max1719500371 20.03.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Jak w temacieCo lepsze tynki czy gipsokarton? Na poddaszu g-k.Zastanawiam się nad parterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARMAR 21.03.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Tynkować spokuj na lata właśnie naprawiam pęknięcia po trzech latach znowu bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_72 21.03.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja zdecydowanie tynkowac!!!!!!! Ale nie ze wzgledu na trwalosc ale walory estetyczne! Mam pspbiscie juz dosc gladziudkich scian (pozniej niestety czesto z peknieciami) i tego gluchego dzwieku jak sie uderzy! Ale to moje zdanie JA TYNKUJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 21.03.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 tynkować - tak ale pod warunkiem, że masz proste ściany, jeżeli nie to nie jest takie oczywiste (dużo materiału zchodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 21.03.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja zdecydowanie tynkowac!!!!!!! Ale nie ze wzgledu na trwalosc ale walory estetyczne! Mam pspbiscie juz dosc gladziudkich scian (pozniej niestety czesto z peknieciami) i tego gluchego dzwieku jak sie uderzy! Ale to moje zdanie JA TYNKUJE!!! a jak czesto uderzasz w sciany i w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 21.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 na parterze tylko TYNK... poddasze... jak sam mówisz GK... jakiej byś metody nie zastosował na kładzenie gk nigdy nie bedziesz miał pewności że nie będzie widać "rysy"... a na tynku.. dopiero jak Ci budynek siądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.03.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Jak masz czas i pieniądze na ekipę, tynkuj. Jak masz robić sam, albo trzeba szybko, dawaj gk. Wady gk: ściana pęka na złączach. No i między ścianą i gk jest pustka - mogą się tam zagnieździć milutkie zwierzęta domowe - pluskwy, karaluchy, czy ja wiem, co jeszcze - nie mówiąc o tym dźwięku. Na dole mam tynki. Na górze próbowałem sam tynkować ściany działowe z betonu komórkowego. Niezbyt mi to wyszło a narobiłem się przy tym.. to po prostu trzeba umieć. Po wymęczeniu jednej ściany, resztę obłożyłem gk na placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max1719500371 21.03.2006 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dzieki za opinie Czyli narazie skłaniam się do tynku na parterze i g-k na piętrze (kolankowa + strop) Ścianki działowe (na piętrze) wstępnie ustalałem z bloczków z betonu komórkowego. Mają zrobić na kleju, dokładnie i na to odrazu szpachla. Zobaczymy jak to wyjdzie. Liczę że będzie ok i taniej niż cegła + tynk + szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweksie 21.03.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 tynkuj ja mam maszynowe i jest OK mój sąsiad ma płyty i lipa rysy i rysy, w zimę mówił iz trzaskało aż jak nabuzował w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 23.03.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Tynki zrobiłem w łazienkach i kuchni. Reszta płyty GK ale z tego powodu, że umiałem to robic sam. Nitkowate peknięcia wyszły na konstrukcji drewnianej ale myśle, że nie jest to do uniknięcia. Sasiad stosował jakieś bajeranckie niebosko drogie spoiny elestyczne ale pekniecia tez mu sie pojawiły. Na ścianach jeszcze nie mam peknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 23.03.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 "Wady gk: ściana pęka na złączach. No i między ścianą i gk jest pustka - mogą się tam zagnieździć milutkie zwierzęta domowe - pluskwy, karaluchy, czy ja wiem, co jeszcze - nie mówiąc o tym dźwięku. " Jaka pustka? - chyba izolacja powinna być - wełna mineralna wygłuszająca - czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 23.03.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Wełna może być jeśli montuje się na profilach metalowych lub drewnianych. Do scian murowanych płyty klei sie na tzw. kleksy z kleju. Ponieważ klej nie wypełnia całej przestrzeni pomiędzy scianą a płytą tworza się przestrzenie puste. Wiem, że na kobiety sama wzmianka o mozliwości istnienia robactwa w ścianach działa bardzo stresująco. W każdym domu mozna mieć robactwo bez względu na technologię. Wystarczy zapewnic ciepło, wilgoc i jedzonko to się same znajdą. Moja żona po 5-6 latach mieszkania w domu już nie krzyczy tylko mnie spokojnie woła jak zobaczy pająka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 23.03.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Pękanie spoin g-k?! Mieszkałem prawie 10 lat w dużym (prawie 400m2 całkowitej powierzchni) segmencie całkowicie wyłożonym płytami g-k. Płyty kładli amatorzy tzn. ojciec i ja nauczyliśmy najpierw sami się a potem naszego pomocnika jak kłaść i szpachlować. Z instrukcji. Przez 10 lat nie przypominam sobie pęknięcia (może jakieś drobiazgi...). Co do głuchego odgłosu to szybko się z tym oswoiliśmy i uznaliśmy wyższość wykończenia, w którym obrazek wiesza się na małym gwożdziku wbitym małym młoteczkiem a nie kołku po wywierceniu dziury wiertarką udarową... W nowym domu mamy tynki + gładzie gipsowe z powodów ekonomicznych. Po prostu wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 24.03.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Tynki wapienno piaskowe sluża ludziom od wieków,sa zdrowe,trwałe.Działaja antyseptycznie.Dobrze wykonane,ze szlichtą z piasku kwarcowego nie wymagaja gładzi.Są po prostu THE BEST:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 24.03.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Ja mam na parterze tynki cementowo wapienne, dodatkowo "obrobione" flicówkš. Wyglšda to super, nie trzeba cholernych gładzi gipsowych. A na poddasze planuję działówki z płyt G-K pokrytych tapetš z włókna szklanego po to by nie było widać pęknięć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buduj 24.03.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Odradzam stosowanie tapet bezposrednio na płyty GK. Usunięcie takiej tapety jest bardzo trudne. Lubi odchodzić razem z papierem płyty GK. Chyba że planuje się tapety na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 24.03.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Tapeta na zawsze, ponieważ bedzie malowana emulsjš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts