Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Było już wiele podobnych tematów, przeczytałam dużo i mam mętlik w głowie więc proszę o pomoc.

Mam wykonany sufit przez fachowców w nst. sposób : dach z wiązarów kratowych (poddasze nieużytkowe),najpierw wykonane były tylko ściany zewnętrzne i 2 ściany wewnętrzne w poprzek budynku, następnie sufit podwieszany w 3 odrębnycyh częściach (największa 80 m2), stelaż jest z profili metalowych - krzyżowy. Płyty zostały przykręcone również do profili przyściennych. Nastepnie postawiono pozostałe ścianki działowe i otynkowano tynkiem gipsowym.

Mam pytanie jak poprawnie wykończyć sufit by uniknąć powstawania w przyszłości rys na łączeniach płyt?

1. Czy robić szczelinę dylatacyjną między sufitem a ścianą? Jeśli tak to w jaki sposób i czym wypełnić?

2. Jak poprawnie wykonac połączenia płyt wzdłuż dłuższych krawędzi i w poprzek?

3. Czy nakładać gładź szpachlową tylko na łączenia czy na cały sufit ( chodzi mi o to żeby sufit po malowaniu był idealnie równy i miał jednakowy kolor) ?

https://forum.murator.pl/topic/50358-jak-poprawnie-wyko%C5%84czy%C4%87-sufit-podwieszany-z-gk/

Przecież to wszystko było i nie wiem dlaczego masz mętlik w głowie.

Ja bym odkręcił od profili przyściennych, na łączeniu płyty ze ścianą dał akryl (zalecana szczelina 0,5cm) Łączenia fabryczne na siatkę a łączenia wzdłużne na fizelinę, to wszystko gipsem do łączeń z włóknem np.Cekol 40. Na to nakładasz fugenkilera (czy jakoś tak) Potem całość szpachlujesz Schitrockiem (nie wiem jak to się pisze) szpachla w wiaderku. Szlifujesz wszystko papierem 200 i nawet mucha się ześliźnie :D

https://forum.murator.pl/topic/50358-jak-poprawnie-wyko%C5%84czy%C4%87-sufit-podwieszany-z-gk/#findComment-1086888