Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wody

Recommended Posts

Jeżeli mogę to moim skromnym zdaniem wszystkie systemy są cenowo porównywalne ,ale jakośc to już nie .Gdyby istniał rewelacyjny system cena jakośc to wszyscy prawdopodobnie by go wykonywali.Na

dzień dzisiejszy to kto ma wiekszą siłę przebicia {reklama nakłady }to sprzedaje a czy to dobre {niech się martwią inwestorzy },lub my wszyscy bo i z naszych kieszeni podatników idą pieniądze na inwestycje publiczne.Polska jest bardzo dziwna kraj jak mawiał pewien murzyn.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-02-13 22:37, VPS wrote:

System Hepworth przykładowo:

rura 15 - 3,98zł mb

kolano 15 - 4,83

trójnik 15 - 8,51

Czyli ceny sa niezawysokie,

I montaz dziecinnie prosty : tnie sie pilka rurki, zaciska recznie kolanka, trojniki, zlaczki ...

Z polaczeniem do baterii, zaworow, zwyklych tez nie ma problemu, pasuja wymiarami, czy trzeba do tego systemu kupic specjalne, drozsze ?

Rurki doplywowe "15" chyba wystarczy gdy nie bedzie duzych potrzeb wodnych : podgrzewacz pojemnosciowy, prysznic.

Odplywy chyba juz lepiej/taniej mozna ze zwyklej PCV zrobic,np 50mm,

Połączenia skręcane z pierścieniem nie mają dopuszczenia do zalewania w posadzkach, poza tym są droższe od zaprasowywanych.

Przykład

trójnik zaprasowywany 16x16x16 - 15,26

trójnik z GZ 1/2" + trzy zaciski - 28,37

Róznica bardzo duża.

Na temat który system jest najlepszy trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć. Każdy ma wady i zalety. Jeden droższy, drugi tańszy. Ja osobiśćie wybrałem system do którego mam przekonanie i taki proponuję klientom.

Krzysztof

Odpowiem Ci w ten sposób. Jestem zwolennikiem rur warstwowych i skoro klient chce w tym systemie wykonać instalacje samodzielnie nie ma problemu. Zamawia u mnie potrzebny materiał umawiamy się na 1 dzień pracy na budowie aby pokazać jak się montuje poszczególne elementy (kalibracja, zaciskanie) i wypożyczam klientowi potrzebne narzędzia oczywiście za kaucja zwrotną. Narzędzia są dość drogie, a zabezpieczyć się trzeba. Istnieje też możliwość druga złoży całą instalację łącznie z kształtkami, złaczkami i na samym końcu przjadę i praską zasisnę wszystkie połaczenia.

VPS. Dziekuje za rady, wiec za twoja rada sprubuje tego wciskanego systemu. Mysle ze ze bedzie latwiejszy i przyjemniejszy w montazu dla niefachowca. I do tego bedzie go mozna latwo zmieniac w puzniejszym czasie. Niewielka roznica w cenie w stosunku do systemu klejonego w mojej malej instalacji nie bedzie miala znaczenia,

Najpierw trzeba postawić sobie zasadnicze pytanie ,czy ja będę miał kotły na paliwa stałe ,czy gazowe lub olejowe.Przy pierwszym rozwiązaniu kategrycznie bym zabronił plastików ,przy drugim można wszystko choć ja zawszę będę preferował miedż.Czym szybciej to zrozumiemy to dla nas lepiej.Zrozumiał to zachód i po pozbywaniu sie okien plastikowych tak samo szybko pozbywają sie instalacji plastikowych, a to trzeba "gdzieś" sprzedać.Ja rozumiem że każdego grosz goni .ale żle wykonana instalacja mści się potem długie lata i czasem trzeba tego instalatora puścić na budowę żeby choć doradził jak to wykonać a najlepiej żeby to był doświadczony instalator a nie tylko oczytany.

Adamo

Ten wątek dotyczy instalacji WODY UŻTKOWEJ

Zgadzam się z Tobą iż niektórych powtarzam niektórych tworzyw nie wolno stosować w instalacji z kotłami na paliwa stałe. Rury warstwowe które też zaliczają sie do tworzyw zapewne również byś odradzał prawda. Ja natomiast wykonałem sąsiadowi taką instalacje z rur warstwowych na kształtkach zaprasowywanych. Instalacja została poprowadzona w listwach przypodłogowych. Podejście do kotła weglowego zwykłego bez żadnej automatyki bezpośrednio tymi rurami. Instalacja pracuje jako pompowa trzy lata bez jakichkolwiek awari.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-15 23:05 ]

Wiem że wszystko jest dla ludzi ,ale powiem ci fakt który oglądałem.Inwestor wykonał sobie instalacje c.o.z rury wielowarstwowej typu pex.al. Po 3 tygodniach nastepna ekipa zagotowała wode w piecu i spoko aż do wystygnięcia instalacji. Z chwilą zimnej instalacji na wszystkich złączkach sączyła sie woda,owszem mało .Po wycięciu końcówek i zastosowaniu przedłużek i nowych końcówek sytuacja nic się nie poprawiła .Po sezonie instalacja została wymieniona na nową i nie muszę mówić na jaką.