Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody , podjazdy - projekty i wykonawstwo

Recommended Posts

Początek arykułu

Ścieżka jest ważną i nieodłączną częścią każdego ogrodu, i może być użyta do łączenia całego zamysłu architektonicznego razem. W dużej części przypadków narzuca późniejsze nasadzenia. Dla wielu ludzi ogród znajduje się z tyłu domu, zapominają o froncie, o publicznej funkcji swojego ogrodu. Pod dyktando ekip układających kostkę, przekreślają możliwość estetycznego powiązania w całość domu i ogrodu.

Ścieżka prowadząca do wejścia ma charakter typowo funkcjonalny, nie można sprawiać trudności w pokonaniu . W miarę potrzeby powinna umożliwiać przejście najkrótszą drogą. Ale to nie oznacza, że musi być prosta, i ułożona osiowo do drzwi. W połączeniu z prostym podjazdem, i geometryczną bryłą domu zaczyna dominować nad wszystkim. Prosta ścieżka zrobiona z ciężkich materiałów o jednolitej nawierzchni prowadzi oko do punktu głównego kompozycji nie pozostawiając widzowi na moment refleksji nad otoczeniem i sprawia wrażanie nudy. Człowiek praktycznie omiata taki układ jednym spojrzeniem.

Najczęściej spotykam się z ludźmi w sprawie zagospodarowania ogrodu, gdy wszystkie te elementy już są wykonane. Należy do tego dodać jeszcze masywne ogrodzenie, niewielki obszar przed domem i praktycznie wszelkie koncepcje stworzenia frontowego ogródka sprowadzają się do tonowania roślinami agresywnych brył geometrycznych.

landscaper - ja nie znam się kompletnie na ogrodach ale intuicyjnie moje wyczucie estetyki nie pozwala mi na zamurowanie podjazdu do domu. Najchętniej zrobiłabym podejście do domu z płyt chodnikowych ułożonych naprzemiennie w ścieżce ze żwiru. Podjazd pod garaż chciałabym z płyt ażurowych albo ze żwiru. Formy będą geometryczne, kanciaste, bo taka jest koncepcja wnętrza i tak lubimy. Też nie znoszę murowanych ogrodzeń z kutą bramą. Wolałabym zasłonić płot jaśminowcem lub czymś podobnym.

Masz może jakieś strony www?

Powiem tylko uważaj. Uważaj na wściekniętego mąża który odśnieża taki podjazd. To jest jak świat światem problem Czego chcę kobiety a czego męszczyźni. Ja uwielbiam bardzo wszelkiego typu 'sypkie' podjazdy. Nigdy takiej nie użytkowałem ale pewien Norweg wyłuszczył mi problem. Tam jest to chyba tańszy podjazd niż u nas ale jednak jest bardzo dużo zwolenników kostki. Niestety gdie się nie obrucisz to zawsz de z tyłu.

Drugie uważaj to - naprawdę trzeba przemyśleć takie połączenie jak piszesz na podjeździe. Ja robię takie coś w miejscach gdzie mogą chodzić tylko ludzie(Człowiek ma troche mniejszą wagą niż samochód). Mam teraz robic miejsce wypoczynkowe z plyt piaskowca i grysu. Płuty na środku w miejscu stołu i krzeseł o grys( plus inne komponęty wkoło( taniej). Wyobraź sobie teraz płytę np na jakimś żwirze lub tłuczniu słabo zaklinowaną po bokach i o małej masie własnej. Człowiek chodząc może takie coś poruszyć.

Sorry że późno piszę ALE WIOSNA IDZIE - już ja dzisiaj wąchałem.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...