Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak położyć tynk zewnetrzny na drewnianym domu???

Recommended Posts

Mam watpliwości ,w jaki sposób położyć tynk na domu nowym z bala świerkowego.Dom jest nowy stoi od 1,5 roku ,bale 14 cm,płaskie.Górę i tarasy chciałabym zostawić w drewnie natomiast dół wytynkować.W jaki sposób to zrobić na jaknajcieńszym podkładzie.Dom bedzie ocieplany od środka 15 cm wełny prasowanej i folia pęcherzykowa,która zastępuje 5 cm welny,na to płyta gipsowa.Dom kupiłam w stanie surowym,natomiast są już wstawione okna i maja bardzo ładne obramowania drewniane przykręcane do ściany,dlatego zależy mi na cienkiej warstwie na zewnątrz.

Podstawę stanowi zapewnienie dobrej wentylacji pomiędzy drewnem a tynkiem który chcesz wykonać.

Jedno z rozwiązań: styropian ryflowany (powierzchnia płyty styropianowej mająca kontakt z drewnem ogólnie rzecz ujmując posiada rowki.) a na nim tynk mineralny, akrylowy, silikatowy, polikrzemianowy itp. na siatce.

Propos styropiany zgadza się. Trzeba zapewnić odpowiednią cyrkulacje powietrza z wentylacją pomiędzy styropianem a drewnem. Dlatego pisałem o styropianie ryflowanym z jednej strony, układanym mijankowo na zakład, w conajmniej dwóch warstwach lub na pióro i wpust. Oczywiście lepszym materiałem była by wełna mineralna natomiast nie wiem czy istnieje taka, która umożliwiałaby swobodną cyrkulacje powietrza.

Niestety każdy system ma wady. Przy obliczaniu oporu cieplnego przegrody trzeba wziąć pod uwagę ową przestrzeń wentylowaną po cieplejszej tronie izolacji. Uwzględnia się to po przez przyjęcie dodatku do współczynnika U wynoszącego dU=0,04 W/m2K.

Wpisz w gogle „styropian ryflowany” na pewno dowiesz się więcej.

Dlaczego chcesz tynkować dom drewniany? Mój bal będzie miał 7 cm i domek będzie ocieplony warstwą 15 cm wełny - i to wystarczy(poparte doświadczeniami innych). Więc tej folii nie rozumiem. Styropianu na zewnątrz na pewno nie dawaj, raczej płytę OSB i dalej standardowe wykończenia, ale ja bym nie tynkowała - chociażby ze względu na wykończenia - ciekawa jestem jak ten domek wygląda - podeślij mi proszę zdjęcie.

Pozdrawiam

Podstawę stanowi zapewnienie dobrej wentylacji pomiędzy drewnem a tynkiem który chcesz wykonać.

Jedno z rozwiązań: styropian ryflowany (powierzchnia płyty styropianowej mająca kontakt z drewnem ogólnie rzecz ujmując posiada rowki.) a na nim tynk mineralny, akrylowy, silikatowy, polikrzemianowy itp. na siatce.

Brak jest jakichkolwiek prezesłanek do stosowania styropianu ryflowanego.

Szybciej płyta styropianowa typu OPEN / Fa. Austrotherm, system taki sprzedaje Baumit, ale to nie najlepsze materiały.

Szczegóły na stronach internetowych obu ww firm.

Styropian ryflowany to teoria lansowana jest przez Dryvit celem marketingowego odcięcia się od konkurencji. Z punktu fizyki budowli i praktyki wykonawczej nie ma to sensu (np. celowanie płyty przy klejeniu "rowek w rowek").

I napewno tynkiem jaki się na to NIE NADAJE jest tynk akrylowy.

Styropian jak najbardziej dopuszczony do tej aplikacji, o ile potwierdza to obliczenia. Dla prawidłowej konstrukcji ściany w większości wypadków to wychodzi pozytywnie.

Oczywiście korzystniejsza jest wełna.

Warstwa izolacji powinna mieć min 4 cm . Wynika to ze względów mechanicznych, nie cieplnych, ew . o ile audyt energetyczny jest pozytywny przez nałożeniem tej warstwy, to można pocienić izolacje pozostałe odpowiednio.

Generalnie należy zrobić system ociepleniowy , klejony do pod łoża na kleje dyspersyjne (nie mineralne), styropian lub wełna, oba dopuszczalne, szczegóły zależne od obliczeń, kołki specjalne do tego celu w wkrętami do drewna w grzybku zamiast trzpienia) np. firmy Koelner, reszta ocieplenia zgodnie ze standardem lekkiej mokrej z DYFUZYJNYM TYNKIEM, za taki nie można tu przyjąć akrylowego.

Pozostałe możliwe.