie błędne faktury,z różnych hurtowni. Jedna z marca 2005 r. - błąd w nazwisku, druga wystawiona na zupełnie kogoś innego z września 2005 r. Obie faktury zostały wystawione ponownie w marcu 2006 r.

Jeśli sprzedawca tak postąpił to w przypadku kontroli US ma przechlapane.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra finansów z 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy VAT (jest to akt prawny wykonawczy do zasadniczej ustawy o VAT), dane dot. sprzedawcy, nabywcy, miejsca sprzedaży, daty wystawieni itd można skorygować tylko i jedynie za pomocą NOTY KORYGUJĄCEJ.

"Sprostowanie" danych osobowych za pomocą faktury korygującej Vat jest działaniem sprzecznym z Ustawą o podatku Vat.

Firma handlowa (w tym skład budowlany) jest zobowiązana rozliczać się z fiskusem na podstawie książki przychodów i rozchodów lub też na podstawie ksiąg handlowych

Sprawa oczywista.

(zależy to od tego czy właścicielem jest osoba fizyczna czy też osoba prawna).

Usciśle. Osoba fizyczna też musi rozliczać na podstawie ksiąg handlowych po przekroczeniu pułapu obrotów

Uzupełnienie wpisów w książce (księdze) winno być dokonywane na bieżąco.

Co w dzisiejszych czasach oznacza wydruk komputerowy, więc dla chcacego jest to naciśniecie dwóch klawiszy żeby ten wydruk stworzyć po raz drugi.

Reasumując jeśli komuś zalezy wystarczy odrobina dobrej woli.

Nie znam też przepisu zabraniajacego wystawienie noty korygującej jesli jest wystawiony nr NIP.

Co w dzisiejszych czasach oznacza wydruk komputerowy, więc dla chcacego jest to naciśniecie dwóch klawiszy żeby ten wydruk stworzyć po raz drugi.

Nie znam też przepisu zabraniajacego wystawienie noty korygującej jesli jest wystawiony nr NIP.

To co proponujesz jest fałszerstwem a nie dobrą wolą.

I nie odwracaj kota ogonem. Pisałeś o przepisaniu faktury Vat a nie o wystawieniu noty korygującej (być może o istnieniu takowej dowiedziałeś się dopiero z mojego postu)

Dla przypomnienia, Twoja poprzednia wypowiedź -

To co proponujesz jest fałszerstwem a nie dobrą wolą.

I nie odwracaj kota ogonem. Pisałeś o przepisaniu faktury Vat a nie o wystawieniu noty korygującej (być może o istnieniu takowej dowiedziałeś się dopiero z mojego postu)

Zanim kogos zaatakujesz pomyśl. Ciągle pisze o zmianie danych na FV. Noty dotyczy tylko ostatnie zdanie.

O nocie dowiedziałem się od Ciebie ? :D :D :D Dziękuje za uświadomienie. :D Jeśli jesteś z okolicy, lub jeśli będziesz kiedyś w Gliwicach zapraszam. Pokaże Ci mój dyplom i poprzednie świadectwo pracy :)

I podtrzymuję zdanie.