zbigmor 12.03.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Z przykrością informuję, że nie sposób odpowiedzieć na większość zadanych pytań w tym wątku.Jeśli chodzi o trwałość to sprawa powinna być oczywista. Trwałość będzie różnie wyglądała dla różnego producenta i modelu, jakości wody oraz serwisu (anoda). Słyszałem o przypadkach wyrzucenia boilera po 2 latach (sito ze zbiornika), a niektóre pracują wiele, wiele lat np. ze stali nierdzewnej. Mój pracuje już 10 rok i nigdy elektrody nie wymieniałem.Jeśli chodzi o opłacalność montażu to oczywiście kwestia indywidualna w zależności od tego jaki kto ma układ.Wielkość każdy powinien sam sobie dobrać. Dla jednego wystarczy 80 l, dla innego 300l będzie mało. Szacować można tylko poprzez porównanie do warunków innych użytkowników.U mnie jest boiler z wężownicą o mocy 10kW, grzałką 1,5kW o pojemności 100l współpracujący z kotłem miałowym na użytek rodziny 4-osobowej. Większą część lata korzystam z grzałki elektrycznej. Podgrzanie do akceptowalnej dla mnie temperatury trwa około 2 godzin. Z układu jestem zadowolony. Producent boilera to elektromet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 12.03.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Z przykrością informuję, że nie sposób odpowiedzieć na większość zadanych pytań w tym wątku. Jeśli chodzi o trwałość to sprawa powinna być oczywista. Trwałość będzie różnie wyglądała dla różnego producenta i modelu, jakości wody oraz serwisu (anoda). Słyszałem o przypadkach wyrzucenia boilera po 2 latach (sito ze zbiornika), a niektóre pracują wiele, wiele lat np. ze stali nierdzewnej. Mój pracuje już 10 rok i nigdy elektrody nie wymieniałem. Jeśli chodzi o opłacalność montażu to oczywiście kwestia indywidualna w zależności od tego jaki kto ma układ. Wielkość każdy powinien sam sobie dobrać. Dla jednego wystarczy 80 l, dla innego 300l będzie mało. Szacować można tylko poprzez porównanie do warunków innych użytkowników. U mnie jest boiler z wężownicą o mocy 10kW, grzałką 1,5kW o pojemności 100l współpracujący z kotłem miałowym na użytek rodziny 4-osobowej. Większą część lata korzystam z grzałki elektrycznej. Podgrzanie do akceptowalnej dla mnie temperatury trwa około 2 godzin. Z układu jestem zadowolony. Producent boilera to elektromet. w 100% zgadzam sie z tym co napisano powyzej ja osobiscie mialem przez 12 lat Aristona 80l z wezownica, napisalem ze mialem poniewaz zaczal przeciakac od gory jedyna rzeczą jaka wymieniłem to termostat po 11latach, ale nadszedl czas na kupno nowego dla informacji Ariston nie produkuje 80l bojlerów z wężownicą z lewym podłączeniem ( jakiś absurd) po godzinach spędzonych na internecie wybór padł na Galmet neptun elektronik 80l zobaczymy jak to bedzie sie sprawdzalo w porownaniu do poprzednika czas pokaże generalnie do tej pory ciepla woda w zime ogrzewana przez wezownice spokojnie starczalo nam na 3 osobowa rodzine a latem prad- rachunki widac ze o ok 40-50 wieksze niz za okres zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 po godzinach spędzonych na internecie wybór padł na Galmet neptun elektronik 80l zobaczymy jak to bedzie sie sprawdzalo w porownaniu do poprzednika Mam u siebie Galmet Neptun Kombi 120 litrów, wymieniałem anodę po 4 latach i faktycznie połowa była wyżarta pomimo zmiękczania wody do około 5 stopni niemieckich, trochę to w nim uciążliwe więc nie spieszę się z kolejną wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 13.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Mam u siebie Galmet Neptun Kombi 120 litrów, wymieniałem anodę po 4 latach i faktycznie połowa była wyżarta pomimo zmiękczania wody do około 5 stopni niemieckich, trochę to w nim uciążliwe więc nie spieszę się z kolejną wymianą. witam wymiana jest bardzo skomplikowana?? jaki koszt anody?? pytam poniewaz pewnie bedzie mnie to czekac w przyszlosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.03.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Anodę znajdziesz na allegro, trudne jest zamontowanie dekla bo śruby od strony płaszcza uciekają i się obracają a jest tam bardzo ciasno - do poskładania wyciąłem sobie pierścień z plastikowej doniczki oraz użyłem szczypców chirurgicznych do przytrzymania. Mam bojler z 2008 roku, później zaczęli stosować nitonakrętki więc w nowszych wymiana jest dużo łatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adik79 13.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 dziekuje za informacje na mojej tabliczce znamionowej jest data produkcji 2011 zreszta na razie to nie mam sie czym martwic poniewaz zalozony zostal pare dni temu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts