Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego błędu chcielibyscie uniknac za drugim razem?

Recommended Posts

Zaczynam niedlugo malowac wewnatrz,kupowac kuchnie, kanapy,stawiac kominek,zakladac trawnik,wieszac zaluzje itd.,slowem zaczynam sie urzadzac. Jestem ciekawy, jakich bledow moge uniknac?Na co zwrocic uwage?

Np. Jesli chodzi o dom i gdybym mial druga szanse to z zewnatrz :

1. Za garazem przedluzylbym dach,zeby miec miejsce na drewno do kominka i zeby na nie nie padalo.

2.Zmniejszylbym okno w lazience bo po co komu takie wielkie okno w miejscu, gdzie moja Pani paraduje nago :)

3.Zamurowalbym jedno okno w salonie bo prawdopodobnie nie bedzie jak ustawic mebli.

4.Nie robilbym ogrzewania podlogowego w kuchni,gdybym wiedzial,ze developer kaze mi za to zaplacic ( chociaz powiedzial ze bedzie w cenie )

5.Spisalbym wszystko z developerem, a nie na gebe.

6.Nie zostawialbym wszystkiego w rekach zony,gdy ja ciezko pracowalem bo niewiaste ( z malymi wyjatkami ), jest o wiele latwiej oszukac,czy omamic ,niz mezczyzne.Mam nadzieje ,ze sie nie narazilem;)

Co zmienilibyscie, gdybyscie mieli ta wiedze, jaka macie teraz?

Pozdrowienia dla wszystkich,

Pawelek

AFGAN!!!!!!!!

BRAWO, BRAWO.....

świetny pomysł, taki wątek, zwłaszcza dla nowych!!!

nie przejmuj sie też uwagami typu ale to juz było...., i co z tego że juz było... dwa lata temu napisałbym że auta niemieckie są najlepsze..... i napisałbym po co kolejny wątek... własnie po to bym napisał że po wielu latach używania kolejnych niemieckich aut wiem że to szajssssssss i dlatego takie nowe "stare" wątki są potrzebne

a jedno okno mam zamurowane w salonie, bo żona chciała mieć gdzie meble ustawic....

A ja drogi nonblokersie wstawilam ten link i napisalam ze to juz bylo bo :

a.

nie warto czasami powielac watkow ktore juz istnieja (ten wstawiony przeze mnie to nie jest jakis archiwalny watek - ostatnie wpisy sa sprzed 2-3 dni wiec nie wiem skad u ciebie wzial sie tekst ze 2 lata temu miales inne poglady na rozne zyciowe wybory) a wogole to....sadzilam ze jestes goracym orendownikiem porzadku na forum (via watek o ewidentnych chamach :wink: :lol: )

b.

autor watku jest chyba ciekawy opini innych a tam jest masa takich opini i nie musi czekac az ten watek napelni sie rownie bogato

Zaczynam niedlugo malowac wewnatrz,

...

Co zmienilibyscie, gdybyscie mieli ta wiedze, jaka macie teraz?

Pozdrowienia dla wszystkich,

Pawelek

Afgan, moja rada - zagruntuj sciany i sufit tą farbą, którą będziesz malował docelowo ...

pzdr

1. Wybrałbym projekt z pomieszczenie gospodarczym - może to niezrozumiałe ale obecnie nie mamy :(

2. Dałbym inną izoację pomieszczeń na parterze.

3. Inaczej zrobiłbym wylewki, inna izolacja ( terza jest tylko gruba folia ), więcej styropianu pod podłogówkę, inny poziom ( teraz muszę skuwać schody :( )

4. Gdybym miał miejsce na działce wybrałbym parterówkę.

Moze faktycznie macie racje,zeby nie powielac watkow.Z drugiej jednak strony tak duzo postow idacych w dziesiatki tysiecy...Naprawde mozna cos przeoczyc.

Nastepnym razem sie poprawie :)

Pawelek

I włąśnie dla tego trzeba się starać by nie mnożyć wątków. Najlepsze jest zawsze to, że nowi forumowicze tłumaczą, ze zakłądają nowy wątek bo starych jest za wiele w danym temacie. Ale to przecież niekonsekwencja bo dokładają jeszcze jeden do i tak wielu...

Co do tytułowych punktów...

ad. 2. Czemu jesteś taki nieużyty i nie chcesz się dzielić z sąsiadem? Czyżbyś go chronił? :wink:

ad. 5. To jest chyba oczywiste... ciągle od lat przewijają się na forum problemy wynikające z załątwiania na gębę (czegokolwiek). Papier w miarę dobrze ułożony i co najważniejsze zawierający terminy i kary dość dobrze mobilizuje wykonawców. Ja ze swojego jestem zadowolony ale wiem, że ci którzy załatwiali z nim na gębę już tak nie powiedzą...

ad. 6. Jeśli wszystko zostawiłeś żonie na głowie to tylko źle o Tobie świadczy... Budowa to nie tylko domena jednego małżonka - to wysiłek całej rodziny... Jeśli żonie coś nie wyszło to równie dobrze można powiedzieć, że to Twoja wina bo zostawiłęś ją bez wsparcia.

Co do wniosków osobistych:

1. Podłogówka w całym holu pod płytkami

2. Koniecznie gres w garażu - jeszcze nie mamy, ale położenie najtańszego by nas nie doprowadziło do upadłości, a za to przez zimę łatwiej by było utrzymywać czystość. Teraz to zadanie bardziej skomplikowane logistycznie...

3. Drzwi do pokoi dzieciaków z zamkami na klucz. Obecnie syn (2 lata) "napada" na pokój córki (6 lat) i ciągle jej przeszkadza. Przy zastosowaniu wkłądki z gałką od środka mogłą by się zamknąć, a my w razie czego moglibyśmy otwierać z zewnątrz (bezpieczeństwo).

4. Od ręki założylibyśmy umywalkę w WC i garażu. Miałą to być oszczędność i planowaliśmy to zrobić w przyszłości, ale podobnie jak z gresem w garazu - oszczędność niewielka (garaż to zakup na sztukę, a WC też niedrogi) a ułatwia życie, ża aż miło. Teraz jak przychodzę z garazu czy kotłowni to najpierw myję ręce w łązience a potem umywalkę...

5. Od reki wykonalibyśmy odprowadzenie deszczówki. Zostawiłęm dwie rynny na ten rok i przyznam, że jakoś nie mam zapału by się za to brać.

6. Zrobił bym komin o większej średnicy, ale jak zdobyłem odpowiednią wiedzę (dziękuję Januszu :D ) było już po fakcie... Teraz źle nie jest, ale mogło by być lepiej...

Tyle na teraz

Pozdrawiam i czytajcie o wpadkach innych i co najważniejsze - nie zakłądajcie, że Was to niespotka, albo że wiecie coś lepiej...[/url]