Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie paroizolacji

wosk

Recommended Posts

Pozdrawiam Furmanowiczów i zaptuję:

Czym przykleić folię paroizolacyjną polietylenową do ścian murowanych?

Oczywiście chodzi o izolację poddasza użytkowego.

Na forum spotkałem się z radą,aby kleić na klej butylowy ,ale producent (soudal) nie zaleca tego kleju do folii PE.

Bardzo proszę o porade.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Folię koniecznie przykleić tak, aby tworzyła jedną membranę dla wiatru, na powierzchni całego dachu. W przeciwnym wypadku będzie Ci wiać niemiłosiernie murłatami, na styku foli ze ściana. Styki foli również sklejać, aby nie wiało zakładami. Czym skleić- nie wiem, sam się chętnie dowiem.[/url]

jak kleiłem spejcjalnym klejem soudal do klejenia paroizolacji ale już go nie robia ... nawet mi zabrakło 3 opakowania do skończenia.

zapytaj u ph regionalnego czym go zastąpić.

alternatywa moze być tasma bytylowa 15 mm wiem ze soudal i illbbruck ma to w ofercie - musisz sprawdzić opłacalnosc takiej technologii.

• 5 years później...
  • 1 year później...
podnoszę temat

1. czym najlepiej kleic?

2. Czy najpierw robimy ocieplenie poddasza, wywijamy folię na ścianę i tynkujemy czy inaczej?

Najpierw tynkujesz a póżniej zabudowa G-K. Folię kleimy do profila UD a nie do ściany. Profil możesz uszczelnić np. taśmą akustyczną.

Najlepiej i wygodnie to tasma butylowa. Minus taki, że klejenia nie da się skorygować bo trzyma jak diabli.
Butyl do folii PE ciężko się klei i dlatego potrzebne jest dodatkowe mocowanie mechaniczne w postaci listwy dociskowej. Coromix jest taśmą specjalistyczną do folii PE.

Najpierw tynkujesz a póżniej zabudowa G-K. Folię kleimy do profila UD a nie do ściany. Profil możesz uszczelnić np. taśmą akustyczną.

wydaje się to oczywiste, tylko po co w takim razie są te wszystkie wynalazki do wywijania folii na ścianę i przyklejania jej?

i jeszcze drugie pytanko, przy ściankach działowych wchodzących 5cm w ocieplenie puszczamy paroizolację nad ściankami czy przecinamy ją i przyklejamy do ścianek?

• 1 year później...

apropo klejenia folii do ściany (już otynkowanej) to przetestowałem dwa materiały:

Ściany mam w dwóch materiałach:

Cementowo-wapienny Baumit MPI25

20150105_112306 - Kopia.jpg20150105_112316 - Kopia.jpg

gipsowy Kreisel 651L

20150105_112201 - Kopia.jpg20150105_112224 - Kopia.jpg

Test krótki, ale w miarę jednoznaczny. OT300 na tynku gipsowym wchodzi w jakąś reakcje. Rozmiękcza tynk i jest nieprzyczepny. Na cementowo wapiennym jest lepiej, ale przyczepność do folii pe i tak gorsza niż denbraven.

Test po 48h.

apropo klejenia folii do ściany (już otynkowanej) to przetestowałem dwa materiały:

Ściany mam w dwóch materiałach:

Cementowo-wapienny Baumit MPI25

[ATTACH=CONFIG]297473[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297474[/ATTACH]

gipsowy Kreisel 651L

[ATTACH=CONFIG]297471[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297472[/ATTACH]

Test krótki, ale w miarę jednoznaczny. OT300 na tynku gipsowym wchodzi w jakąś reakcje. Rozmiękcza tynk i jest nieprzyczepny. Na cementowo wapiennym jest lepiej, ale przyczepność do folii pe i tak gorsza niż denbraven.

Test po 48h.

Ok. Spoko. Tylko jedno pytanie. Po co kleić folię do otynkowanej ściany? Rozumiem przy słupach, rury itp. ale do ściany?