Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć otwór drzwiowy

Recommended Posts

no cóż... my mieliśmy otwór 120 i udało się w nim zamontować bez problemu drzwi "setki" Na dzień dobry zamiast zamurowywania proponuję wybrać dzrwi wejściowe, które chcecie załozyć i pogadać z ekipą, kóa będzie je montować, czy zamurowywać cokolwiek, czy lepiej nie...

powodzenia

• 1 month później...

Witam

Czytajac powyzsze wypowiedzi i wyciagajac z tego wnioski,powinienem zrobić tak,otwór na drzwi zew. za wysoki o jakies 10 cm,wklejam styropian 6(lub 8 cm),zaciagam klejem,siatka,potem jeszcze ze dwa razy klej.Nastepnie wstawiam drzwi i piankuje naokoło plus dyble po bokach.Czy tak bedzie ok??

pozdrawiam

• 1 year później...

Podciągam wątek - otwór na drzwi zewnętrzne za wysoki -co zrobić?

RZeczywiście styropian?

A na czym te ciężkie drzwi będa się trzymały?

A macie sposób jak posadowić drzwi drewniane , aby uniknac mostka termicznego na podłodze?

Ja przykleiłam tam styrodur a teraz myślę co zrobić aby to wzmocnić?

Wyciąc w środku ze 3 paski po 10 cm i podlać betonem ,aby powstało cos w rodzaju kolumien wzmacniających? Walczę intensywnie z tematem ponieważ za drzwiami zaczyna sie ogrzewanie podłogowe i jak pomyśle ile ciepła bedzie tamtedy uciekac

:evil:

:lol:

Tiaaa.

Ja juz mam szczerze powiem dość użerania się z nieuczciwymi sprzedawcami opału i dlatego myślę o pompie ciepła :D .

Przykład:

czekałam kilka tygodni na zakup miału -coby był suchy ( kilka tygodni deszcz nie padał) i coby za wodę nie płacić w cenie miału - i co dostałam?

mokry miał - tłumaczenie ?-muszą polewac miał aby sie nie kurzył :evil:

• 2 years później...

ponawiam pytanie - jak zmniejszyć otwór drzwiowy o 30cm (na drzwi 90cm) lub 20 cm (na drzwi 100)? Mam wątpliwości czy domurowany kawałek z boku wytrzyma ciężar drzwi i eksploatację przez lata. Mam pytanie do osób, które takie pomniejszenie wykonywały albo mają takie rozwiązanie w domu.

- po pierwsze, czy takie zmniejszanie ma sens, czy jednak wykosztować się na dostawkę z boku (ok. 40% ceny drzwi)?

- jak należałoby poprawnie to zrobić - czy dodatkowe wzmocnienie na spoinach między domurowywanym kawałkiem a ścianą wystarczy? Dodatkowo, z której strony zrobić tę domurówkę - od strony zamka, czy zawiasów i czy to ma jakiekolwiek znaczenie jeśli chodzi o wytrzymałość tego kawałka?

• 6 years później...

Chciałbym zmniejszyć otwór na drzwi zewnętrzne o jakieś 3 cm - z tego co wyczytałem to wszyscy polecają przyklejenie płyt GK. Ściany z Porothermu a sam otwór jest wyrównany zaprawą cementową.

Moje pytania:

Czy takie rozwiązanie z płytami GK nadaje się do drzwi zewnętrznych?

Czy lepiej po każdej stronie przykleić po jednej warstwie, czy dwie na jedną stronę?

Jakiego kleju użyć?

Dzięki i pozadrawiam

Poszerzenie będzie dobre jak masz to w całym systemie takim jak proponuje np KMT czy Wikęd. Do drzwi drewnianych na drewnianej rzecz jasna ościeżnicy mi to się jakoś gryzie. Ale to stalówek na ościeżnicach aluminiowo-kompozytowych jakie mają w/w firmy czy nawet Gerda ostatnimi czasy takie poszerzenie będzie sprawdzało się na pewno lepiej jak wklejone GK.