Czosnek 12.02.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Z czego zrobić instaację wodną?Pe klejone, zgrzewane, PeX??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.02.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 PP zgrzewany lup wielowarstwowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 hepworth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 12.02.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 A to zaskoczenie. Bylem pewien, ze miedz...To kiepski pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 12.02.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 mam miedziana instalacje i nie zmienilbym jej, dlaczego? nie wiem.... pewnie ilu ludzi tyle roznych odpowiedzi, wszystkie materialy maja zalety i wady, rzucilem moneta i wyszlo na miedz, teraz juz o tym nie mysle:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelP 12.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Niezly - moj instalator powiedzial ze robi w miedzi i PP ale nie robil nigdy wielowarstwowych ... ale moze sprobowac czy warto mu to powierzyc? Czy jest to trudniejsza technologia od zwyklego PP? pozdr, Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 12.02.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 może dlatego się nie robi z rur wielowartwowych, że wychodzi drożej niż w przypadku miedzi i PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 12.02.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Instalacja z rur warstwowych napewno jest droższa lecz robocizna tańsza, szybciej można wykonanać daną instalację brak kolan powoduje że jeśli weźmiemy pod uwagę te czynniki to różnica wynosi ok. 20% więcej niż PP. Jakość rur warstwowych zdecydowanie lepsza. Takie są moje obserwacje i wnioski wyciągniete z praktyki. Też kiedyś wykonywałem instalacje z miedzi, PP i wielu innych materiałów do czasu gdy zapoznałem się z rurami warstwowymi. Jak narazie udaje mi się choć nieraz z trudem przekonać przyszłych klientów do rur warstwowych.Może jeszcze to, gdy zdecydowałem się na system instalacyjny z rur warstwowych obroty (usługi) za rok 2002 zwiekszyły sie o 21% w stosunku do roku 2001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czosnek 13.02.2003 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Jakiej firmy jednak zastosować rury warstwowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-12 19:54, VPS wrote: Instalacja z rur warstwowych napewno jest droższa lecz robocizna tańsza, szybciej można wykonanać daną instalację brak kolan ... naprawde nie ma kolanek ? Jak wykonuje sie zagiecia instalacji z takich rur, jak sie je laczy, czy mozna je wykonac bez zadnej praktyki, jako pierwsza w zyciu instalacje cieplej/zimnej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 13.02.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 CzosnekJest kilkanaście rodzajów rur warstwowych. Ja zdecydowałem się na system UNIPIPE firmy UPONOR. Czołowy fińsko-niemiecki koncern.Poczytaj mają na stronie poradnik techniczny, zwróć uwagę na ilość i bogatą gamę kształtek i rur.http://www.uponor.com.pl/index_katalogi.htm RyszardSą kolana, lecz można z nich w wielu sytuacjach zrezygnować.Rury wygina się za pomocą specjalnych sprężyn wewnętrznych i zewnetrznych. Jest też specjalna giętarka. Na poczatku gdy zdecydowałem się na ten system uwowa z firmą UPONOR i wypożyczenie narzędzi i zaciskarki. Po niedługim czasie kupiłem na własność (koszt ok 8000zł). Gdy inwestor chce wykonać instalację we własnym zakresie istnieje możliwość wypożyczenia narzędzi. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 08:37 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.02.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Można robić inst wod. z miedzi ale nie polecam ze względu na straty na ciepłej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.02.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 VPSprawdopodobnie sprzedajesz uponor ale są jeszcze np. Herz i Purmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 08:36, VPS wrote: Ryszard Są kolana, lecz można z nich w wielu sytuacjach zrezygnować. Rury wygina się za pomocą specjalnych sprężyn wewnętrznych i zewnetrznych. Jest też specjalna giętarka. Na poczatku gdy zdecydowałem się na ten system uwowa z firmą UPONOR i wypożyczenie narzędzi i zaciskarki. Po niedługim czasie kupiłem na własność (koszt ok 8000zł). Gdy inwestor chce wykonać instalację we własnym zakresie istnieje możliwość wypożyczenia narzędzi. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 08:37 ] VPS : A jak sie laczy te ksztaltki, czy trzeba miec koniecznie jakies specjalne narzedzia ? Chce zrobic prosta instalacje do zimnej/goracej wody w domku letniskowym.Z czego najprosciej/najtaniej/najlepiej/najszybciej ? Tak mysle ze chyba najlepiej z jakiegos tworzywa, jednak na klej... _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-13 09:50 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 13.02.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ryszard Jeśli chcesz sam wykonać instalację zimnej i ciepłej wody to polecam system Hepworth. Nie potrzebujesz żadnych narzedzi poza nożycami do tworzywa. Bierzesz kształtkę rurę na wcisk do kształtki i masz połączenie które wytrzymuje 60atm. Sprawdzone w praktyce. Połaczenie rury z kształtką (kolano, trójnik,itp) można w razie pomyłki lub rozbudowy instalacji rozłączyć.Sprawdź w "szukaj" było o tym systemie na forum. Aha system jest objety 25 letnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 10:36, VPS wrote: Jeśli chcesz sam wykonać instalację zimnej i ciepłej wody to polecam system Hepworth. Nie potrzebujesz żadnych narzedzi poza nożycami do tworzywa. Bierzesz kształtkę rurę na wcisk do kształtki i masz połączenie Dziekuje za rade. Ten system nie jest duzo drozszy od tych tanich na klej ? Jaka jest roznica w cenie (np czy 2 razy drozej) w stosunku do systemow klejonych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Klejone nie cieszą sie dobrą opinia. Są natomiast tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 11:16, Anonymous wrote: Klejone nie cieszą sie dobrą opinia. Są natomiast tanie. A jak jest roznica w tej taniosci : 2 razy, 3 razy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Zaczynam nie wierzyć forumowiczom co maja około 100 czy ich wypowiedzi sa beztronne i pozbawione lobbingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 13.02.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 RyszardSystem Hepworth przykładowo:rura 15 - 3,98zł mbrura 22 - 8,52zł mbkolano 15 - 4,83kolano 22 - 7,53trójnik 15 - 8,51trójnik 22 - 10,81Sam porównaj jak to sie ma do instalacji klejonej gdyż nie wykonuję tej instalacji. Właściwie i tak decyzja nalezy do Ciebie. Musisz być sam przekonany o dobrym wyborze. Ja do instalacji klejonej nie mam przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts