jolka009 20.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Zastanawiam się jakie koszty muszę ponieść zanim uzyskam pozwolenie na budowę.Z tego co mi przychodzi do głowy:1. Zakup projektu - 1800zł2. Adaptacja projektu - 1200zł3. Projekt zagospodar. działki - 800zł4. Mapki do celów projektowych - 400zł5. Niezbędne projekty podłączenia mediów - co jest potrzebne do pozwolenia i za ile?6. Wypis i wyrys z warunków zagospodar - ile?7. Wniosek o pozwolenie na budowę - chyba bezpłatny? Co jeszcze pominęłam - proszę o pomoc tych co już to przeszli,Jolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 20.03.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Koszt warunków przyłaczeń jest stosunkowo niski ok 50 zł za każdy. Dochodzą koszty samych przyłączeń czyli prądu i wody przed rozpoczęciem budowy chyba że masz się do kogo podpiąć czasowo. W moim przypadku koszt energetycznego przyłącza budowlanego to 700 zł w tym postawienie słupa czasowego + koszt skrzynki, wybrałem taką którą wykorzystam już jako docelową w ogrodzeniu czyli 860 zł. Projekt przyłącza wody 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.03.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 ad 5) 400 zł od sztuki nawet do 800 zł od sztuki z uzgodnieniami ad 6) zależnie od gminy od 30zł w górę Do tego dodaj że trzba mieć prąd lub agregat i wode. To oznacza wykonanie przyłaczy. Chyba że odkładasz to na później bo masz fajnych sąsiadów. W sumie licz jakieś 20 tys ( oczywiście może być trochę mnie - ale trochę lub dużo więcej) zanim wbijesz łopatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 20.03.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 >W sumie licz jakieś 20 tys ( oczywiście może być trochę mnie - ale >trochę lub dużo więcej) zanim wbijesz łopatę. 20 tys? na co aż tyle - za co jeszcze płaciłe przez "wbiciem łopaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.03.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Ja do otrzymania pozwolenia wydalem dokladnie 3.850 zl ze wszystkim!I w sumie moglbym zaczynac budowe z pradem i woda od sasiada. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.03.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 >W sumie licz jakieś 20 tys ( oczywiście może być trochę mnie - ale >trochę lub dużo więcej) zanim wbijesz łopatę. 20 tys? na co aż tyle - za co jeszcze płaciłe przez "wbiciem łopaty" Samo uzyskanie pozwolenia na budowe to pestka, ale zazwyczaj trzeba uzbroić teren i tu zaczynają się koszty prąd 2 tys (opłata przyłaczeniowa + skrzynka itp), woda tu też niektóre gminy szaleją z opłatą przyłaczeniowa tj. samym pozwoleniem na przyłaczenie się do istniejącego wodociągu + wykonawstwo, odbiór. Te dwa media są konieczne reszta może poczekać. Np. tak jak pisał qudlaty wydał niecałe 4 tys. i ma pozwolenie na budowę. Ale nie ma wody ani prądu. Z tego wynika że ma tylko warunki techniczne gdzie przeciętnie opłata to jakieś 50 do 80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.03.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 ....Np. tak jak pisał qudlaty wydał niecałe 4 tys. i ma pozwolenie na budowę. Ale nie ma wody ani prądu. Z tego wynika że ma tylko warunki techniczne gdzie przeciętnie opłata to jakieś 50 do 80 zł. Dokladnie tak. Dalsze koszty: -projekt pradu: 900 zl, wykonanie przez ZE, oplata przylaczeniowa: 1400 zl -projekt wody i kanalizy: 600 zl (nie wiem ile robocizna) -gaz: oplata przylaczeniowa 1400 zl, robocizna (na ta chwile tak sie dowiedzialem) na koszt gazowni. Aha, u mnie jeszcze kwestia wjazdu: 1000 projekt, nie wiem ile robocizna. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.03.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 ....Np. tak jak pisał qudlaty wydał niecałe 4 tys. i ma pozwolenie na budowę. Ale nie ma wody ani prądu. Z tego wynika że ma tylko warunki techniczne gdzie przeciętnie opłata to jakieś 50 do 80 zł. Dokladnie tak. Dalsze koszty: -projekt pradu: 900 zl, wykonanie przez ZE, oplata przylaczeniowa: 1400 zl -projekt wody i kanalizy: 600 zl (nie wiem ile robocizna) -gaz: oplata przylaczeniowa 1400 zl, robocizna (na ta chwile tak sie dowiedzialem) na koszt gazowni. Aha, u mnie jeszcze kwestia wjazdu: 1000 projekt, nie wiem ile robocizna. Q. No i mamy te 20 tys jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 20.03.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 No i mamy te 20 tys jak nic. No tak, ale u mnie do pozwolenia wystarczylo niecale 4.000 zl, a chyba o to chodzilo w pytaniu. Reszte moge robic pozniej. Akurat w moim przypadku moglbym od razu "wbijac szpadel" Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 20.03.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 moje wydatki na początek1440 - projekt typowy700 - mapa do celów projektowych400 - adaptacja projektu700 - projekt zagospodarowania500 - projekty branżowe bez prądu500 - projekt prądu300 - przekształcenie działki z rolnej na budowlaną500 - inne opłaty i załatwienie pozwolenia150 - tyczenie granic działki250 - tyczenie domu450 - notariusz przy zakupie działki czyli razem 6 tyś jeszcze przed "wkopaniem pierwszej łopaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts