Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiałem się nad zrobieniem dachu TRUMIENNEGO w moim domu.

Jednak w systemie, który mam zamiar zastosować (ŽISOMAX) jest to rozwiązane inaczej.

Ze względu na działajacy system wentylacji powiązany z ogrzewaniem i ochładzaniem powietrza, takie rozwiazanie jest właściwie zbędne.

Dodatkowo, aby zapobiec przegrzewaniu pomieszczeń poddasza latem i wychładzaniu zimą w skosach, podobnie jak w ścianach zastosowana jest specjalna bariera termiczna, która wyrównuje temperatury przegród zewnętrznych w całym domu.

Witam

W moim domku też nie ma tektury której nie lubię i uważam za materiał badziewny i słaby.

Technologia drugiego stropu wyglądała następująco

- pełne szalowanie skosów i stropu (przy użyciu desek i stempli z I stopu - monolit of course)

- w wolne miejsca w zbrojeniu ułożona została cegła dziurawka,

- to wszystko zostało zalane betonem b20 z pompy i dokładnie kielniemi wbite między cegły

- na to został ułożony styropian 2x5 cm na zakład

- na styropianie zostały rozłożone i zalane szlichtą betonu z betoniarki maty zbrojeniowe.

Technologia ta jest stosowana w domach w okolicy od lat i nie ma z tym żadnych problemów.

Pozdrawiam

powiem tak trudno Ci będzie znaleźć kogoś, choc to nie jest nie możliwe, my także szukaliśmy ale na próżno nikt się nie chce podjąć bo nad takim stropem trzeba trochę pogłówkować, poza tym tego typu stropy niestety prawie odeszły do lamusa moim zdaniem z głupoty a na pewno z wygodnictwa wykonawcy, bo przecież później o drugi strop będzie sie kto inny martwił a on i tak kasy weźmie prawie tyle samo, a o i ile szybciej skończy

Skończyło się na tym że mąż czytał, czytał, czytał, oglądał jak to u innych wygląda i sam "zaprojektował" oczywiście w projekcie jest strop lekki więc wszystko jest na wariackich papierach ale kto o tym będzie wiedział :wink:

ged

Ty chyba też projektowałeś sam ? ale przy pomocy jakiegoś programu z tego co pamiętam

Ja zaproponowałem rozwiązania, konstruktor wrzucił to na komputer i ustalił minimalne ilości zbrojenia, wykonawca doda swoje pomysły. Po zazbrojeniu znów przeliczymy i ewentualnie dozbroimy. Kierbud, w moim przypadku również konstruktor odpowiada za wszystko, więc nie będzie fuszerki. U mnie skorupa jest spora, pomieszczenia 33-37m2 i bardzo mało ścian nośnych - będzie zabawa.

Leon - w tym tygodniu będę się widział z konstruktorem - zaproponuję mu współpracę i pokażę rysunki. Sądzę, że się zgodzi. To prosta robota. Jak bardzo Ci się spieszy i na kiedy musisz mieć gotowy projekt ? On jest szybki i niezbyt drogi.

ged-wielkie dzieki

byloby super, gdyby gosc sie tego podjal, glownie dlatego, ze juz cos takiego robil- a najtrudniej przekonac kogos zeby zabral sie za cos pierwszy raz...

projekt potrzrebny bylby mi najwczesniej na poczatek czerwca.

wszelkie szczegoly moglbym z konstruktorem uzgadniac przez internet

bylbym ci bardzo wdzieczny gdybys go namowil... ;)

Trumienka wyszła cacy. 8) Jak będę miał chwilę to trzasnę zdjęcia i wkleję. Jak już pisałem murarz na zaszalowanym skosie najpierw położył pustak modularny na zaprawie betonowej, następnie dał 10-15 cm. przerwy i następny rząd modularnych. później w te odstępy włożył po dwa druty fi 12 (wystarczyłby jeden fi 14 ale miałem dużo jeszcze 12) i połączył z płytą poddasza. Wszystkie słupki zalane zostały podczas zalewania płyty poddasza a następnie cały skos ocieplony styro 10 cm. Takie wykonanie kosztuje trochę ale to jest właśnie cena spokoju podczsa wietrznych dni i cena za estetykę (nigdy więcej popękanych połączeń płyt g-k.

Pozdr

W moim przypadku muszę mieć monolit, bo skosy niosą na sobie nie tylko własny ciężar, lecz cały dach i wszystko co jest na dachu , np metr śniegu - bo to mansarda i z górnej połaci sam nie spadnie. Skos jest nośny. Fakt -kosztuje, ale gdyby tak dokładnie policzyć to wydaje mi się, że jest to bardzo niewielka różnica, bo odpada cała papranina z foliami, wełną, konstrukcją pod płyty, płytami, szpachlowaniem ..., a tak po rozszalowaniu, szybkie instalacje, wchodzi tynkarz z agregatem i po kłopocie. Z zewnątrz ocieplenie styropianem zrobi byle partacz, bo nie trzeba równo byleby dokładnie...