Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć otwór drzwiowy

Recommended Posts

jak zamurować 10cm ? cegła wąską krawędzią na cegle ? będzie to się trzymać ?

Zrób coś w rodzaju "zębów" takie strzępia i przemuruj - dodatkowo możesz w spoinach ułożyc płaskowniki. Czyli na przemian 10 cm i np. 20 cm - o ile możesz - nie wiem jak masz ten otwór usytuowany.

jak zamurować 10cm ? cegła wąską krawędzią na cegle ?

tak,cegła szóstka albo plastrami bet. komórkowego ... zalezy z jakiego materiału masz sciane

będzie to się trzymać ?

jak złożysz nie na sucho, a na zaprawie ... i miejscami zakotwisz - powinno sie trzymac

pzdr

Domurować pasek 10 cm a drzwi mocować na długie dyble które przejdą przez tą warstwę i dobrze "osiadą" w ścianie pierwotnej. Co co pekania - mam obnizone otwory co prawda w drzwiach wewnętrznych. Obniżenie polegało na doklejeniu cienkich bloczków z BK na klej. (klej nazywał się chyba MORART albo jakoś podobnie). Przy próbie kucia pekał bloczeka a nie odchodził na kleju. Dodam jeszcze że ściana pierwmotna byłą z PH czyli odmiennego materiału niż wstawka.

"Podczepiając" się do wątku.

Mój problem to za wysokie otwory na drzwi wewnętrzne. Średnio 2,12-2,15m, podczas gdy standardowe drzwi to 2,05-2,06m. Jeżeli się nie zdecyduję na drzwi na zamówienie, muszę zgubić te 5-6cm. Czy opcja podklejania cienkimi paskami (pewno max.2) płyt g-k ma sens?. Różnica wymiarów niby niewielka, ale przy standardowych ościeżnicach muszę mieć coś solidnego aby miały się czego trzymać...

PrzemoBDG : drzwi i tak będą się trzymać (mocowane na piankę - możesz spróbować wyrwać, ja nie dałem rady); co do podklejania to z reguły i tak kiedyś pęknie na granicy różnych materiałów, siatka(bandaż) + unifloat - może nie pęknie; a sposób dobry jak każdy inny (no prawie :D )

Mój problem to za wysokie otwory na drzwi wewnętrzne. Średnio 2,12-2,15m, podczas gdy standardowe drzwi to 2,05-2,06m. Jeżeli się nie zdecyduję na drzwi na zamówienie, muszę zgubić te 5-6cm. Czy opcja podklejania cienkimi paskami (pewno max.2) płyt g-k ma sens?. Różnica wymiarów niby niewielka, ale przy standardowych ościeżnicach muszę mieć coś solidnego aby miały się czego trzymać...

Ja dokładnie tak robiłem :D . Dałem trzy warstwy GK, na to cekol kilka razy i papierek :wink: . Czy będzie trzymać ... okaże się po zamontowaniu drzwi. Ten sposób podpowiedział mi autoryzowany montażysta drzwi Porta. Musi być dobrze :wink:

• 1 year później...

Ja dokładnie tak robiłem :D . Dałem trzy warstwy GK, na to cekol kilka razy i papierek :wink: . Czy będzie trzymać ... okaże się po zamontowaniu drzwi. Ten sposób podpowiedział mi autoryzowany montażysta drzwi Porta. Musi być dobrze :wink:

Też tak robiłem. Czasochłonne, ale tanie i skuteczne.

• 9 months później...