Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

przymierzam sie do kupna tego projektu, jest idealny chyba:), małe zmiany do wprowadzenia - to od zmiana wielkosci okien od frontu na dwa duze i jednoczesnie powiekszenie tego nad nimi

pewna zmiana stylu - poprzez dodanie okiennic i wyzsze wykonczenie czesci dolnej budynku - i w moich wybrazeniach powinno byc super,

czy ktos wybudowal i jest zadowolony pls o info !!!!!!!

• 2 weeks później...

Halo, super dzieki czekam na info:)

pozdrawiam

Cześć

Zdecydowałem się na budowę projektu C116 Godziwy. Obecnie jestem na etapie załatwiania formalności(decyzję o warunkach zabudowy otrzymałem wczoraj :D ). Wczoraj równiez zamówiłem projekt. O dalszych moich poczynaniach napiszę.

[/img][/url]

Też jeszcze nie wiem. Wolałbym spizarkę zachować. W projekcie tym nie ma za dużo pomieszczeń stricto gospodarczych, w zwiazku z tym każda powierzchnia jest ważna. Dzisaj zamówiłem mapki u geodety. Plan sytuacyjno-wysokościowy bedzie mnie kosztował 500, natomiast adaptacja projektu 1500 zł. Mam nadzieję, że nie przepłaciłem. Pytałem się tez o projekt dojazdu i jakiez było moje zdziwienie, że tego typu projekty kosztuja od 700 zł wzwyż. K... człowiek buduje i każdy chce zarobić na tobie i to całkiem nie małe pieniadze :evil:

• 2 weeks później...

Witam zainteresowanych.

Jak dobrze pójdzie to 4.12.2006 będę rozpoczynał budowę c116 (stan 0).

Projekt zmieniony między innymi ze względu na trudną działkę (wjazd od południa), ale zakres zmian niezbyt duży :).

Domek po zmianach będzie wyglądał tak:

http://images3.fotosik.pl/273/500e06ba2bc70988.jpg

Dół w części garażowej obrócony o 180 stopni i pozbyłem się podcienia na rzecz powiększenia garażu i co za tym idzie jednego z pokojów nad garażem.

Zmiana spowodowała że obrys ścian tworzy literę "L". Inne zmiany techniczne to np. balkon w konstrukcji takiej jak strop a nie drewniany, bo w projekcie jest drewniany.

Postaram się dokumentować postępy na placu boju ... sorry budowy.

Pozdrawiam

Witaj na temacie "Godziwego"

Mam pytanie do Ciebie. Na ile przewidujesz koszty budowy domu do stanu surowego zamknietego i do całkowitego zamknięcia inwestycji.

Jak ja wyliczałemm(mam nadzieje że dobrze) koszt budowy do stanu surowego zamkniętego bedzie oscylował w granicach 80 tys zł + 26 tys koszt robocizny. Natomiast całkowity koszt inwestycji (bez działki) to kwota rzędu 280 tys zł.

Pozdrawiam

Co rozumiesz pod pojęciem stan surowy zamknięty?

W jakim regionie Polski budujesz (Tychy?), u nas (okolice Szczecina) materiały i robocizna ostatnio ostro w górę i mimo zimy (już prawie) wcale nie chcą tanieć? Przykładowo beton B20 270zł za m3, Suporex 7,20 za szt., drewno idzie w górę, itp.

Z czego budujesz?

Jeśli chodzi o koszty to u mnie powinno to wyglądać tak (z robocizną):

fundamenty (15000),

ściany+kominy(30000),

strop (20000),

dach+okna_dach(40000),

okna+drzwi(20000),

ocieplenie+tynk_zew(15000)

RAZEM:140000

Ale jak będzie, trudno powiedzieć. Mam nadzieję że trochę przeszacowałem.

Acha w tych kosztach nie jest uwzględnione ocieplenie i wykończenie poddasza płytą gk.

I słabo mi się robi jak zaczynam to wszystko zliczać.

Pozdrawiam.

Witam Wszystkich,

też z moją zoną wpadł nam w oko ten projekt, ze wzgledu przedewszystkim na duży ponad 33m2 salon i w miare rozsadną powierzchnię korytarzy oraz doś sporą łaźienkę na górze.

Ja rezygnuję z garażu na rzecz pokoju-gabinetu na dole i pralni oraz sporej kotłowni. Zastanawiam się tez nad podniesieniem ścianki kolankowej, zwiekszą się wówczas pomieszczenia na podddaszu. Dodatkowo chcemy robić drugi balkon w częsci dużej sypialni.

Budować będę w Błoniu k/Warszawy.

Pozdrawaim i życzę powodzenia w zamierzonych celach.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich,

czyżby nikt nie miał odrobiny czasu napisać coś odnoście postępów z Godziwym? :roll:

Może jakieś nowe pomysły i zmiany. Bardzo mnie to interesuje, bo po Nowym Roku chcę zamówić projekt i dać go do adaptacji po uprzednich przeróbkach.

A może już ktoś zakończył budowę i może podzielić się swoimi spostrzezeniami?

Pozdrawiam i Życze Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku.

:p

Witam.

Jest 3.1.2007 ciągnę ściany parteru. Jakieś pytania?

Zbyszku, jakieś przeróbki w projekcie zrobiłes?, czy wersja podstawowa? A może jakieś spostrzeżenia co byś zmienił lub poprawił?

Właśnie kupiłem projekt, czekam na zamówioną mapę do celów projektowych i dalej będę z moim architektem dostosowywał projek i nanosił ewentualne poprawki.

Pozdrawaim.

Witam wszystkich.

Prace nad "Godziwym" w toku.

Karli. Trochę o zmianach w mojej wersji projektu na początku wątku. Co jeszcze? Z uwagi na dość bliskie sąsiedztwo innych budynków, zresztą nie tylko z tego powodu, rezygnacja z okien w garażu na rzecz "okienek" w bramie garażowej. Brak okna w łazience na parterze z uwagi na dość małe jej gabaryty (w projekcie okno wchodzi na prysznic. Wiem, wiem - bez okna w łazience, ale tak wyszło po rozpatrzeniu wielu wariantów okien węższych, niższych, luksferów, itp) Łazienka dłuższa o 40 cm wiatrołap o 50cm (dzięki rezygnacji z podcienia i po przesunięciu ściany budynku). Pomieszczenie gospodarcze szersze o jakieś 40 cm. Schody przesunięte o 20 cm w stronę pokoju dziennego, wtedy dwa pokoje na piętrze są w miarę równe, łazienka na piętrze oraz kuchnia trochę szersze. Dwa pokoje nad pokojem dziennym połączone w jeden + garderoba.

Dokumentację zdjęciową prowadzę, ale chyba nie znajdę czasu żeby wszystko publikować.

Poniżej kilka istotnych etapów budowy

4.12.2006

http://images4.fotosik.pl/284/ba732cf2efffb3ad.jpg

15.12.2006

http://images4.fotosik.pl/284/a778ab159a2f521e.jpg

28.12.2006

http://images14.fotosik.pl/10/591460f6af949f29.jpg

6.01.2007

http://images13.fotosik.pl/10/a950291715c2d88b.jpg

Liczę na brak "zimy" w tym roku. To może skończę do wiosny :)

Pozdrawiam.