Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Narazie jestem tylko ja i żona i budujemy dom z powierzchnią uzytkową

190m2 + piwnice ok 90m2 i garaż ok50m2 dokładnie nie pamietam.

Planujemy dwoje dzieci.

Na pokoje to tego jest 3 sypialnie,2 łazienki,kuchnia z jadalnia i pokojem dzienym(otwarta przestrzen) hol,wiatrołap,pokój rekreacyjny nad garazem

w piwnicy kotłownia , skład opału, pralnia, i dwa doze pomieszczenia jeszcze nieweim na co :)

To wszystko zajmuje 11,5m na 16m, ztym ze nie w całości bo w rzucie dom ma kształt litery L

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1085796

Hej :)

U nas (będzie) też taka rodzinka, budujemy Konwalię z biura Horyzont.

Po podłodze (i po solidnych przeróbkach) dom ma ok. 250 powierzchni użytkowej (w tym 24m garaż w bryle), w wersji oryginalnej 7 pomieszczeń, w naszej 6 (do jednego z pokoi na parterze przenieśliśmy kuchnię). Jeszcze nie mieszkamy, ale taką wielkość domu uważam za optymalną. Przestrzeń jest, ale nie czuje się nadmiarowości, ale i ciasnoty, jest sporo pomieszczeń gospodarczo-składowych (wyszedł nam np całkiem spory strych po podniesieniu ścian kolankowych poddasza)

O kosztach utrzymania nie chcę się wypowiadać - staramy się wybudować dom jak najbardziej energooszczędny, mam nadzieję, że nakłady na "oszczędność" się zwrócą.

Dom sporo mniejszy dla takiej rodziny (Modrzewiowy z pracowni Domek) buduje Siłaczka. Z tego co wiem jest na wcześniejszym od nas etapie, także też o kosztach utrzymania nie porozmawiacie.

Sporo zależy, w jakim wieku są wasze dzieciaki. Nasze to maluszki - od 6 do 0 ;), także sporo wspólnych lat przed nami. Inaczej, jeśli dzieciaki są już dorosłe i ewentualnie od czasu do czasu będą przyjeżdżały w odwiedziny... Trudno coś doradzić...

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086039

Jakiej wielkości dom będzie odpowiedni dla rodziny 2+4? Chodzi mi o to, że duże domy są drogie w utrzymaniu, ogrzaniu etc. ale przecież przy tak duzej rodzinie musi być sporo miejsca. Jak myślicie i jakie macie doświadczenia?

Moim zdaniem każdy dom który ma 5 sypialni oraz mimimum 2 łazienki + osobny w.c. to warunki podstawowe.Sypialnie nie muszą być olbrzymie,ale tak 10-12m2 uzytkowej to takie minimum. Wielkość domu zależna od Waszych finansów.

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086252

I pamietajcie że stosunkowo szybko to + 4 będzie w wieku podlotków i wzbogaci się o własne urządzenia jeżdżące ( rowery, motorowery później samochody) . I to wszystko gdzieś trzeba będzie trzymać. Nioezbedna staje się pralnia z suszarnią, garderoba, kilka łazienek. W przyszłości niezbędny będzie duży salon w którym da się rozstawić stół przy którym w Wigilię usiądzie kilkanaście osób (dzieci z małżonkami i wnuki). A koszty ogrzewania jakoś drastycznie nie zależą od wielkości domu i wynoszą ok 3 000 zł rocznie. A na zużycie prądu i wody wielkość domu nie na wpływu. Moim zdaniem odpowiedni byłby dom piętrowy z piwnicą o pow. kondygnacjii ok. 120 m.
https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086272

Przymierzając się do wyboru projektu, wysyłaliśmy pytania do paru biur projektowych. Myśleliśmy o domku 100-120 m dla 6 osób (być może 7), w którym każdy będzie miał jakiś własny kąt. Dostaliśmy kilka odpowiedzi typu: to jest nie do pogodzenia, ponieważ mieszkanie w takim domu nie będzie wygodne. Od tej pory zaczęliśmy szukać nieco większych domów i stanęło na 137m2 pow. użytkowej, ale po podłogach ponad 170 (+ garaż 28m). Jak by nie liczyć - będzie ok. 200 m2. :o

Jak pierwszy raz doliczyłam się tych wszystkich metrów, byłam trochę przerażona, bo w założeniu miało być mało. Już ochłonęłam i wydaje mi się, że powinno być OK. Teraz mieszkamy na 65m2, mamy 18 m piwnicę i 20 m garaż. Wychodzi na to, że zwiększymy sobie przestrzeń o drugie tyle. :D

Nasi znajomi z taką samą rodziną budują dom tylko nieco większy, ale podpiwniczony. I to jest chyba dobre rozwiązanie, bo jest miejsce na te wszystkie rzeczy, które gdzieś trzeba przechowywać. Ja na przykład główkuję, gdzie będę suszyć pranie - może być z tym problem.

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086334

I pamietajcie że stosunkowo szybko to + 4 będzie w wieku podlotków i wzbogaci się o własne urządzenia jeżdżące ( rowery, motorowery później samochody) . I to wszystko gdzieś trzeba będzie trzymać. Nioezbedna staje się pralnia z suszarnią, garderoba, kilka łazienek. W przyszłości niezbędny będzie duży salon w którym da się rozstawić stół przy którym w Wigilię usiądzie kilkanaście osób (dzieci z małżonkami i wnuki). A koszty ogrzewania jakoś drastycznie nie zależą od wielkości domu i wynoszą ok 3 000 zł rocznie. A na zużycie prądu i wody wielkość domu nie na wpływu. Moim zdaniem odpowiedni byłby dom piętrowy z piwnicą o pow. kondygnacjii ok. 120 m.

Moim zdaniem,to dzieciom w wieku "samochodowym" będzie być może zależało na opuszczeniu "gniazdka" , może jakieś studia poza miejscem zamieszkania.Wydaje mi się ,ze przy planowaniu domu trzeba wziąść pod uwagę,że dzieci nie będą mieszkały z nami wiecznie,a do ich wieku 16-20 lat tych pokoi/łazienek wystarczy.Oczywiście,ze przy 4dzieciaków to pomieszczenie gospodarcze/pralnia/suszarnia musi być spore.

Co do trzymania samochodów w garażach to ja mam odrębne zdanie.Szczyt marzeń takiego autka to wiata..z jakiej racji mam mu budować domek za 20tys:):)A niech sobie stoi pod chmurką.Może jak za komuny samochody były na "talony" to i się je pieściło,chuchało i dmuchało..obecnie to towar ogólnodostępny,nieraz za śmieszne pieniądze.

Co innego inne sprzęty typu kosiarki,rowery i inne bajery.To towar niewielki,co za tym idzie podatny na "amatorów cudzej własności".Na pomieszczeniu dla takich sprzętów bym nie oszczędzał...:)

Podkreślam to moja opinia i oczywiście wielu się z nią nie zgodzi,ale ja tak do tej sprawy podchodzę po prostu.

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086352

Nasz dom dla czwórki dzieci i nas rodziców to mieszkanie ok 280m2 plus cała częœć gospodarcza w piwnicy .Piwnica: garaż plus miejsce na ponton ,rowery ,rolki,warsztatowe szpargały Męża ok 24m2 tamże piec chlebowy,duż salon piwniczny na razie niewiadomonaco ok 42m2,kotłownia z pralniš suszarniš ok 22m2.

Parter kuchnia zamknięta 17m2,jadalnia 22m2 połaczona z salonem 42 m2,hall wejœiowy ok 13m2 szeroki,łazienka ma ok 7m2,gabinet Męża 24m2.Piętro : same sypialnie i dwie łazienki.Łazienka dzieci 10m2,nasza ok 7 plus do tego garderoba.Sypialnie:od 16m2 -takie sš dwie,reszta po 19,20,18m2.Œwietnym rozwišzaniem jest na piętrze bawialnia dla dzieci ok 40m-to szeroki korytarz.Majš tam swojš kozę klocki,sprzęt grajšcy.To ich wspólna przestrzeń.Mieszkamy od grudnia.Dom jest bardzo wygodny ,projekt indywidualny,bardzo nasz i przemyœlany. Jest w nim niesamowita przestrzeń i œwiatlo cały dzień.Wejœcie od wschodu.Rano ok 9 wchodzi do jadalni słońce i jest w salonie i jadalni do zachodu.

Koszty ogrzania domu : w trzaskajšce mrozy i przed regulacjš pieca raz zapłaciliœmy 1300zł.Teraz niecałe 600zł.W domu ciepło sporadycznie dogrzewamy się kominkiem zamkniętym.Temperatura 21stopni minimum.Piwnica ogrzewana tak: garaż do 10stopni,pralnia 18 stopni,reszta do ok 14-15.Woda no cóż zmywarka szeœć ciał w wannie wieczorem ,pranie-najmłodsze dziecko ma 21 miesięcy 200zł na miesišc,pršd ze zmywarkš i piekarnikiem elektrycznym n miesišc w granicach 200zł.Pozdrawiam.K

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086369

Witam.

Jakieś 12 mkw dla każdego dziecka powinno wystarczyć. Ze 20 lat mieszkałęm w takim pokoju, i zawsze byłem pewien że ma wymiary 4X5, a nie 3x4:). Warto zainwestować w piwnicę z wyjściem na zewnątrz, a najlepiej zjazdem, na rowery, skutery i skład rzeczy sezonowych. 2 łazienki też wystarczą. Gdybym jednak budował, to osobiście pomiędzy dwoma sypialniami dla dzieci budowałbym niewielką łazienkę z prysznicem, umywaleczką, wc i miejscem na pralkę.

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086660

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Czyli jednak nie jest tak źle, bo nam wychodzi projekt dość dużego domku ok 250 m2 bez piwnic i garażu. Wydaje mi się to o jakieś 50 m2 za dużo no ale co zrobić jak dla takiej rodziny potrzebna jest przestrzeń :) duuużo przestrzeni :)

A ktoś pisał o dużej pralni. Jakiej wielkości powinna być i gdzie ją najlepiej usytuować? Na parterze czy w piwnicy? Bo mi osobiście bardziej odpowiada ta druga opcja ale nie wiem jak to się będzie sprawdzać... co o tym sądzicie?

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086765

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Czyli jednak nie jest tak źle, bo nam wychodzi projekt dość dużego domku ok 250 m2 bez piwnic i garażu. Wydaje mi się to o jakieś 50 m2 za dużo no ale co zrobić jak dla takiej rodziny potrzebna jest przestrzeń :) duuużo przestrzeni :)

A ktoś pisał o dużej pralni. Jakiej wielkości powinna być i gdzie ją najlepiej usytuować? Na parterze czy w piwnicy? Bo mi osobiście bardziej odpowiada ta druga opcja ale nie wiem jak to się będzie sprawdzać... co o tym sądzicie?

Ja myślę, że miejsce do prania powinno być jak najbliżej miejsca powstawania brudnych ciuchów ;), czyli sypialni. Nie chciałoby mi się biegać ze wszystkim po piętrach :roll:

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086820

Nasza pralnia jest duża ,jest w piwnicy nad łazienkš rodzców.Urzšdziliœmy to tak,że w naszej łazience znajduje się zsyp zamykany szklanymi drzwiczkami.Jest to ocynkowana rura biegnšca przez dwa stropy zabudowana 12 betonu komórkowego .Brudne rzeczy wpadajš do pralni obok pralki.Pralnia ma 22m2.Stoi tam pralka,piec jednofunkcyjny ,zasobnik 300l z wężownicš na jakby solary staniały.Prawie połowa powierzchni to linki do suszenia.Mam też -proszę się nie œmiać patent Męża-nie deskę do prasowania dwa blaty :na jednym prasuję a pod spodem na drugim układam na kupki ubrania wg właœcicieli.Blaty wzięły się stšd,że został nam dół szkieletu łóżka piętrowego.Na podłodze na kaflach leżš dwa dziecięce grube dywany i koce.Niekiedy muszę po prostu pobyć tamże z najmłodszym - bawi się na ziemi.Trzymam tam całš chemię gospodarczš,mopy,œcierki itp.Pozdrawiam.K
https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086849

Wydaje się że na powierzchni 250 metrów kwadratowych da się umieścić wszystkie te funkcje których normalnie się oczekuje od części mieszkalnej. Uważam , że warto jednak zrobić piwnicę pod całością domu. W niej umieścić garaż 6 x 6 m na dwa samochody, pralnię z suszarnią, kotłownię, rupieciarnię, spiżarkę. I taki dom bedzie sprawdzał się w normalnym życiu rodziny przez pokolenia. Upieram się jednak przy konieczności przewidzenia miejsca na spotkania rodzinne w szerszym gronie oraz na parkowanie samochodów całej rodziny. Za kilka lat rodzice będą dysponowali swoimi samochodami a i dzieci jak tylko ukończą 16 lat zaopatrzą się w jakiś złom do jeżdżenia (1 - 2 szt na osobę w zależności od talentów technicznych). I to wszystko trzeba bedzie gdzieś trzymać. Przynajmniej takie są moje doświadczenia.
https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086910

Za kilka lat rodzice będą dysponowali swoimi samochodami a i dzieci jak tylko ukończą 16 lat zaopatrzą się w jakiś złom do jeżdżenia (1 - 2 szt na osobę w zależności od talentów technicznych). I to wszystko trzeba bedzie gdzieś trzymać. Przynajmniej takie są moje doświadczenia.

Tak to prawda. Standardowa Polska rodzina posiada półtora samochodu/motocykla na głowę,wliczając w to oczywiście dzieci... :D

Poza tym w tym przypadku garaż 6*6m to zbyt mało.

O.K. Pańskie doświadczenia są takie - rozumiem,ale czy w większości przypadków nie wystarczyłby nieco mniejszy komfort?Wydaje mi się że salon ca.30m jest w stanie w zupełności przyjąć spotkanie nawet 20-25 osób,tym bardziej,że obecnie taki salon najczęściej połączony jest z częścią jadalną oraz niekiedy z kuchnią

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1086953

W garażu 6 x6 m zwykle garażują dwa samochody : pana domu i drugi potomstwa który jest aktualnie w stanie remontu. Inne graty parkują na zewnątrz tak, aby sobie nie utrudniać wzajemnie wyjazdu. Salon 30 m powinien wystarczyć chociaż rzeczywiście bardziej widzi się powierzchnię uniwersalną pełniącą jednocześnie funkcję kuchni, jadalni, salonu, pokoju dziennego. Kluczem jest, aby stosunkowo małym nakładem sił dało się go szybko przekształcic w miejsce zgromadzeń całej rodziny a po spotkaniu wracałby do pierwotnych funkcji.
https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1087005

Hmm...salon wychodzi mi równe 30 m2 ale jest połączony z ogrodem zimowym 7,5m2 i otwarty bo między że tak pięknie powiem "holem" dzielą go tylko schody na piętro, a między jadalnią obniżenie o dwa stopnie. Więc tworzy się całkiem ładna przestrzeń.

I dobry pomysł z tym miejscem do parkowania dla gości... trzeba będzie pomyśleć nad jakimś większym placykiem przed domem...

Co do domu, to postawiliśmy na część wspólną wskutek czego ucierpiały rozmiary pokoi które mają ok 11-12 m2 - 4 pokoje dla dzieci, które tak naprawdę będą tylko sypialniami bo jest jeszcze jeden pokój "wspólny" czy "rodzinny" nie wiem jak go nazwać i on ma pełnić funkcję pokoju do zabaw i odpoczynku. Na górze planowane są również dwie łazienki jedna dla nas i jedna dla dzieci. Na parterze jest jeszcze jedna i jest tam też pokój dla gości, ponieważ będziemy mieszkać dość daleko od rodziców ;) więc jak już będą nas odwiedzać to z noclegiem.

Kuchnię też chcemy dużą w planie 19m2 i z kuchni schody do piwnicy gdzie będzie spiżarka i pralnia itp. Jak myślicie czy takie schody w kuchni się sprawdzą?

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1087511

Im mniej schodów, tym lepiej. Latka lecą i za jakiś czas docenisz wszystko to, co na jednym poziomie. Poza tym wydaje mi się, że spiżarnia w podziemiu jest niewygodna, zwłaszcza dla przechowywania tego, co powinno byc pod ręką. No, chyba że chodzi o takie rzeczy, jak ziemniaki, czy słoiki z przetworami. Pamiętam jednak, że nie lubiłam włazic do piwnicy w babcinym domu.

Co do wielkości domu - ja bym jednak nie szalała. Za jakiś czas dzieci się wyniosą. Jeśli bedą pokazywac się u Was, to pewnie nie wszystkie na raz i nie na długo. Nagle (czas biegnie szybciej, niż chcemy) okaże się, że mieszkacie w landarze, którą ciężko sprzątnąc (bo wydolnośc już nie ta, co 20 lat temu), utrzymac (ogrzac, odnowic, wyremontowac), bo dla przeciętnego emeryta ten aspekt jest szokujący. Nie jesteśmy w stanie przewidziec, co los przyniesie, może okazac się, że któreś z Was zostanie samo i koszty będą nie do udźwignięcia. Pomyślicie o sprzedaży ale tak duży dom nie będzie łatwo sprzedac.

No dobra, po tym popisie czarnowidztwa przyznam, że buduję 230m2 (w tym 45m garaż) dla trzech osób. Wątpliwości, o których pisałam są moimi własnymi. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/50312-wielko%C5%9B%C4%87-domu/#findComment-1087558