nmaniek 20.03.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Odziedziczyłem dom i chciał bym poszpachlować ściany. Mam pytanie na tych ścianach jest położona farba, to jest farba na wapnie, malowane to było jakie 15 lat temu i czy musze ta farbę zdzierać czy można to jakoś zagruntować? Warstw tej farby sa dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.chmielinski 21.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Jeżeli nie zrywać, to trzeba by gruntować i to ostro. Zależy jeszcze jaki kolor ma ta farba, bo jak jakiś pomarańczowy, albo inny "wściekły" to może potem przebijać. Ja jakbym nie chciał zrywać farby, to bym wpierw samym unigruntem (z odrobiną wody) przemalował, żeby "zamknął tą kredę" ( tylko nie rozcierać, a jedynie pokrywać powierzchnie), a potem jeszcze farbą białą z gruntem żeby kolor przełamać. Po tym zabiegu będzie widać jeszcze miejsca do poprawki. Na końcu już normalną farbą z kolorkiem. Ale i tak może się okazać, że trzeba będzie więcej razy malować niż się przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.03.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 W przypadku farby kredowej lub wapna nie radzę szpachlować, nawet po zagruntowaniu. Z pewnością to odejdzie i dopiero będzie roboty.Taka farbę powinno się dośc łatwo usunąć na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts