misiaga1 19.03.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Zakupiłem mieszkanie na rynku pierwotnym mieszkanie znajduje się na poddaszu. nad tym mieszkaniem pierwotnie znajdował się stych nieużytkowy. Dopłaciłem developerowi za wzmocnienie stropu tego stych oraz za wstawienie okien dachowych w umowie to brzmiało tak " wzmocnienie lewej strony poddasz tak by można było w przyszłości wykożystać poddasze" i następny podpunkt " wstawienie dwóch okien połaciowych i prawej i lewej strony strychu od ul. xxxxxx, tak by w przyszłości służyły one do oświetlenia planowanej antresoli" i tu mam problem rozpoczęłem wykańczanie tego i zczeło się. developer zażucił mi samowole budowlaną polegającą na samowolnym włączeniu strychu do mieszkania. i teraz nie wiem bo dla mnie jest to antresola a dla niego strych. nadpomne tylko że pomieszczenie to znajduje się tylko nad moim mieszkaniem i ma wysokość poniżej 1,9 metra. co mam z tym dalej robić bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Jesli zostalo to wykonane niezgodnie z zatwierdzonym projektem i nie wprowadzono zmian w dokumentacji projektowej to to jest samowola. Kwestia wtorna jest uzyskanie dodatkowej powierzchni za ktora deweloper bedzie chcial uzyskac zaplate. Nie masz umowey kupna powierzchni strychu. Kto jest jej wlascicelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaga1 20.03.2006 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 właścicielem budynku jest wspólnota mieszkaniowa zapomniałem taż napisać że wysokać tego stych nie przekrzacza 1,6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.03.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Powinnas uzyskac zgode wspolnoty mieszkaniowej na adaptacje strychu. Zrobic projekt i uzyskac pozwolenie na zmiane sposobu uzytkowania (po wykonaniu odpowiedniej dokumentacji) powierzchni ze strychu nieuzytkowego na przestrzen mieszkalna w postaci antresoli - tak powina wygladac sciezka legazlizacyjna. Jesli jednak nie bedziesz miec antagonistow w swoim zamierzeniu to moze uda Ci sie prosciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaga1 21.03.2006 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 jak można to uprościć. sąsiad obok też ma z tego antresole też nie ma tego w projekcie ale jemu budował to developer i również nie ma tego w akcie notarialnym. Dodatkowymi atutami jest to ze na ten strych mam wejście tylko ja ponieważ z każdej jego strony znajdują się moje komórki lokatorskie wpisame w akt notarialny. wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.03.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Czyli z tego wynika, ze chodzi tylko o pieniadze a nie o zgodnosc zamierzenia z prawem budowlanym. Sprawdz czy zmiany wprowadzone u sasiada zostaly wpisane do dziennika budowy - slowem czy deweloper w swoich poczynaniach jest uczciwy, bo jesli nie to masz argument w pertraktacjach z nim. W umowie ktora z nim podpisalas nie wynika ze bedzie antresola. Sa 2 normy liczenia powierzchni, w starej powierzchnia o ktora walczysz nie jest powierzchnia uzytkowa w nowej jak najbardziej. Wiecej na ten temat znajdziesz uzywajac "szukaj".Mozesz ominac dewelopera jesli uyskasz zgode wspolnoty mieszkancow na adaptacje interesujacej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaga1 22.03.2006 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 czy mogę to zrobić przyłączając tę powierzchnie do powierzchni mojego strychu i czy dewelpoper może odmówić dostępu do dokumentacji budynku wspólnocie. do dnia dzisiejszego, (a blok został przekazany prawie 6 miesięcy temu ) developer nie prezkazał dokumentacji tłumacząc się że udziela gwarancji na blok i wyda te dokumenty po upływie rok gdy minie gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.03.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Mozesz za zgoda rady wspolnoty mieszkaniowej i ewewntulanym pozwoleniu na zmiane spoosbu uzytkowania powierzchni strychu z nieużytkowej na użytkowa (zalezy jak to wszystko wyglada - na odleglosc to mozna tylko teoretycznie).Deweloper powienien udostepnic przynajmniej kopie dokumentow, poniewaz zachowanie budynku w stanie nalezytej starannosci technicznej wlacznie z wymaganymi prawem przegladami okresowymi stanu technicznego lezy w gestii wlasciciela budynku, ktory wykonuje te zadania rownie zprzy pomocy dokumentavcji technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts