Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No moje wielki gratulacje Zbyszku z postepów na budowie. Sam juz chciałbym być na tym etapie, a nie walczyć jeszcze z urzednikami ISTNY HORROR :evil:

Dałeś mi do myślenia z likwidacją frontowego podcienia.

A :D mam pytanie, mury to chyba z gazobetonu 24cm czy inny ?

Czy 23.000pln za robociznę stanu surowego z wieżbą dachową to cena do akceptacji? :roll:

Pozdrawaim serdecznie :D

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, 24 cm betonu komórkowego na klej.

Zbyszku,

a jakiego producenta masz ten beton komórkowy?

Ja zastanawiam sie nad Prefbet Śniadowo lub Faelbet Warszawa.

W tej chwili robią już bloczki o 30cm grubości :p i skonsultuję z architektem czy warto zrobić trochę grubszy mur.

Co dajesz na ocieplenie zewnętrzne, styropian 12cm tak jak w projekcie, czy może wełnę, bo lepiej wycisza budynek i mur oddycha?

Okna w projekcie sa drewniane i na zamówienie, robiłeś coś z tym żeby troche zmniejszyć koszty? Ja z zoną chcemy dac plastyki i ewentualnie zrobic standartowe otwory pod te okna w budynku.

Pozdrawiam

P.S. czekamy na wiecej zdjęc z postępów na budowie. :wink:

Mieszkamy w odległości prawie 500 km. Ja mam materiał z okolic Szczecina dokładnie z Rurki bo był dostępny od ręki (inni producenci 1-2 miesiące oczekiwania) a i cena jak na moją okolicę nie za wysoka.

W Twoim przypadku masz więcej możliwości zdobycia materiałów lepszej jakości w dobrej cenie. Ja dawniej zastanawiałem się nad Śniadowem.

Czemu 30cm na ścianę jednowarstwową, za cienkie na dwie warstwy za grube. Przy dwuwarstwowej ścianie to można nawet 18cm ale to do ustalenia z architektem (i ewentualnie konstuktorem). Zastanów się ewentualnie na 3 warstwową. Przynajmniej w obrębie tarasu, tam można dać cegłę klinkierową. Ja dam chyba płytki klinkierowe naklejane na elewację.

Ciepło uzyskasz przede wszystkim dzięki warstwie izolacji zewnętrznej w tej chwili standard jaki się projektuje to około 12cm ja chcę dać 15-17 cm styropianu na klej i kołki. Styropianu bo w trakcie wykonania mniej podatny na błędy wykonawcy. Nie zamoknie jak np. wełna w przypadku fuszerki wykonawcy itp. Co do oddychania ścian to na tym forum ten temat był już wielokrotnie poruszany. Są dwie szkoły, ja jestem zwolennikiem tej wg której po 2-4 latach parametry wełny i styropiany się zrównują. Stawiam na dobrą wentylację co prawda grawitacyjną ale co tam.

Co do okien to daję plastik o dwustronnym kolorze (cena, większa "bezobsługowość"). Jesli chodzi o wymiary okien to co prawda zmieniłem szerokość okien 80 na 90, ale nie zmieniałem wysokości. Gdy dałem okna do wyceny w dwóch wariantach zmienionych na standardową wysokość 145 i projektowane o wys. 130 to te nietypowe wyszły tańsze !!!.

Na dzień dzisiejszy mam komplet ścian i 1,5 komina. Dalej będą słupy i przymierzam się do stropów (i modlę się żeby z miesiąc nie było mrozów).

A kolega coś przebąkiwał że słyszał coś o żurawiach które już przyleciały !?!?.

Oby nie było zimy :).

Pozdrawiam.

Troche posiedziałem i zebrałem w całość uwagi odnośnie projektu:

Modyfikacje w projekcie:

Ogólne:

• Posadowienie całego budynku na grobli

• Ściany zewnętrzne z betonu komórkowego Faelbet 24cm Pióro-Wpust 500 /240x240x590mm/ na klej cienkowarstwowy + ocieplenie zewnętrzne styropianem 15cm

• Zwiększenie wysokości parteru z 2,66 do około 2,70m

• Ocieplenia podłogi styropianem 15cm.

• Wszystkie okna i drzwi balkonowe z PCV o standartowych wymiarach

• Pokrycie dachu z blachodachówki

• Piec CO i CWU na paliwo stałe z zasobnikiem np. na ekogroszek

• Ujecie wody własne, studnia głębinowa

• Kominek z płaszczem wodnym do ogrzewania CO

• Kuchenka elektryczna

• Brak elewacji zewnętrznych z desek i klinkieru

Parter:

• Wydłużenie ściany frontowej /kuchnia-jadalnia/ o około 0,9m /tak samo jak od strony elewacji ogrodowej w salonie

• Dodatkowe wąskie okno w jadalni /elewacja boczna lewa/

• Zmiana okien w ścianie frontowej prawej /kuchni–jadalni/ na 2sztuki szerokie, symetrycznie w osi

• Likwidacja podcienia poprzez wysuniecie ściany frontowej lewej

• Zadaszenie wejściowe wyciągnięte do linii ściany frontowej prawej

Konieczność zaprojektowania zadaszenia!?

• Zwiększenie szerokości przedsionka, korytarza i łazienki o około 30cm.

Zbyt wąska łazienka /natrysk zachodzi na okno/i szafy wnękowe w przedsionku

• Adaptacja lewego skrzydła budynku na:

o Pokój – gabinet z oknami w osi symetrii od wschodu i południa, szersze

o Pralnie

o Saunę /wygospodarować 2,2m x 1,8m/

o kotłownie z wejściem z zewnątrz.

Konieczność ustalenia optymalnego miejsca na komin w powiązaniu z pomieszczeniem przy dużej sypialni na górze.

• Zmiana drzwi łazienkowych D3 na prawe

• Przeniesienie kominka oraz komina na ścianę lewą salonu

• Okno szerokie w salonie od zachodu prawa strona. Około 1,2m od południowo-zachodniego narożnika.

• Przeprojektowanie schodów na dwuspocznikowe

• Dodatkowe wąskie okno w klatce schodowej

Poddasze:

• Podniesienie ścianki kolankowej do 1,1 m

• Szerokie okno w łazience w osi symetrii całej ściany poddasza

• Adaptacja pokoju 1.3 na gabinet przy dużej sypialni 1.4 i na prasowalnie

• Przesunięcie okna połaciowego pojedynczego w pokoju przy dużej sypialni

• Likwidacja okna połaciowego w prasowalni

• Balkon z zadaszeniem od strony elewacji bocznej lewej /wschodniej/ tak jak jest od strony pokoi dzieci 1.6 i 1.7

• Wstawienie drzwi balkonowych w sypialni 1.4

• Dodatkowe wąskie okna przy drzwiach balkonowych pokoi 1.6 i 1.7

• Przesunięcie okna połaciowego w pokoju 1.7 /ma być symetryczne jak w pokoju

Trochę się tego uzbierało ale może komuś się przyda :wink:

Witam.

Ta sama podstawa (projekt powtarzalny) a dom całkiem inny!

Czekam na jakąś wizualizację zmian i życzę powodzenia w walce z biurokracją!

Jeśli chodzi o doświetlenie schodów i przedpokoju poddasza to ja zamierzam zastosować okno połaciowe.

Zastanów się jeszcze nad pokryciem dachu ceramiką ceny w tej chwili są dość przystępne, choć w Twoim przypadku zwiększy się powierzchnia dachu (co za tym idzie cena pokrycia).

Niektórzy mówią, że woda uderzająca o blachę ponoć niemiłosiernie "bębni".

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam

Zbyszku ile udało Ci się postawić murów przed mrozami?

Jak tam dalej prace?

Ja jutro mam odebrać przerobiony projekt i po niedzieli gnam do Starostwa składać dokumenty i czekać do czego urzędasy jeszcze się przyczepią.

Dzisiaj dowiadywałem sie odnośnie zezwolenia na budowę zjazdu. TO ISTNY HORROR. Ja chce tylko zjazd do prywatnej poseseji dla samochodów osobowych a procedury takie jakbym budował zjazd z płyty lotniska dla Beninga 767. A koszty i czas realizacji to tragedia. Zastanawiam sie czy z projektem zjazdu nie poczekać do nowego roku tj.2008 kiedy to ma wejść w życie nowa ustawa o prawie budowlanym.

Pozdrawaim

Witam!!

W poniedziałek złozyłem wniosek o pozwolenie na budowę. Całość dokumentacji u architekta tj. projekt adaptacji, drobne zmiany w projekcie, projekty przyłączy, zjazdu kosztowały mnie 800 zł. Aktualnie jetem na etapie zamawiania materiałów które są kosmicznie drogie. W ostatnim momencie udało mi sie również znaleźć ekipę którą mi polecił architekt. Ekipa za sta surowy zamknięty (bez wprawienia okien) weźmie 32 tys. My myślę że ta cena jest przyzwoita. Jak będzie nam się dobrze współpracować to dam resztę do wykonania. Za tynki wewnetrzne bierze 12 zł za metr, gipsowanie 8 zł, wylewki 10 zł, ocieplenie dachu 25 zł, elewacja 30 zł. Podane ceny obejmują tylko robociznę. Zobaczymy jak pójdzie,

Pozdrawiam wszystkich "godziwców" :D

Witajcie.

Zdążyłem ze stropem (3 dni przed mrozami - u nas do -10 stopni) oczywiście beton domieszkowany i następnego dnia był już jak kamień (wylewałem 6.02). Ścianki kolankowe już są, a dzisiaj wylewali słupki ścianek. Za jakieś 10 dni będą robić więźbę. Potem jeszcze dachóweczka, jak dowiozą na czas.

Pozdrawiam i życzę stalowych nerwów oraz cierpliwości ( no i wygranej w lotto).

• 2 weeks później...

UWAGA:

Wydaje mi się że wykaz drewna na konstrukcję zawiera błędy. Długości krokiew K1 i K12 nie są takie jak powinny. Pozostałe pewnie też. Proponuję zweryfikować długość na podstawie rzutów, wziąć z duuzym zapasem albo zwrócić się do architekta/konstruktora o poprawiony wykaz.

Pozdrawiam.

Witajcie.

Dopiero w najbliższy weekend zrobię jakąś sesję zdjęciową i przebiorę zdjęcia już zrobione.

A z robotami żarło, żarło i zdechło. Pogoda trochę kiepska ostatnio. Zaczął się sezon, więc wykonawcy zaczynają przełączanie między budowami. Tu etap, potem tu. Nie wygląda to najlepiej. A i jeszcze miałem wpadkę z więźbą i musiałem kombinować, jak tu wyjść z opresji obronną ręką.

Tutaj, jeszcze raz przestrzegam.

Więźbę zmierzyć na rzutach, przeliczyć po swojemu dodać na zapas.

Sprawdzić co macie w zestawieniu drewna więźbowego:

w orginale K1 - 4,90 a powinno przynajmniej 600, K12 - 603 a powinno 645. Wszystkie pozostałe długości również ulegają zmianie.

Pozdrawiam.

Do ousiet. Masz wiadomość na priva.

• 3 weeks później...