Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalacja z rur warstwowych napewno jest droższa lecz robocizna tańsza, szybciej można wykonanać daną instalację brak kolan powoduje że jeśli weźmiemy pod uwagę te czynniki to różnica wynosi ok. 20% więcej niż PP. Jakość rur warstwowych zdecydowanie lepsza. Takie są moje obserwacje i wnioski wyciągniete z praktyki. Też kiedyś wykonywałem instalacje z miedzi, PP i wielu innych materiałów do czasu gdy zapoznałem się z rurami warstwowymi. Jak narazie udaje mi się choć nieraz z trudem przekonać przyszłych klientów do rur warstwowych.

Może jeszcze to, gdy zdecydowałem się na system instalacyjny z rur warstwowych obroty (usługi) za rok 2002 zwiekszyły sie o 21% w stosunku do roku 2001.

On 2003-02-12 19:54, VPS wrote:

Instalacja z rur warstwowych napewno jest droższa lecz robocizna tańsza, szybciej można wykonanać daną instalację brak kolan ...

naprawde nie ma kolanek ? Jak wykonuje sie zagiecia instalacji z takich rur, jak sie je laczy, czy mozna je wykonac bez zadnej praktyki, jako pierwsza w zyciu instalacje cieplej/zimnej wody ?

Czosnek

Jest kilkanaście rodzajów rur warstwowych. Ja zdecydowałem się na system UNIPIPE firmy UPONOR. Czołowy fińsko-niemiecki koncern.

Poczytaj mają na stronie poradnik techniczny, zwróć uwagę na ilość i bogatą gamę kształtek i rur.

http://www.uponor.com.pl/index_katalogi.htm

Ryszard

Są kolana, lecz można z nich w wielu sytuacjach zrezygnować.

Rury wygina się za pomocą specjalnych sprężyn wewnętrznych i zewnetrznych. Jest też specjalna giętarka. Na poczatku gdy zdecydowałem się na ten system uwowa z firmą UPONOR i wypożyczenie narzędzi i zaciskarki. Po niedługim czasie kupiłem na własność (koszt ok 8000zł). Gdy inwestor chce wykonać instalację we własnym zakresie istnieje możliwość wypożyczenia narzędzi.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 08:37 ]

On 2003-02-13 08:36, VPS wrote:

Ryszard

Są kolana, lecz można z nich w wielu sytuacjach zrezygnować.

Rury wygina się za pomocą specjalnych sprężyn wewnętrznych i zewnetrznych. Jest też specjalna giętarka. Na poczatku gdy zdecydowałem się na ten system uwowa z firmą UPONOR i wypożyczenie narzędzi i zaciskarki. Po niedługim czasie kupiłem na własność (koszt ok 8000zł). Gdy inwestor chce wykonać instalację we własnym zakresie istnieje możliwość wypożyczenia narzędzi.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 08:37 ]

VPS :

A jak sie laczy te ksztaltki, czy trzeba miec koniecznie jakies specjalne narzedzia ?

Chce zrobic prosta instalacje do zimnej/goracej wody w domku letniskowym.Z czego najprosciej/najtaniej/najlepiej/najszybciej ?

Tak mysle ze chyba najlepiej z jakiegos tworzywa, jednak na klej...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-13 09:50 ]

Ryszard

Jeśli chcesz sam wykonać instalację zimnej i ciepłej wody to polecam system Hepworth. Nie potrzebujesz żadnych narzedzi poza nożycami do tworzywa. Bierzesz kształtkę rurę na wcisk do kształtki i masz połączenie które wytrzymuje 60atm. Sprawdzone w praktyce. Połaczenie rury z kształtką (kolano, trójnik,itp) można w razie pomyłki lub rozbudowy instalacji rozłączyć.

Sprawdź w "szukaj" było o tym systemie na forum. Aha system jest objety 25 letnią gwarancją.

On 2003-02-13 10:36, VPS wrote:

Jeśli chcesz sam wykonać instalację zimnej i ciepłej wody to polecam system Hepworth. Nie potrzebujesz żadnych narzedzi poza nożycami do tworzywa. Bierzesz kształtkę rurę na wcisk do kształtki i masz połączenie

Dziekuje za rade.

Ten system nie jest duzo drozszy od tych tanich na klej ?

Jaka jest roznica w cenie (np czy 2 razy drozej) w stosunku do systemow klejonych ?

Ryszard

System Hepworth przykładowo:

rura 15 - 3,98zł mb

rura 22 - 8,52zł mb

kolano 15 - 4,83

kolano 22 - 7,53

trójnik 15 - 8,51

trójnik 22 - 10,81

Sam porównaj jak to sie ma do instalacji klejonej gdyż nie wykonuję tej instalacji. Właściwie i tak decyzja nalezy do Ciebie. Musisz być sam przekonany o dobrym wyborze. Ja do instalacji klejonej nie mam przekonania.