Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar zacząć tej wiosny jeśli nadejdzie. Zaczęłam poszukiwania kierownika budowy, a tu tymczasem coraz częściej słyszę o inspektorze nadzoru budowlanego. Proszę o wyjaśnienie jaka jest różnica między tymi dwiema funkcjami? Czy architekt, który, projektował jest inspektorem nadzoru "z urzędu", czy muszę zawrzeć z nim dodatkową umowę i płacić za tę usługę?.W chwili zgłoszenia robót mam obowiązek przedstawić zaświadczenia kierownika budowy (robót) o przyjęciu obowiązku kierowania budową (robotami budowlanymi); inspektora nadzoru inwestorskiego o przyjęciu obowiązku pełnienia nadzoru inwestorskiego nad danymi robotami budowlanymi. Jaki jest zakres obowiązków tych dwóch profesji, czy w praktyce nie będą sobie wchodzić w drogę? Początkująca
https://forum.murator.pl/topic/50341-inspektor-nadzoru/

Witam

Kierownik budowy, a inspektor nadzoru to dwie różne sprawy.

Kierownik budowy jak sama nazwa mówi odpowiada za budowę,a więc za pracowników,za ich bezpieczeństwo itp.U mnie kierownik budowy jest wraz z firma ,którą zatrudniałam do postawienia budynku.I to on jest odpowiedzialny za pracowników , przeszkolenia bho, za tożeby nic nie stało się złego na budowie.

Natomiast inspektor nadzoru chroni Twoich spraw, odpowiada za zgodność projektu i robi wszystko żeby budowa była tak jak Ty chcesz, oraz chroni jej poprawności.

W moim przypadku kierownik nic nie kosztuje, bo to powinna miec ekipa którą zatrudniasz.

Natomiast inspektor nadzoru to juz Twoja decyzja i ona niestety kosztuje.

Jednak masz pewność ,że wszystko jest ok i nie ma przekretów.

https://forum.murator.pl/topic/50341-inspektor-nadzoru/#findComment-1086370