Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skraplanie wody na poddaszu -problem

Recommended Posts

I nie ma się czemu dziwić. Popełniłeś kilka poważnych błędów. Gdzie był Twój Kierownik Budowy czy Inspektor Nadzoru?

Zakładam że poddasze nieużytkowe jest nie ogrzewane.

Po pierwsze:

- kto stosuje styropian jako izolację cieplną w konstrukcjach drewnianych?

Po drugie:

- gdzie jest folia paroizolacyjna w stropie?

Bez folii paroizolacyjnej pod płytą g/k, para wodna swobodnie przenosi się na poddasze nieużytkowego i zapewnie nie ogrzewne (zakładam że styropian we wszystkich miejscach nie dolega dokładnie do belek stropowych) i tam skrapla się.

Po trzecie:

- jeżeli poddasze nieużytkowe jest nie ogrzewane, po co styropian na połaci dachu?, po co folia paroizolacyjna?

Piszę powyższe, zakładając że poddasze nieużytkowe jest nie ogrzewane. Mylę się?

Napisz, a później, w zależności od moich założeń, podam Ci ewentualne możliwe rozwiązania.

Widziałem gdzieś na stronie www u producentów styropianu płyty do ocieplenia poddasza.( użytkowego) ?

Wojtku więc jak to z tym jest ?

Im, producentom styropianu, zależy na sprzedaży swoich produktów. Ale to najgorszy materiał izolacyjny w konstrukcjach drewnianych.

Czy przy takim układzie warstw jak opisał staśko , jeżeli zamiast styro byłaby wełna to efekt byłby taki sam ?

Pytam , bo nad moim poddaszem ogrzewanym wyjdzie jeszcze sporo miejsca na taki "stryszek-rupieciarnię", też myślałem o dodatkowym ociepleniu połaci (żeby tak trochę tam było cieplej).

Ale wilgoci to nie chcę :)

Czy przy takim układzie warstw jak opisał staśko , jeżeli zamiast styro byłaby wełna to efekt byłby taki sam ?

Pytam , bo nad moim poddaszem ogrzewanym wyjdzie jeszcze sporo miejsca na taki "stryszek-rupieciarnię", też myślałem o dodatkowym ociepleniu połaci (żeby tak trochę tam było cieplej).

Ale wilgoci to nie chcę :)

To chyba nic nadzwyczajnego że robi się stryszek ocieplony i bez ogrzewania - przecież folia paroizolacyjna powinna wypuścić nadmiar pary przez do warstwy ocieplenia a następnie przez albo folię wysokoparoprzepuszczalną czy (w sytuacji powyższej) przez pustkę wentylacyjna miedzy styropianem a deskowaniem z papą na zewnątrz domu.... u mnie jest taki mały stryszek bezposrednio nad poddaszem i nie sądzę żeby temperatura tam miała spadać o wiele niżej niż na poddaszu co by mogło powodowac ewentualne wykroplenia. Jeśli się skrapla tyle wilgoci to oznacza że są jakieś mostki termiczne w warstwie ocieplenia dachu?

Przy różnicy temperatury powietrza na poddzaszu i niższych partii domu i swobodnym przepływie powietrza pomiędzy tymi sektorami woda zawsze będzie się wykraplała. Bez względu na paraprzepuszczalność i układ warstw w stropie. Dzieje się tak dlatego, że powietrze wlatujące na poddzasze, w wyniku ochłodzeniania, jest w stanie udzwignąć wody, którą w sobie ma. Paraprzepuszczalność działała by gdyby temperatury były takie same, a wilgotność podwyższona.

W tym przeypadku, jeżeli występują różnice temperatury pomiędzy poddzaszem a resztą domu, to należy te dwa sektory od siebie odseparować. Wtedy powietrze ciepłe z dołu nie będzie wędrowało do góry i tam się ochładzało, zawilgacając ściany.

Należy na woddaszu usprawnić wentylację.

Zalecane jest również osuszenie, czy też podsuszenie poddasza, aby nie wdał się grzyb.

Więcej informacji na mojej stronie.

W razie wątpliwości proszę o kontakt.

I nie ma się czemu dziwić. Popełniłeś kilka poważnych błędów. Gdzie był Twój Kierownik Budowy czy Inspektor Nadzoru

Piszę powyższe, zakładając że poddasze nieużytkowe jest nie ogrzewane. Mylę się?

Dziękuję za porady- poddasze jest nieogrzewane-część styropianu z połaci dachu już zdjąłem i jest lepiej, myślę o większej wentylacji.Czy dobrze?

Co jeszcze?

Ocieplanie poddasza nieużykowego po połaci jest błędem! Para wodna zawsze się tam dostanie i nie ma jak się wydostać. Przy spadku temperatury w stanie nasycenia następuje skraplanie. A w tym konkretnym przypadku jakie były krokwie, w których zmieœciło się 20 cm styropianu? Pozdrawiam.

Przy zastosowaniu foli paroizolacyjnej zamykajšcej wełnę uniemożliwiasz w znacznym stopniu przedostawanie się pary wodnej do izolacji cieplnej. Aby było prawidłowo poddasze nieużytkowe powinno być zwentylowane na przykład przez wstawienie kominka wentylacyjnego. Pozdrawiam.

• 5 years później...

witam.

Możliwe, że mój temat zostanie przeniesiony ale trudno, jestem tu nowy.

Mam problem ze skraplaniem się wody na folii. Adoptuję małymi krokami strych i postawiłem pomieszczenie w którym jest już ciepło. Woda skrapla się na ostatniej folii. Schemat ściany od pomieszczenia w strone strychu: regips - folia żółta (200) - wełna (70mm) - folia żółta (200) - regips - wełna (150mm) - folia żółta ostatnia. Pomieszczenie jest ogrzewane więc dałem dodatkową warstwę wełny 150 aby mi rur nie rozsdziło. Pytanie: Czy jak ściągnę ostatią warstwę folii, na której sie skrapla woda, to czy problem zniknie?

Andrzeju Wilhelmi , przyznam , że trochę nie rozumiem .

Oczywiścię ,że para wodna się tam dostanie. Ale po to wentylujemy ocieplenie ,żeby się jej pozbyć . Czy jeżeli, zachowam prawidłowy układ warst to też bedę miał wilgoć na takim stryszku ?

odpowiem Ci inaczej. trawa na łące jest raczej dobrze wentylowana, nie przykrywana żadną folią a mimo to skrapla się na niej para wodna i powstaje rosa. szronem również się pokrywa. wentylacja jest po to żeby się pozbyć wilgoci, ale nie znaczy to, że ona się tam nie pojawi.