michal_mmm 20.03.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Jak w temacie - mam otwór 110 cm (na drzwi wejściowe o szerokości 100cm), a chciałbym zamontować drzwi 90 cm (łatwiej dostępne) - no i problem - jak te 10 cm "zgubić". Ma ktoś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 zamurowac pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 20.03.2006 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 jak zamurować 10cm ? cegła wąską krawędzią na cegle ? będzie to się trzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 20.03.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Zakupić drzwi na zamówienie - wiele jest zakładów działających zapewne w każdym zakątku kraju.Jeżeli będziesz chciał antywłamaniowe to przy takiej masie drzwi ten kawałek domurowany długo nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.03.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 jak zamurować 10cm ? cegła wąską krawędzią na cegle ? będzie to się trzymać ? Zrób coś w rodzaju "zębów" takie strzępia i przemuruj - dodatkowo możesz w spoinach ułożyc płaskowniki. Czyli na przemian 10 cm i np. 20 cm - o ile możesz - nie wiem jak masz ten otwór usytuowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 20.03.2006 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 To jest chyba to, Geno. Dzięki za wskazówkę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 jak zamurować 10cm ? cegła wąską krawędzią na cegle ? tak,cegła szóstka albo plastrami bet. komórkowego ... zalezy z jakiego materiału masz sciane będzie to się trzymać ? jak złożysz nie na sucho, a na zaprawie ... i miejscami zakotwisz - powinno sie trzymac pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.03.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Domurować pasek 10 cm a drzwi mocować na długie dyble które przejdą przez tą warstwę i dobrze "osiadą" w ścianie pierwotnej. Co co pekania - mam obnizone otwory co prawda w drzwiach wewnętrznych. Obniżenie polegało na doklejeniu cienkich bloczków z BK na klej. (klej nazywał się chyba MORART albo jakoś podobnie). Przy próbie kucia pekał bloczeka a nie odchodził na kleju. Dodam jeszcze że ściana pierwmotna byłą z PH czyli odmiennego materiału niż wstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 21.03.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 jak radzi Geno i z tych samych materiałów co ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 21.03.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 "Podczepiając" się do wątku.Mój problem to za wysokie otwory na drzwi wewnętrzne. Średnio 2,12-2,15m, podczas gdy standardowe drzwi to 2,05-2,06m. Jeżeli się nie zdecyduję na drzwi na zamówienie, muszę zgubić te 5-6cm. Czy opcja podklejania cienkimi paskami (pewno max.2) płyt g-k ma sens?. Różnica wymiarów niby niewielka, ale przy standardowych ościeżnicach muszę mieć coś solidnego aby miały się czego trzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 21.03.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 PrzemoBDG : drzwi i tak będą się trzymać (mocowane na piankę - możesz spróbować wyrwać, ja nie dałem rady); co do podklejania to z reguły i tak kiedyś pęknie na granicy różnych materiałów, siatka(bandaż) + unifloat - może nie pęknie; a sposób dobry jak każdy inny (no prawie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 21.03.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 "Podczepiając" się do wątku. Mój problem to za wysokie otwory na drzwi wewnętrzne. Średnio 2,12-2,15m, podczas gdy standardowe drzwi to 2,05-2,06m. Jeżeli się nie zdecyduję na drzwi na zamówienie, muszę zgubić te 5-6cm. Czy opcja podklejania cienkimi paskami (pewno max.2) płyt g-k ma sens?. Różnica wymiarów niby niewielka, ale przy standardowych ościeżnicach muszę mieć coś solidnego aby miały się czego trzymać... Ja dokładnie tak robiłem . Dałem trzy warstwy GK, na to cekol kilka razy i papierek . Czy będzie trzymać ... okaże się po zamontowaniu drzwi. Ten sposób podpowiedział mi autoryzowany montażysta drzwi Porta. Musi być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 02.09.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Muszę obniżyć otwór na drzwi wewnętrzne o jakieś 7-8 cm. Ściana jest z portohermu 12 cm. Jak można to zrobić?Gdybym chciał dać paski z płyty GK to musiałoby być jakieś 5 pasków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 02.09.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Ja mam jeszcze większy problem:otwór na drzwi garażowe jest za wysoki. Drzwi już zamówione, te standardowe. Czy najpierw je zamontować, a potem coś zrobić z ziejącym otworerm, czy też zminiejszyć wysokość przed montażem.I jak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.09.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 "Podczepiając" się do wątku. Mój problem to za wysokie otwory na drzwi wewnętrzne. Średnio 2,12-2,15m, podczas gdy standardowe drzwi to 2,05-2,06m. Jeżeli się nie zdecyduję na drzwi na zamówienie, muszę zgubić te 5-6cm. Czy opcja podklejania cienkimi paskami (pewno max.2) płyt g-k ma sens?. Różnica wymiarów niby niewielka, ale przy standardowych ościeżnicach muszę mieć coś solidnego aby miały się czego trzymać... Ja dokładnie tak robiłem . Dałem trzy warstwy GK, na to cekol kilka razy i papierek . Czy będzie trzymać ... okaże się po zamontowaniu drzwi. Ten sposób podpowiedział mi autoryzowany montażysta drzwi Porta. Musi być dobrze Też tak robiłem. Czasochłonne, ale tanie i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 07.06.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 a co zrobić jeśli różnica wynosi 20cm? Otwór ma wysokość 230 a pod standardowe powinno być ok 210. Czy mógłby ktoś doradzić jakieś sensowne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 07.06.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 07.06.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 po czy przed montażem drzwi?aha jeszcze jedno pytanko. Ściana jest od wewnątrz otynkowana. Jak obrobić ten styropian od wewnątrz? Płyta g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 07.06.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 po czy przed montażem drzwi? aha jeszcze jedno pytanko. Ściana jest od wewnątrz otynkowana. Jak obrobić ten styropian od wewnątrz? Płyta g-k? Styropian na kleju , wpakować 4 kołki , siatka na kleju i pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 07.06.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Styropian na kleju , wpakować 4 kołki , siatka na kleju i pomalować. od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts