Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundusze inwestycyjne - czy teraz warto?

Joker_28

Recommended Posts

Reklama dźwignią handlu ... :wink:

Właśnie mignęła mi reklama funduszu inwestycyjnego Arka Zrównoważony - chwalą się 30% stopą zwrotu w skali roku - imponujące :roll:

Zastanawiam się właśnie jak by tu zagonić moje zaskórniaki do roboty 8) Na lokacie 3% gnuśnieją niemiłosiernie, nieodmiennie pewne swego. Nie mam wielkiej wiedzy nt. tego rodzaju inwestowania, lecz mam umiarkowaną skłonność do ryzyka. Zdaje sobie sprawę, że tutaj większość wypowiedzi eksperckich dotyczy kredytów hipotecznych, lecz znajdą się pewnie i tacy co na niejedną cegłę zarobili w ten sposób.

Proszę o opinię czy obecnie warto inwestować w fundusze. Z góry dzięki :D

No oczywiście, że warto. Tyle, że raczej w dłuższym okresie czasu. Arka się chwali, bo na giełdzie hossa, więc i większość funduszy akcji ma niezłe zarobki ;) ale z giełdą różnie bywa... Zerknij sobie na wyniki w wielu dziennikach są podawane codziennie.

Jeśli Cię interesuje konkretny fundusz, to dowiedz się o opłatach za zarządzanie (akcji zwykle sa najwyższe ok. 4-5%), za nabycie (bywa, że 1%, ale mniejsze przy stałych wpłatach, albo w ogóle nie ma) i przy odkupieniu musisz poczekać kilka dni, aż otrzymasz z powrotem pieniądze.

No oczywiście, że warto. Tyle, że raczej w dłuższym okresie czasu. Arka się chwali, bo na giełdzie hossa, więc i większość funduszy akcji ma niezłe zarobki ;) ale z giełdą różnie bywa... Zerknij sobie na wyniki w wielu dziennikach są podawane codziennie.

Jeśli Cię interesuje konkretny fundusz, to dowiedz się o opłatach za zarządzanie (akcji zwykle sa najwyższe ok. 4-5%), za nabycie (bywa, że 1%, ale mniejsze przy stałych wpłatach, albo w ogóle nie ma) i przy odkupieniu musisz poczekać kilka dni, aż otrzymasz z powrotem pieniądze.

Uczestnik FI nie płaci opłat z azarzšdzanie tylko opłatę manipulacyjnš, która w Akcji faktycznie wynosi około 4-5%, ale p-rzy kwotach raczej poniżej 5000 zł. przy wyższych kwotach jest niżej. Ale polecam wszelkie promocje i nabuycia bez opłat - prawie każde TFI prowadzi cos takiego. w Funduszach pracuje juz 8 lat więc wiem co mówię

Uczestnik FI nie płaci opłat z azarzšdzanie tylko opłatę manipulacyjnš, która w Akcji faktycznie wynosi około 4-5%, ale p-rzy kwotach raczej poniżej 5000 zł. przy wyższych kwotach jest niżej. Ale polecam wszelkie promocje i nabuycia bez opłat - prawie każde TFI prowadzi cos takiego. w Funduszach pracuje juz 8 lat więc wiem co mówię

Niestety nie masz racji ! Zarówno Arka jak i inne FI pobierają opłatę za zarządzanie, w przypadku funduszy akcyjnych, jest to najczęściej 4%. Opłata ta jest pobierana codzinnie, więc przez to mniej " widoczna", ale dla kogoś kto "pracuje w funduszach 8 lat" powinna być łatwo zauważalna.... :D

andy999

Tak masz rację, ale ta opłata jest wliczona w cenę jednostki uczestnictwa i podawana w mediach cena to cena ju z wliczona opłata za zarządzanie. Dla uczestnika ważniejsza jest moim zdaniem opłata manipulacyjna/dystrybucyjna - jest to opłat5a pobierana od faktycznie wpłacanej kwoty.

Dodam tylko, że wszelkie dane o wynikach funduszy są podawane z wliczoną w to opłatą za zarządzanie i tak jak Arka mówi o 30% zysku (gdyby nie było opłaty za zarządzanie) mówiłaby o 35%

Pzdr

Tak masz rację, ale ta opłata jest wliczona w cenę jednostki uczestnictwa i podawana w mediach cena to cena ju z wliczona opłata za zarządzanie. Dla uczestnika ważniejsza jest moim zdaniem opłata manipulacyjna/dystrybucyjna - jest to opłat5a pobierana od faktycznie wpłacanej kwoty.

Dodam tylko, że wszelkie dane o wynikach funduszy są podawane z wliczoną w to opłatą za zarządzanie i tak jak Arka mówi o 30% zysku (gdyby nie było opłaty za zarządzanie) mówiłaby o 35%

Pzdr

Teraz mogę się zgodzić :D

andy999

Na początek radzę założyć konto inwestycyjne w mBanku - zintegrowane z eKontem. Brak opłat za zarządzanie (przynajmniej widocznych - bo opłata ta jest już wliczona w jednostkę uczestnictwa), brak prowizji. Polecam również lekturę prospektu emisyjnego danego TFI przed przystapieniem do niego, oraz dywersyfikację swojego portfela.

Czy prowadzenie konta inwestycyjnego w mBanku rzeczywiście jest bezpłatne? Jeśli tak to rewelacja! Czyli mogę kupować i sprzedawać fundusze w supermarkecie nie płacąc żadnej prowizji? Jeśli tak, to czemu ludziska płacą niemałe przecież prowizje w innych bankach ... Czego tu nie dostanę za darmo ?

Czy dywersyfikacją można nazwać rozproszenie portfela w ramach jednego typu funduszy (np. tylko zrównoważone)?

Pytań dużo, ale zaczyna mi się podobać :wink:

W Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku nie ma pełnej oferty funduszy dostepnych na rynku np. nie ma Arki i jeszcze klikunstu innych. A prowadzenie konta jest rzeczywiście bezpłatne. Szczegóły znajdziesz na stronie mBanku. Ale wchodzenie w Fundusz napewno nie jest opłacalne w tej chwili - na giełdzie bessa. A dywersyfikacja polega na rozłozeniu swojego kapitału na klika róznych funduszy, tak aby straty w przypadku gwałtownych spadków były jaknajmniejsze.

a może lepiej kupić np. akcje bez pośredników,idż do biura maklerskiego-polecam BOŚ,załóż konto-najlepiej internetowe,porozmawiaj z maklerem i sam zarządzaj swoimi pieniędzmi,większe ryzyko ale i też większe zarobki(lub straty :( ) ale jaka adrenalina i to Ty decydujesz-jak przy budowie :D :D :D