Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeróbka pieca olejowego na gazowy

Recommended Posts

Ja tez mam piec Brotje, olejowy. Wiem tyle, ze przeróbka na gazowy łączy się w tym wypadku właściwie tylko z wymianą palnika. Kilkakrotnie pytałem o to autoryzowanych monterów (rózne , niezależne ekipy). Sama wymiana trwa chwilę. Koszt palnika za to niemały. No i oczywiście trzeba doprowadzic do pieca rurę z gazem.

Nic się nie zmienia z wyjątkiem tego, że piec zamiast pić olej, pije gaz. Pytanie czy taniej.

Ja tez mam piec Brotje, olejowy. Wiem tyle, ze przeróbka na gazowy łączy się w tym wypadku właściwie tylko z wymianą palnika. Kilkakrotnie pytałem o to autoryzowanych monterów (rózne , niezależne ekipy). Sama wymiana trwa chwilę. Koszt palnika za to niemały. No i oczywiście trzeba doprowadzic do pieca rurę z gazem.

Nic się nie zmienia z wyjątkiem tego, że piec zamiast pić olej, pije gaz. Pytanie czy taniej.

dokładnie tak jest, ale musisz mieć kocioł z komorą spalania dostosowaną do obydwu paliw,

koszt palnika to kwota minimum 3 tyś. zł.

Ja też dokładnie tak uważałem gdy montowałem ten kocioł, natomiast dziś, byłem w hurtowni w której go kupowałem, sprzedawca twierdzi że to raczej niemożliwe. Po namyśle zadzwonił do montera, który ma zrobić wycenę ale zastrzegał że to znacznie więcej niż tylko wymiana palinka (czytaj droższe). Teraz to już sam nie wiem, moge jeszcze zadzwonić do montera który mi go instalował ale on też już miał sporo wpadek u mnie.

MartekP może dałbyś mi namiary na jednego z monterów który Ci mówił o przerabianu.

Swoją droga to oczywiście jest pytanie czy warto zmieniać na gaz ziemny (właśnie mają zakładać). Może ktoś wie jak przeliczyć w sposób przybliżony ile będę spalał gazu jeżeli oleju zużywam 2100-2300 l/rok (dom 180m2).

Ja też dokładnie tak uważałem gdy montowałem ten kocioł, natomiast dziś, byłem w hurtowni w której go kupowałem, sprzedawca twierdzi że to raczej niemożliwe.

MartekP może dałbyś mi namiary na jednego z monterów który Ci mówił o przerabianu.

Mogę przesłać na prv tel. kom. do mojego fachowca. On nie ma nic przeciwko. Rozmawiałem z nim przed chwilą i potwierdza, ze wymiana - żaden problem. Cena palnika jest uzależniona od kursu euro - około 3 tyś.