Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jeszcze nie dawno zastanawialem sie nad wymiana instalacji CO na nowa ale pod wplywem porad na tym forum odstapilem od tego pomyslu:-)

Mam teraz takie pytanie ile % kosztow ogrzewania mozna zaoszczedzic ocieplajac budynek styropianem o grubosci 8cm?I drugie pytanie czy ocieplenie scian od srodka mieszkania nie jest bardziej efektywne i mniej kosztowne?

POZDRAWIAM

https://forum.murator.pl/topic/50331-ocieplenie-budynku-a-oszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87-na-ogrzewaniu/

Ocieplając od wewnątrz pozostawiasz mostki cieplne - czyli miejsca nie ocieplone - tymi miejscama uzyskujesz duże straty ciepła - ryzykujesz przedostawanie się w wilgoci i w efekcie pleśń na ścianie (widziałam u znajomych). Radziłabym ocieplenie z zewnątrz budynku i natychmiastowe położenie ładnego tynku. Domek zyska na wyglądzie.

Co do kosztów to i tak musisz kłaść od środka tynk - tyle że zaoszczędzasz na grubości stropu. Moim zdaniem - przy ociepleniu wewnątrz dwa razy stracisz - bo po pewnym czasie bedziesz ocieplał dom od zewnątrz.

Ja w tamtym roku grzałem dom nie ocieplony a w tym ocieplony 12 cm styropianu. Tak na oko mam jakieś 70 % oszczędności ale to też zależy z jakiego materiału masz dom.