Leszek 20.03.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Witam,Po doświadczeniu z malowaniem sufitu (gładź gipsowa) gdzie musiałem nakładać wiele warstw, aby efekt był zadowalający, planuję pozostałe powierzchnie jeszcze raz zagruntować przed pierwszym malowaniem. Chciałem się tylko upewnić, czy nie ma "ukrytych" minusów wielokrotnego gruntowania. Być może wystarcza jedno gruntowanie, ale chyba zbytnio "oszczędzałem".Dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 20.03.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Lepiej zmień propocje rozcieńczania gruntu z wodą (oczywiście na niekorzyść wody ). Wielokrotne gruntowanie może dać rezultaty dla malowania, lecz celem gruntowania jest zmniejszenie chłonności podłoża plus jego wzmocnienie (mniejsza pylność etc.). Z tego względu lepiej dać silniejszy roztwór gruntu niż nakładać go wielokrotnie. Każda kolejna warstwa środka gruntującego będzie w coraz mniejszym stopniu wnikać wgłąb gładzi, przez co w niewielki sposób będzie wpływać na wzmocnienie podłoża i jedynie zapewni dobry efekt malarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 20.03.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Wad nie ma.Można to robić, byle by niepotrzebie nieprzepłacać.- Zależy JAKI PODŁOŹE- czym się szpachluje. W zależności od w/w czasem można z kolejnego gruntowania zrezygnować, np. międzywarstwowego.Ostateczne - warto zawsze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts