Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej...

No i zaczyna sie... idzie wiosna... studnie jest juz gotowa... 10m3 w sam raz na podlewanie... no i tu maly zgryz...

Pompa ktora posiadam ma teoretycznie max cisnienie 5MPa i 3,6m3 na godzine. Niestety z pomiarow empirycznych wychodzi ze pompuje TYLKO 1,7m3 na godzine.

I wlasnie w zwiazku z pompami mam do Was 3 pytania:

1. Jakich pomp uzywacie do zasilania zraszaczy? Prosze o podanie konkretnych typow.

2. Jaka rzeczywista wydajnasc osiagaja. Nie chodzi mi o ta komercyjna papke ale o czysta zetelna odpowiedz. Moja pompa 10 litrowe wiadro napelnia w 21 sekund.

3. Ile zraszaczy maksymalnie w jednej sekcji jestescie w stanie wysterowac swoja pompa? I znow - nie chodzi mi o teorie tylko o praktyke. Ja bez problemu steruje dwoma gardenami 200 na dyszach nr 4. Kazdy z nich pobiera okolo 0,25m3 na godzine (na 4 dyszy przy okolo 2,5MPa) wiec teoretycznie na 6-7 zraszaczy powinno wystarczyc, ale wiecej niz 2 jeszcze nie probowalem.

Pytania sa o tyle wazne ze chcialbym zakupic inna pompe. Znalazlem fajna oferte na pompe dajaca max 6,8Mpa i max 250l/min za 'jedyne' PLN1k6. (http://www.bazafirm.pl/newbaza/edytorwww/panel_new/prezentacja/index.php?id_klienta=238112&id_kategorii=1853&id_towaru=8365&str=kat&sid=05tLT6WcM1wNK92IbYg7wm86T1rLw9&id_grupy=13126#)

Przy 3MPa pompa teoretycznie daje 150l/min co daje okolo 9m3 na godzine. Pozwolilo by mi to na podzielenie 15 arowego ogrodu tylko na 2 sekcje. No ale to teoria... a nie chcialbym wydawac pieniedzy tylko po to zeby to teoretycznie dzialalo, wiec prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami w tej materii.

Pozdrawiam

Marek

https://forum.murator.pl/topic/50412-pompa-do-zraszaczy-dla-praktykow/