Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkować czy gipso-karton

Recommended Posts

iwo_72 napisał:
Ja zdecydowanie tynkowac!!!!!!! Ale nie ze wzgledu na trwalosc ale walory estetyczne! Mam pspbiscie juz dosc gladziudkich scian (pozniej niestety czesto z peknieciami) i tego gluchego dzwieku jak sie uderzy! Ale to moje zdanie ;-)

JA TYNKUJE!!!

a jak czesto uderzasz w sciany i w jakim celu?

Jak masz czas i pieniądze na ekipę, tynkuj.

Jak masz robić sam, albo trzeba szybko, dawaj gk.

Wady gk: ściana pęka na złączach. No i między ścianą i gk jest pustka - mogą się tam zagnieździć milutkie zwierzęta domowe - pluskwy, karaluchy, czy ja wiem, co jeszcze - nie mówiąc o tym dźwięku.

Na dole mam tynki. Na górze próbowałem sam tynkować ściany działowe z betonu komórkowego. Niezbyt mi to wyszło a narobiłem się przy tym.. to po prostu trzeba umieć. Po wymęczeniu jednej ściany, resztę obłożyłem gk na placki.

Dzieki za opinie

Czyli narazie skłaniam się do tynku na parterze i g-k na piętrze (kolankowa + strop)

Ścianki działowe (na piętrze) wstępnie ustalałem z bloczków z betonu komórkowego. Mają zrobić na kleju, dokładnie i na to odrazu szpachla. Zobaczymy jak to wyjdzie. Liczę że będzie ok i taniej niż cegła + tynk + szpachla

Tynki zrobiłem w łazienkach i kuchni. Reszta płyty GK ale z tego powodu, że umiałem to robic sam. Nitkowate peknięcia wyszły na konstrukcji drewnianej ale myśle, że nie jest to do uniknięcia. Sasiad stosował jakieś bajeranckie niebosko drogie spoiny elestyczne ale pekniecia tez mu sie pojawiły.

Na ścianach jeszcze nie mam peknięć.

"Wady gk: ściana pęka na złączach. No i między ścianą i gk jest pustka - mogą się tam zagnieździć milutkie zwierzęta domowe - pluskwy, karaluchy, czy ja wiem, co jeszcze - nie mówiąc o tym dźwięku. "

Jaka pustka? - chyba izolacja powinna być - wełna mineralna wygłuszająca - czy coś takiego.

Wełna może być jeśli montuje się na profilach metalowych lub drewnianych. Do scian murowanych płyty klei sie na tzw. kleksy z kleju. Ponieważ klej nie wypełnia całej przestrzeni pomiędzy scianą a płytą tworza się przestrzenie puste.

Wiem, że na kobiety sama wzmianka o mozliwości istnienia robactwa w ścianach działa bardzo stresująco.

W każdym domu mozna mieć robactwo bez względu na technologię.

Wystarczy zapewnic ciepło, wilgoc i jedzonko to się same znajdą.

Moja żona po 5-6 latach mieszkania w domu już nie krzyczy tylko mnie spokojnie woła jak zobaczy pająka. :p :p :p

Pękanie spoin g-k?! Mieszkałem prawie 10 lat w dużym (prawie 400m2 całkowitej powierzchni) segmencie całkowicie wyłożonym płytami g-k. Płyty kładli amatorzy tzn. ojciec i ja nauczyliśmy najpierw sami się a potem naszego pomocnika jak kłaść i szpachlować. Z instrukcji. Przez 10 lat nie przypominam sobie pęknięcia (może jakieś drobiazgi...).

Co do głuchego odgłosu to szybko się z tym oswoiliśmy i uznaliśmy wyższość wykończenia, w którym obrazek wiesza się na małym gwożdziku wbitym małym młoteczkiem a nie kołku po wywierceniu dziury wiertarką udarową...

W nowym domu mamy tynki + gładzie gipsowe z powodów ekonomicznych. Po prostu wychodzi taniej.