Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co mam zrobić? Pomocy!!!!

misiaga1

Recommended Posts

Zakupiłem mieszkanie na rynku pierwotnym mieszkanie znajduje się na poddaszu. nad tym mieszkaniem pierwotnie znajdował się stych nieużytkowy. Dopłaciłem developerowi za wzmocnienie stropu tego stych oraz za wstawienie okien dachowych w umowie to brzmiało tak " wzmocnienie lewej strony poddasz tak by można było w przyszłości wykożystać poddasze" i następny podpunkt " wstawienie dwóch okien połaciowych i prawej i lewej strony strychu od ul. xxxxxx, tak by w przyszłości służyły one do oświetlenia planowanej antresoli" i tu mam problem rozpoczęłem wykańczanie tego i zczeło się. developer zażucił mi samowole budowlaną polegającą na samowolnym włączeniu strychu do mieszkania. i teraz nie wiem bo dla mnie jest to antresola a dla niego strych. nadpomne tylko że pomieszczenie to znajduje się tylko nad moim mieszkaniem i ma wysokość poniżej 1,9 metra. co mam z tym dalej robić bardzo proszę o pomoc

Jesli zostalo to wykonane niezgodnie z zatwierdzonym projektem i nie wprowadzono zmian w dokumentacji projektowej to to jest samowola. Kwestia wtorna jest uzyskanie dodatkowej powierzchni za ktora deweloper bedzie chcial uzyskac zaplate. Nie masz umowey kupna powierzchni strychu. Kto jest jej wlascicelem?

Powinnas uzyskac zgode wspolnoty mieszkaniowej na adaptacje strychu. Zrobic projekt i uzyskac pozwolenie na zmiane sposobu uzytkowania (po wykonaniu odpowiedniej dokumentacji) powierzchni ze strychu nieuzytkowego na przestrzen mieszkalna w postaci antresoli - tak powina wygladac sciezka legazlizacyjna. Jesli jednak nie bedziesz miec antagonistow w swoim zamierzeniu to moze uda Ci sie prosciej.

jak można to uprościć. sąsiad obok też ma z tego antresole też nie ma tego w projekcie ale jemu budował to developer i również nie ma tego w akcie notarialnym. Dodatkowymi atutami jest to ze na ten strych mam wejście tylko ja ponieważ z każdej jego strony znajdują się moje komórki lokatorskie wpisame w akt notarialny. wielkie dzięki za pomoc

Czyli z tego wynika, ze chodzi tylko o pieniadze a nie o zgodnosc zamierzenia z prawem budowlanym. Sprawdz czy zmiany wprowadzone u sasiada zostaly wpisane do dziennika budowy - slowem czy deweloper w swoich poczynaniach jest uczciwy, bo jesli nie to masz argument w pertraktacjach z nim. W umowie ktora z nim podpisalas nie wynika ze bedzie antresola. Sa 2 normy liczenia powierzchni, w starej powierzchnia o ktora walczysz nie jest powierzchnia uzytkowa w nowej jak najbardziej. Wiecej na ten temat znajdziesz uzywajac "szukaj".

Mozesz ominac dewelopera jesli uyskasz zgode wspolnoty mieszkancow na adaptacje interesujacej powierzchni.

czy mogę to zrobić przyłączając tę powierzchnie do powierzchni mojego strychu i czy dewelpoper może odmówić dostępu do dokumentacji budynku wspólnocie. do dnia dzisiejszego, (a blok został przekazany prawie 6 miesięcy temu ) developer nie prezkazał dokumentacji tłumacząc się że udziela gwarancji na blok i wyda te dokumenty po upływie rok gdy minie gwarancja.

Mozesz za zgoda rady wspolnoty mieszkaniowej i ewewntulanym pozwoleniu na zmiane spoosbu uzytkowania powierzchni strychu z nieużytkowej na użytkowa (zalezy jak to wszystko wyglada - na odleglosc to mozna tylko teoretycznie).

Deweloper powienien udostepnic przynajmniej kopie dokumentow, poniewaz zachowanie budynku w stanie nalezytej starannosci technicznej wlacznie z wymaganymi prawem przegladami okresowymi stanu technicznego lezy w gestii wlasciciela budynku, ktory wykonuje te zadania rownie zprzy pomocy dokumentavcji technicznej.