Snake_ 11.02.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 a no wlasnie mam pytanko czy potrzebna jest mi dmuchawa i o jakiej mocy (turbina,wiatrak )jezeli dlugosc przewodu z kominka bedzie miala taki przebieg : od kominka 4 metry do gory pozniej kolanko 90 stopni i dalej w tym miejscu jakas turbina ale nie koniecznie a za nia jeden trojnik rozchodzacy sie na rure o dług 2 i 5 metrow teraz od 5 metrowej znowu trojnik na 2 metry i 4 metry i od 4 metrowej trojnik z z wyjsciami po 3 metry. wszystkie trojniki beda na 90 stopni i w sumie ok 13 mb ryry o przekroju 130 mm - głowna i odejscia od trojnikow po 100 mm razem ok 10 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.02.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Mówią że wymuszony obieg powietrza (turbina) jest niezbędny gdy odległość w poziomie przekracza 3-4 metry. Z tekstu powyżej wynika, że przekracza i w dodatku układ jest skomplikowany. Bez turbiny nie będzie dobrze dzialać. Powinien to wszystko, wraz z przekrojami rur, zaprojektować fachowiec od kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 12.02.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 To fakt instalacja nie jest prosta i bez turbiny może nie zadziałać. Ale w Twoim przypadku zastanawiam się, czy w 4-ro metrowym, pionowym kanale, zaraz za kominkiem nie wytworzy się ciąg wystarczający do pchnięcia dalej powietrza. Ja bym zrobił tak: zamontowałbym bez dmuchawy, ale tak by była możliwość jej późniejszego wmontowania.Fachowiec oczywiście to dobry pomysł, ale niełatwo go znaleźć (wiem, bo próbowałem), a takiego, co obejdzie się bez paru stówek jeszcze trudniej. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts