Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Narazie mam stan surowy zamknięty stąd błedów stosunkowo niewiele. Oto one :

1. Pośpiech : mimo tego, że sama jesem kierownikiem budowy u siebie kilku błedów się nie ustrzegłam. Są one niewielkie i nie wpływają na jakośc budynku, ale są to takie irytujące drobiazgi jak np. za wysokie otwory okienne. Innymi słowy MYSLĄCY i mający czas na to myślenie, majster na budowie jest niezbedny. Pospiech jest bardzo złym doradcą.

2. Otwór spalinowy w kominie systemowym za nisko jak dla pieca wiszącego. Trzeba przerabiać, a co nam zależało zrobic go pod samym sufitem ??? Przy kominku dopilnowałam i jest odpowiednio wysko.

3. Za niskie drzwi balkonowe. Facet z firmy produkującej okna źle wymierzył, ja nie sprawdziłam i mam teraz 8 cm szparę (dobrze, ze na tyle wcześnie się zorientowałam, ze kazałam montowac niżej, bo miałabym 8cm wyzszy próg - mozna by było sobie nogi połamac)

4. I jeszcze parę DROBIAZGÓW, ale myslę, ze przed nimi nie da sie uchronic niestety.

• 2 weeks później...

co do umow z klauzulami karnymi etc

mam umowe

z klauzulami -1% za kazdy dzien spoznienia

i budowe w stanie dziwnym, a do 30.03.06 mieli ja skonczyc

ciesze sie tylko z tego ze ukrocilam zaliczki, ale co mi z tego ze kolejne terminy zakanczania budowy sa nierealne?

wiec czego bym nie zrobila?

NIGDY ale to nigdy nie zaliczkuj jesli w jakis sposob mozesz tego uniknac

Mam dopiero stan surowy zamknięty, ale:

1. Rozejrzałabym się uważniej za działką z gazem ziemnym

2. Suporeks na klej a nie zwykłą zaprawę

3. Raczej deskowanie dachu zamiast folii

A ile błędów jeszcze przede mną! :lol:

jestem na etapie wykańczania wnętrza i jak na razie wyszło tylko parę (ale znając życie jeszcze nie jedno się zdarzy)

Oto one:

1. otwory wejściowe za wąskie i za niskie (musieliśmy poszerzać bo w sypialni wyszłyby drzwi 70 cm szer :( )

2. Jak sąsiedzi mają studnie z wysokim poziomem wody, a macie piwnicę to koniecznie zróbcie dodatkowo drenarz pod chudziakiem (musimy teraz rozcinać beton i robić obwodowe wewnętrzne dreny bo woda nam wychodzi spod płyty)

3. Jeżeli nie znacie się na murarstwie to nie oszczędzajcie na fachowcach i nie bierzcie pierwszego z brzegu. Choć nigdy nie da się uniknąć błędów (patrz pkt.1), ale czytając niektóre posty na forum to raczej nie żałuję.

4. Gdzie się da to targujcie się - teraz żałujemy, bo mogliśmy więcej zaoszczędzić, nawet nie wiecie ile można upustu czasem uzyskać, trzeba tylko się tego domagać.

Jak coś przypomnę sobie to dopiszę :)

1 deskowanie+papa zamiast membrany paroprzepuszczalnej

2 dociepliłbym ściany szczytowe od góry --czuć teraz w tych miejscach znaczne wychłodzenie muru

3 dokładniej przmyślałbym usytuowanie gniazdek elektr.

4 mury ociepliłbym wełną

5 przyp...... w łeb tynkarzowi :D ...on już wie za co...

6 jeszcze więcej podłogówki

7 zamieniłbym piec gazowy -- mam vailanta z zintegrowanym 20 l zasobnikem -- chodzi bez zarzutu ...drazi mnie jednak jego głosna praca zapłonowa

8 PRZEDE WSZYSTKIM BYDOWAŁBYM NA WIĘKSZYM LUZIE ,

NIE PRZEJMOWAŁBYM SIĘ TAK BARDZO JAK MIAŁO TO MIEJSCE ,WSZYSTKIMI NIEPOWODENIAMI PRZY BUDOWIE

SZKODA ZDROWIA :D :D :D

9 MATERIAŁY ZAMAWIAŁBYM Z WCZESNIEJSZYM WYPRZEDZENIEM

--teraz musze czekać na gres szkliwiony skalibrowany az 4 tygodnie (mam super glazurnika i bede musiał mu znależć inne prace by nie poszedł do innej roboty )

nie ma tego złego ,co by na dobre nie wyszło.... :D :D :D

1.Nie dawałbym zaliczek, potem prace jakoś dziwnie zwalniały.

2.Tego co robił wylewki to powiesiłbym za....., on wie za co.

3.To samo z tynkarzem. Trochę mnie to kosztowało,żeby mieć równe i "do kąta" ściany.

4.Więcej słuchałbym innych co już są po tym etapie prac.

5. Itd, itp.