Gość 19.03.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Beaty w temacie "Jak pozbyć się kierownika budowy? pilne!" opisuje perypetie z gościem który prowadził Jej budowe http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66260&start=0 HURA!!!!!!!!!! Zanim wysłałam pismo do krętacza to zadzwoniłam do nadzoru i przedstawiłam świeże informacje o krętaczu i poparłam to kilkoma Waszymi stwierdzeniami i pani zastępca naczelnika powiedziała co bym przywiozła jeszcze raz to co miałam za pierwszym razem i oni mi to przyjmą i wezmą do wiadomości, że ten nowy kierownik pełnił tę funkcję od listopada zeszłego roku tylko ja zwlekałam z poinformowaniem o tym fakcie nadzoru i przywalą mi mały mandacik.... Pójdę na to mimo, że jestem zodiakalny BARAN! Pozdrawiam i dzięki za wszystko! Beaty pisze, ze gdy poinformowła, PINB o swojej decyzji (ze zmienia kierownika budowy) - najpierw nie chciano przyjac tego zgłoszenia ... lecz po drugiej wizycie przyjeto ten fakt do wiadomosci ... ale zaproponowano mandat za "zwłoke informacji o zmianie" moje pytanie - do znawców prawa - w zwiazku z tym brzmi: - na jakiej podstawie (prawnej) inwestor zobligowany jest zgłoszac zmiane kierownika budowy w inspektoracie ? a o ile istnieje taki przymus, to: - w jakim czasie powinno byc dokonane zgłoszenie, zeby nie było poczytywane za zwłoke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 19.03.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Nic prostszego - proszę bardzo. Oto podstawa prawna USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane(tekst jednolity) ( Dz. U. Nr 207 poz.2016 z 2003 roku z późniejszymi zmianami ) Art. 18. 1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie:1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów,2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy,3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,4) wykonania i odbioru robót budowlanych,5) w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania robót budowlanych lub warunkami gruntowymi, nadzoru nad wykonywaniem robót budowlanych- przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 dzięki Yogi ... ale nie o to mi chodziło to ze obowiązkiem inwestora jest powołanie kierownika budowy ... jest jasne dla ogółu tylko gdzie jest napisane ze - na podstawie prawnej (takiej a takiej ) inwestor zobligowany jest zgłaszac zmiane kierownika budowy w inspektoracie ? - bo tego własnie (w podtekscie) inspektorat PINB sie domaga ... a o ile istnieje taki przymus, to: - ile czasu ma inwestor na to zgłoszenie, zeby nie było poczytywane za zwłoke ? (bo tu tez inspektorat posługuje sie hasłem "zwłoka" i straszy karą ...) chciałbym wiedziec ile moze upłynąc aby nie było "zwłoki" ...? dni ... miesiecy czy moze lat ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 19.03.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Ależ dokładnie o to chodzi.Skoro przepisy wymagają by inwestor "zapewnił" objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy to konieczne jest także wykazanie zmiany tego kierownika. Dlaczego do PINB? Dlatego, że PINB sprawuje funkcje kontrolne nad wszystkimi inwestycjami na obszarze swojej właściwości terytorialnej.Stwierdzenie, że dana osoba która objęła tę funkcję ma do tego uprawnienia mieści się w zakresie wykonywania funkcji kontrolnych. Ponadto Art. 41. 1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy..........4. Inwestor jest obowiązany zawiadomić o zamierzonym terminie rozpoczęcia robót budowlanych, na które jest wymagane pozwolenie na budowę, właściwy organ oraz projektanta sprawującego nadzór nad zgodnością realizacji budowy z projektem, co najmniej na 7 dni przed ich rozpoczęciem, dołączając na piśmie:1) oświadczenie kierownika budowy (robót), stwierdzające sporządzenie planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz przyjęcie obowiązku kierowania budową (robotami budowlanymi), a także zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 7; A Art. 12 ust 7. brzmi - Podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie stanowi wpis, w drodze decyzji, do centralnego rejestru, o którym mowa w art. 88a ust. 1 pkt 3 lit. a, oraz - zgodnie z odrębnymi przepisami - wpis na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, potwierdzony zaświadczeniem wydanym przez tę izbę, z określonym w nim terminem ważności. Twoje pytanie - kiedy należy zawiadomić o zmianie kierownika?Nie póżniej niż przed ponownym rozpoczęciem prac budowlanych po ich uprzednim wstrzymaniu spowodawanym zmianą (rezygnacją?) poprzedniego kierownika.Inaczej mówiąc jeśli samochód stoi w garażu to kierowca z prawem jazdy jest niepotrzebny. I najważniejszeArt. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:1) kierownika budowy lub robót,2) inspektora nadzoru inwestorskiego,3) projektanta sprawującego nadzór autorski,podając, od kiedy nastąpiła zmiana.2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków. Mam nadzieję, że to już wszystkoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 dziękuje Yogi - to mi wystarczy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 22.03.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Cała przyjemność po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts