m.arian 20.03.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Już o tym pisałem kiedyś, ale może coś ktoś jeszcze podpowie.Mieszkam w bloku, za ścianą sąsiad ma łazienkę. Słychać wszystko (bardzo dobrze słychać), ale mam już dość szumu wody, itp. Czasami jest tak głośno jak nalewają wodę (lub korzystają z prysznica, sam nie wiem), że aż głowa boli. Co mogę z tym zrobić??? Help!!! Przecież tak się nie da mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50414-akustyka-%C5%9Bcian-ratunku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek_nad_jeziorem 21.03.2006 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Już o tym pisałem kiedyś, ale może coś ktoś jeszcze podpowie. Mieszkam w bloku, za ścianą sąsiad ma łazienkę. Słychać wszystko (bardzo dobrze słychać), ale mam już dość szumu wody, itp. Czasami jest tak głośno jak nalewają wodę (lub korzystają z prysznica, sam nie wiem), że aż głowa boli. Co mogę z tym zrobić??? Help!!! Przecież tak się nie da mieszkać. Polubić, niestety. Albo się wyprowadzić. Bo: 1. Sąsiad nie pozwoli ci raczej pruć ścian u siebie, wyciszać rur, albo dobudowywać "przedścianki" z gk. 2. Takie dźwięki są uderzeniowe. Jeśli nie zlikwidujesz ich źródła, to nawet jeśli postawisz ściankę z g/k z wypełnieniem wełną (tracąc powierzchnię mieszkania), to i tak dźwięk będzie przenosić się stropami. Ewentualnie możesz męczyć spółdzielnię czy dewelopera (jeśli to nowy blok), powołując się na przepis stosownego rozporządzenia Ministra Infrastruktury o warunkach technicznych..., który przewiduje, że wszelkie instalacje powinny być odizolowane. Ale szanse powodzenia bez procesu: zerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50414-akustyka-%C5%9Bcian-ratunku/#findComment-1089300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 21.03.2006 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ewitentntnie ktoś schrzanił ścianę lub instalację. O ile jeszcze kilka lat temu nikt nie izolował rur to teraz trzeba to robić.Podejrzewam jednak że głównym powodem Twoich hałasów jest ściana: albo jest za cieńka albo użyto złego materiału np gazobetonu.Najpierw, jeżeli to nowy blok to zgłosić do administracji. Powinni sprawę sprawdzić. Jeżeli się zgodzią a konstruktor pozwoli to można spóbować ścianę wyciszyć - najlepiej nakleic na mur korek a jeżeli się da korka użyć jako warstwy izolacyjnej obudowanej np płytkani silikatowymi 6.5cm Silikat N 6,5, Silikat T KSP-65 lub nawet 8cm (Silikatka 8T) zakotwioną w ścianie albo jeszcze lepiej na stelażu pomiędzy sufitem a podłogą. Trochę Ci mieszkanie zmaleje ale może da się mieszkać. Cena ścianki będzie minimalna ale musisz miec na nią pozwolenie od administracji bo będzie ciężka 1m2 będze ważył 120kg. Poszukaj w sieci, można kupić takie gotowe stelaże pod kształtki KSP Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50414-akustyka-%C5%9Bcian-ratunku/#findComment-1089302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts